Смартфонът – (не)осъзнатият каприз

Смартфонът – вездесъщото устройство, което е толкова често срещано, че вече не ни прави впечатление, че почти всеки го има. Прави ни впечатление какъв е, най-новият модел от популярна марка ли е, има ли две, три, четири камери, дава ли усещане за премиум продукт. Дали всичко това обаче е свързано с мястото на смартфона в ежедневието ни – незаменим помощник ли е или просто много искаме да имаме последния модел флагман, за да се фукаме пред останалите, задоволявайки собствения си каприз?

Функции, функции, функции

Всъщност, основната функция на мобилните телефони е да ни свързват с останалите, да разговаряме, да изпращаме текстови съобщения. С развитието на технологиите и появата на умните телефони обаче освен тези базови функции се появиха и много други. Разви се желанието да бъдем винаги онлайн – свързани с необятното интернет пространство, откъдето да черпим и да споделяме информация. Социалните платформи провокират желание да консумираме и споделяме все повече съдържание под формата на снимки и видео, съответно смартфоните стават все по-добри и по-красиви, с повече функции и възможности за визуализация и създаване на по-ясни изображения и клипове. Нека не забравяме, че Facebook купи и разви платформата за споделяне на снимки Instagram, а много от другите социални платформи (вкл. Facebook) постоянно оптимизират своите платформи и приложения, за да може потребителят да гледа повече видеоматериали, повече снимки с текст и други.

Всичко това доведе от една страна до стремежа на компаниите да задоволят потребителския интерес, а от друга – до стремежа на потребителите да имат все по-нови и по-функционални мобилни устройства.

Перфектният смартфон

смартфон Смартфонът – (не)осъзнатият каприз А1 Блог

Производителите на смартфони непрестанно се стремят да представят „перфектния смартфон” в своя ценови сегмент – устройството, което може да се приеме като най-доброто от всеки. Разбира се, смартфоните идват и на определена цена, а много от потребителите не считат, че е необходимо човек да дава голяма сума за един смартфон от висок клас, при положение, че има други на по-приемлива цена, но с функции, които в ежедневната ни работа ще счетем за напълно достатъчни.

Факт е, че много хора предпочитат да закупят смартфон от най-висок клас, по възможност пуснат на пазара през изминалата седмица, само защото е ново поколение смартфон. Тук можем да си зададем въпроса защо пък да не използваме сегашното си устройство, което ни върши работа в много ситуации, или пък досега е определяно като последен писък на технологиите в мобилната индустрия. В желанието си да имаме последния модел смартфон от реномирана марка, не губим ли реалната си преценка и този стремеж не се ли превръща просто в един каприз? В много от случаите е точно така. Но защо? Защото знаем, че голяма част от хората, закупили последния флагман, не се замислят какво получават в действителност. Да, биха получили устройство, което комбинира мощ, добри камери, красив дисплей и още куп неща, но това достатъчна причина ли е и с какво чак толкова се различават от миналогодишната версия?

И все пак има смисъл

смартфон Смартфонът – (не)осъзнатият каприз А1 Блог

Трудно човек може да се ангажира с точен отговор, а и едва ли има такъв. Това е нормално, защото всеки е различен. Неминуемо трябва да отбележим, че някои хора купуват най-новите флагмани, защото наистина са страхотни устройства. С тях можем да правим снимки като с професионален фотоапарат, да бъдем свързани по всевъзможни начини с нашите близки и приятели. Имаме възможност да намерим бързо и лесно информация за всичко, да използваме точна навигация, за да открием пътя до дадена локация и още много други, което придава онова усещане, че смартфонът е незаменимо устройство, което ни помага в ежедневието.  А и е супер удоволствие да използваш увеличението на камерата на Huawei P30 Pro, например, или пък да гледаш видеа на супер дисплея на Samsung S10+

От друга страна, ако си непретенциозен потребител, можеш да използваш миналогодишните версии на флагманите или пък устройства, които са от средния клас – те са логични и добри предложения, ако разполагаш с по-ограничен бюджет. Още повече, че всеки трябва да се замисли за какво точно ще си вземе определен смартфон – ще го използва за бизнес цели или само за базови функции като говорене и писане на имейли, или пък ще сърфира, чати, снима ежедневно и то по много. Редица фактори трябва да бъдат осъзнати, но истината в това дали смартфонът е устройство, което е неизменим помощник във всяка една ситуация или просто каприз се крие в личната преценка.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*