10 Съвета за по-дълъг живот на батерията на iPhone

iPhone – марката смартфони, която среща както голяма популярност, така и хора, които са негативно настроени поради три причини – цена, операционна система и цялостно усещане на устройството.

Всъщност самите устройства от последната XS линия на iPhone привличат всеки почитател на Apple и техните продукти. Ако вземем за пример премиум смартфона iPhone XS Max – в него ще открием мощ, отлични камери и дисплей, но като че ли в сегментът „батерия“ има какво да се желае. Факт е, че всеки би искал смартфонът му да има повече живот на батерията и да не го зарежда всеки ден, но когато срещаме проблеми с по-малък капацитет на батерията, отколкото ни се иска, има лесни начини да оптимизираме работата на устройството и да разполагаме с повече батерия в забързаното ни ежедневие.

Активиране на Low Power Mode       

батерия 10 Съвета за по-дълъг живот на батерията на iPhone А1 Блог

Всеки нов смартфон вече има възможност да ограничи работата на процесора, да затъмни екрана, да ограничи задачите на фонов режим и други, само с избирането на една единствена опция от менюто, с която да активира режим за съхранение на батерията. В случая при iPhone XS Max това е т. нар. Low Power Mode. Избирането на опцията става като отидете в менюто Settings > Battery > Low Power Mode. Когато опцията е включена в десния горен ъгъл на смартфона батерията на дисплея ще се визуализира в жълт цвят.

Контролиране на светлината на дисплея

батерия 10 Съвета за по-дълъг живот на батерията на iPhone А1 Блог

Напоследък се забелязва тенденция смартфоните да бъдат с все по-голям екран – по възможност целият преден панел да бъде само екран без отвори, с тънки линии от всяка страна. Имплементират се различни технологии, които ги правят по-ярки, с по-наситени цветове и резолюция. Това, обаче, води и до някои компромиси. В случая – батерията. Когато става дума за нейното съхранение, най-добре е да изберем опцията за автоматично контролиране на светлината на дисплея  (Auto-Brightness). За да я активирате, следвайте менюто – Settings > General > Accessibility > Display Accommodations > Auto-Brightness. Активирайки опцията дава удобство, от което може да се възползвате независимо от това къде се намирате – в затъмнена стая или пък на открито с пряка слънчева светлина върху дисплея.

Изключване на локацията

батерия 10 Съвета за по-дълъг живот на батерията на iPhone А1 Блог

Вградените GPS сензори в смартфоните са голямо удобство, особено когато използваме навигирането на Google Maps или Yelp. Използвайки постоянно опцията, обаче, изтощава доста батерията. За да контролирате опцията, използвайте следното меню – Settings > Privacy > Location Services. Трябва да знаете, че има и доста други приложения, които също се възползват от локацията.

Изключване на Background App Refresh

батерия 10 Съвета за по-дълъг живот на батерията на iPhone А1 Блог

Всъщност опцията Background App Refresh е доста удобна, но в случая процесът допълнително черпи от батерията на вашия iPhone. Операционната система е настроена така, че когато затворите приложение, то ще продължи да работи на фонов режим до известно време (в зависимост от приложението), а докато премине до изключване, може да отнеме значително време. Междувременно приложението ще проверява на фонов режим за ъпдейти и ново съдържание, с което изтощава батерията значително. Тук идва и контролът – използвайте менюто Settings > General > Background App Refresh, с което можете да забраните допълнителните процеси на приложенията на фонов режим.

Контрол върху опцията ‘Fetch New Data’

Възможността да използваш имейл директно на своя смартфон е удобство, от което трудно можем да се откажем. Свободата да пишеш важен имейл докато си в движение е страхотно, но трябва да знаем, че можем да извършваме контрол върху потокът от информация, който пристига в нашата поща с една опция – Fetch New Data. С тази опция можем да контролираме на какъв интервал от време приложението да проверява за нова информация – имейли, срещи в календара. Вместо постоянно да търси информация, приложението ще я обновява така както вие желаете. Опцията се намира тук – Settings > Passwords & Accounts > Fetch New Data.

