Какво се случва с Huawei и какво трябва да очакваме?

Huawei преживява доста тежък месец. Компанията се оказа в средата на търговска война между САЩ и Китай, като миналата седмица беше сложена в черен списък заради обвинения, че се е опитвала да заобиколи санкции срещу Иран. Случващото се застрашава да повлияе много сериозно не само на бизнеса на Huawei в САЩ, но и в целия свят.

Huawei, заедно с 67 други китайски компании, са в списъка, който забранява на американските фирми да търгуват с тях, както и да имат определени бизнес отношения. Това означава, че Huawei не може да купува компоненти и софтуер от американски компании, включително Intel, Qualcomm, Broadcom и др.

Също така обаче забраната изисква спирането на действащи дългосрочни партньорства. Например сътрудничеството между Google и Huawei в разработката на Android, както и достъпа на китайската компания до ъпдейтите и новите версии на най-популярната мобилна операционна система.

Какво означава това за Huawei

Случващото се е практически най-лошият вариант за китайската компания. Тя остава без достъп до Android за бъдещите модели на телефоните си от двата си бранда – Huawei и Honor. Google не може да предлага и техническа поддръжка и ъпдейти за тези телефони, нито своите услуги и приложения за тях.

В зависимост колко време продължи тази забрана, това може да бъде пагубно за глобалния бизнес на Huawei със смартфони, тъй като ограничението ще повлияе всички мобилни телефони на компанията без значение, че не се продават в САЩ. Huawei казва, че от години се подготвя за развой, в който остава без Android и има резервен план. Историята обаче показва, че дори компании с размерите на Samsung и Microsoft не са успели да наложат своите алтернативи на Android, въпреки популярността на продуктите им и ресурсите, с които разполагат.

Съдбата на Windows в лаптопите на Huawei също е неясна. Microsoft все още не е коментирала темата, като вероятно анализира възможните ходове. От една страна компанията също може да ограничи ъпдейтите за Windows в лаптопите на Huawei. Но тя няма как да ограничи потребители да си купят отделно лаптоп на Huawei и Windows 10 и да ги използват заедно, а в такава ситуация може да се окаже, че е възможно да предлага ъпдейти.

Проблем има и за мобилните оператори в САЩ. Те няма да могат да използват оборудването на Huawei, а не малко от тях вече имат такова или са планирали да купят. Американският Департамент по търговия издаде 90-дневен лиценз на Huawei, който да позволи на компанията да продължи да обслужва съществуващите си клиенти в САЩ, докато те потърсят алтернативи, както и да търгува с тях. Аргументът е, че това не е отстъпление, а помощ за бизнеса и предпазване от сривове и затруднения на мрежите.

Huawei и Android Какво се случва с Huawei и какво трябва да очакваме? А1 Блог

Какво означава всичко това за крайните потребители

Добрата новина е, че за всички настоящи притежатели на смартфони от Huawei и Honor не би трябвало да има проблеми. Huawei и Google обявиха, че съществуващите телефони ще продължат да използват услугите на Google и ще получават ъпдейти. Това засяга и всички устройства с брандовете Huawei и Honor, които са на склад при търговците по целия свят. Новият Honor 20 също ще се възползва от тази възможност.

Android също потвърди, че всички телефони, които вече разполагат с Google Play и останалите услуги, ще продължат да могат да ги използват без никакви ограничения. Huawei казва и че ще продължи да обновява тези устройства и да осигурява ъпдейти за тяхната сигурност. Компаниите продължават да търсят възможности как да си партнират.

Какво предстои

Това е голямото неизвестно. През 2018 г. друга китайска компания, ZTE, получи забрана да предлага своето телеком оборудване в САЩ за 7 години. Ако и ограниченията за Huawei продължат години, то пазарът на компанията ще се окаже рязко свит и тя ще разчита на своя алтернативен план, за да успее да задържи потребителите. Тя казва, че проблемът ѝе с американското правителство и то подценява нейните възможности.

В случай, че забраната се окаже трайна, следващите нови модели на устройствата на Honor и Huawei няма да могат да използват никакъв американски софтуер или хардуер. Това силно ще ограничи интереса към тях дори и Huawei да няма политически проблеми с други правителства.

За сега никой не може да предвиди колко дълго ще продължи забраната. Има вариант, в който към нея да бъдат добавени изключения, които да позволят например на Google да продължи да предлага Android на Huawei. Има и алтернативен вариант за още по-строги санкции.

Всичко това тепърва ще се развива и уточнява с напредъка на политическите спорове и търговската война между САЩ и Китай, както и директния спор между американското правителство и Huawei. Ситуацията ще се променя още преди нещата да се успокоят и да са по-предвидими.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*