5 измами с кредитни карти, за които да внимавате

Няма как промените в света на технологиите да не застигнат и кредитните карти. Но докато тези промени носят много ползи, с тях се появяват и все повече средства, с които измамниците и крадците на самоличност могат да разполагат. Така постоянно се подобряват начините за защита, но и с тях възможностите за кражби. За щастие, има много начини да се избегне кражба на самоличност чрез измама с кредитна карта. Нека разгледаме 5 от най-срещаните категории измами, с които може да се сблъскате в днешния високотехнологичен пейзаж.

Скиминг устройства

Вероятно сте чували за банковите измами чрез скимиране (skimming) на дебитни и кредитни карти. Скимингът представлява сканиране на информацията от вашата банкова карта, чрез скимиращо устройство поставено на банкомат или дори просто чрез приближаването му до вашия портфейл. Кредитните карти с чип са често изтъквани като сигурно решение на този проблем, но и те не са напълно застраховани от пропускане. Вече съществуват и шиминг (shimming) устройства – актуализирана версия на скиминг, които са проектирани да взимат информация от чип картите. Появата на карти с чипове се предполагаше, че трябва да помогне за премахването на уязвимостта им, защото така не могат да бъдат скимирани, но чрез тази техника измамниците отново успяват да преборят защитата.

кредитни карти 5 измами с кредитни карти, за които да внимавате А1 Блог

Важно е да гледате всички четци на карти, които ползвате и ако има признаци за фалшифициране, да не ги ползвате. Следете внимателно активността в профила си след транзакцията и ако забележете нещо необичайно се свържете с издателя на картата.

Телефонна измама

Съвременните технологии позволяват на престъпниците да подправят телефонните номера на банки или реномирани компании, което предпoлага, че трябва да внимавате, когато отговаряте на обаждания. Някои измамници дори се свързват със своите жертви като подправят номера на правоприлагащите органи и изискват плащане относно престъпление, което никога не е било извършвано.

Това, което трябва да знаете е, че по-голямата част от тези институции няма да поискат плащания от телефона. Това особени важи за полиция или данъчни служби. Ако смятате, че дадено обаждане е легитимно, заявете, че искате да се обадите обратно чрез официалната гореща линия.

Фишинг

Фишингът се отнася до измамни имейли, изпратени за извличане на чувствителна лична информация, като например номера за социално осигуряване или данни за плащания. Фишинг имейлите обикновено водят до привидно легитимни уебсайтове, където жертвите въвеждат тази информация. Често в тях се посочва, че са от техническата поддръжка и ако не потвърдите необходимите данни, акаунтът ви ще бъде деактивиран. Не въвеждайте поверителна информация никъде, освен ако не сте сигурни, че е безопасно. Ако не сте сигурни в даден имейл, се свържете с подателя, като използвате имейла от официалния им уебсайт.

Измама за намаляване на лихвения процент

Получавате предварителни записано обаждане от някой, който казва, че отговаряте на условията за програма, която ще ви помогне да намалите лихвения си процент и по-рано да изплатите баланса по кредитната си карта. Всичко, което трябва да направите, е да заплатите такса, да се запишете в програмата и компанията ще работи за понижаване на лихвения ви процент. Имайте предвид, че измамниците могат дори да имат информация за сметката на кредитната ви карта. Те таксуват кредитната ви карта за услугите, но не изпълняват обещаното, като може да бъдете таксувани дори, ако откажете услугите.

Важно е да не давате или потвърждавате личната си или финансова информация при такива телефонни обаждания. Измамниците често получават информация за някои кредитни карти и трябва да потвърдят точността или просто да извлекат информация от вас, като ПИН или код за сигурност.

Измами с публични Wi-Fi мрежи

кредитни карти 5 измами с кредитни карти, за които да внимавате А1 Блог

Имайте едно наум, когато влизате в банковия си акаунт или да извършвате финансови транзакция чрез необезпечена обществена Wi-Fi точка за достъп. Важно е да знаете, че уебсайтовете с HTTPS сертификати, които са маркирани като сигурни, защитават информация ви с криптиране, а всеки сайт, чийто домейн се чете само от HTTP може да предоставя информацията, която изпращате до недоброжелатели. HTTPS протоколът също може да е податлив, особено когато става дума за Man In The Middle атаки.

Друга често срещана измама, свързана с Wi-Fi, включва хакери, които създават Wi-Fi точка за достъп с подобно име на официалната, за да мамят посетителите. Такива точки обикновено се настройват, за да позволят да се преглежда информацията, която пътува между свързаните устройства и точката за достъп.

За да предотвратите такива злоупотреби, по-добре запазете данните за профилите си и онлайн покупките за домашната ви Wi-Fi мрежа. Ако пък трябва да правите спешни разходи, помислете за използването на виртуална кредитна карта. Тя има подобни функции, без да излага на риск данните от профила ви.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*