Роботи, 3D печат и дронове: новата медицина

Представяте ли си да идете на лекар за преглед и да узнаете, че дрон ще отнесе кръвните ви проби до лабораторията, за да може резултатите да излязат само след половин-един час и лекарят да назначи лечението ви веднага. Е, че технически е възможно – то е ясно, но това вече се превръща и в реалност. Съвременните технологии променят медицината драстично и, да се надяваме, това е за добро.

Месинджър за операция

Сигурно няма да повярвате, но WhatsApp е и медицинска технология – поне за някои части на света. Например в отдалечените, селски кътчета на Малави в Африка, болниците често са изправени пред решения, от които зависи нечий живот: жени, нуждаещи се от спешно цезарово сечение, възрастни хора с хернии и деца с апендицит се нуждаят от операции. Лекарите са малко, често пъти са двама-трима общопрактикуващи. Пътуването до големия град, където има болница с повече ресурси, може да отнеме много време. Отскоро обаче здравните работници на такива места използват WhatsApp, за да се допитват до колегите си от специализирани клиники как да постъпят в дадени случаи. Понякога изпращат визуална информация, например рентгенови снимки, за да помогнат за вземането на решения.

Ситуацията разкрива колко важни са съвременните комуникации за медицината. Възможността местните лекари на места като Малави да се допитат до по-знаещите си колеги буквално спасява човешки животи.

Роботизирани и телеасистирани операции

Хирургическите намеси са една от областите, където комуникациите носят изключително голяма стойност. Операциите, при които на хирурга дистанционно помага друг хирург – особено ако е “светило” в своята област – вече не са сценарий от филмите за бъдещето. По този начин да се правят животoспасяващи операции, за които иначе или трябва да се чака много, или просто няма никакъв достъп до съответните лекари-специалисти.

Една крачка отвъд използването на комуникациите за допитване до колеги-хирурзи е съчетаването на бързите комуникационни системи с роботиката. Роботизираните системи в хирургията помагат за повече прецизност, контрол и гъвкавост. Това облекчава сложните процедури, които обичайно са много трудни и за които казваме, че „едно трепване може да бъде фатално“.

медицина Роботи, 3D печат и дронове: новата медицина А1 Блог

Очаква се скоро тези технологии да бъдат допълнени с техники за „подобрена реалност“. Заедно, ще помагат на медиците да виждат важна допълнителна информация, за да могат да вземат решения още по-информирано, докато оперират.

3D печат за протези

3D принтерите са голям хит в какви ли не области, но в медицината имат много съществена роля. Тези принтери могат да се използват за създаване на индивидуално проектирани импланти, протези, изкуствени стави.

Протезите, направени на 3D принтер, са все по-популярни, тъй като са изцяло поръчкови, функционални, удобни. Те пасват на конкретното човешко тяло с точност до милиметър. Това позволява възможно най-доброто ниво на комфорт, без компромиси.

медицина Роботи, 3D печат и дронове: новата медицина А1 Блог

Нещо повече – наскоро бе проектирана протеза, отпечатана на 3D принтер, която може да се управлява със силата на мисълта. Тя бе направена от момче след срещата му с момиче, чиято високотехнологична протеза струвала „колкото два съвременни автомобила“. Младежът обаче изработил, тествал и усъвършенствал протеза, която направил сам у дома с 3D принтер и сензори за сигналите, подавани от мозъка.

Носими устройства

Търсенето на носими устройства набра шеметна скорост през последните няколко години. Хората мерят всичко – стъпките си, изминатите километри, денивелациите, ритъма на сърцето, дори съня си. Това помага да се предпазваме по-добре от сърдечно-съдови заболявания и други ефекти от уседналия начин на живот.

Носимите сензори намериха място във всякакви удобни за носене неща като например гривни, огърлици и особено дрехи.

медицина Роботи, 3D печат и дронове: новата медицина А1 Блог

Ако към това добавим и технологично оборудваните обувки, грижата за здравето придобива съвсем различен вид. Едно от големите изобретения в тази посока са обувките с GPS за възрастни хора с Алцхаймер. Тъй като старците с подобна диагноза лесно се загубват при излизанията си от къщи, изобретателите стигнали до извода, че нещото, което няма как да бъде забравено при излизане навън, са обувките.

Дронове

Дроновете също навлизат в медицината. Както стана дума в началото, наскоро бе стартиран пилотен проект в канадска болница с два клона, където дронове ще превозват лабораторните проби от клиниката до другата сграда на болницата, където се намира лабораторията. Така пробите ще се обработват възможно най-бързо и пациентите ще чакат съвсем малко. Проектът всъщност е дело на UPS. Дроновете ще возят медицински проби с тегло до 2,25 кг на разстояние до 20 км.

Предвид способностите на съвременните дронове да носят и доста по-големи тежести е напълно възможно те да превозват между болниците и други видове важни “пратки”, например животоспасяващи устройства или органи за спешна трансплантация.

А самите органи най-вероятно ще бъдат лабораторно “отгледани” и няма да се налага да се чака появата на подходящ донор.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*