Намалете известяванията

В App Store можем да открием приложение за всевъзможни услуги, но както знаете, колкото повече приложения – толкова повече батерията ви ще бъде по-изтощена. Повече приложения, обаче, постоянно изпращат известия, съответно всяко съобщение, имейл, новина или ъпдейт от фейсбук харчи от вашата батерия. Решението да намалите известията, като разполагате с контрол за всяко приложение на вашия смартфон. Тази опция се намира в менюто Settings > Notifications. Освен батерия, можете да настроите да получавате известия само от най-любимите ви приложения, с което да оптимизирате не само батерията, но и управлението ви на устройството.

Контрол върху Wi-Fi опцията Off Wi-Fi

Wi-Fi – толкова популярна технология, че вече навсякъде желаем да я използваме. Питаме персонала в заведението как е паролата за Wi-Fi мрежата им, постоянно сме свързани с мрежата в офиса или у дома – някак си това се приема за нормално. Но използването на Wi-Fi е свързано с изтощаване на батерията ви до голяма степен. Телефонът ви постоянно се опитава да търси Wi-Fi мрежи в близост, по този начин ако не сте се свързали с определена мрежа вие веднага виждате списък с мрежите, които са около вас. Приятно е да използваме безплатна Fi мрежа и да съхраним повече от нашите мегабайти, но имайте предвид, че процентите от заряда на батерията ви ще намалеят с бърза скорост. За да контролирате Wi-Fi и да съхранявате батерията ви, използвайте менюто – Settings > Wi-Fi.

Спиране на Bluetooth и AirDrop

Желаете да изпратите файлове към друг смартфон – лесно е. Използването на Bluetooth или AirDrop технологиите е удобство, но както при търсенето на Wi-Fi мрежи, ако опцията за тях е включена, то те постоянно ще търсят устройства, с които да се свържат. Можете да управлявате двете опции по лесен начин – изберете от менюто Settings > Bluetooth за включване и изключване на опцията. AirDrop може да управлявате от менюто като изберете Settings > General > AirDrop > Receiving Off, с което ще изключите технологията.

Включване на Airplane Mode

Вероятно често попадате в ситуация, в която батерията ви е достигнала до критични нива. В тези случаи може да изберете опцията Airplane Mode (Самолетен режим). Това е стандартна опция в много смартфони. Избирайки тази опция, вашият iPhone няма да получава обаждания или текстови съобщения. Разбира се, ако желаете имате възможност да се включите в Wi-Fi мрежа и да бъдете онлайн. За да активирате опцията потърсете в Control Panel икона, която наподобява самолет и я включете – съответно на вашия дисплей от дясната страна ще се появи и самата икона.

Изключване на допълнителните анимации Remove Motion Effects

Когато управляваме смартфоните ни, едно от усещанията ни за това, че разполагаме с премиум продукт е движението по менюто. Всички желаем то да бъде интуитивно, бързо и да имаме усещането, че „плаваме“ по него. Зад това „плаване“ често стоят ефектите за движение, които изтощават допълнително вашата батерия. Можете да ги намалите, това няма да попречи да използвате всички други опции на смартфона, движенията по менюто няма да бъдат толкова плавни, но пък значително ще ви изглеждат по-бързи. Опцията може да достигнете в менюто по този начин – Settings > General > Accessibility > Reduce Motion.

Контролирайте вибрациите

Може би знаете, но всяка вибрация, която механизмът на смартфонът ви извършва изтощава батерията ви. Разполагате с опции за това телефонът ви да вибрира при входящо позвъняване, както и вибрация в тих режим. Ако желаете да изключите вибрациите напълно трябва да използвате следния път в менюто – Settings > Sounds & Haptics.

Смартфоните са неразделни спътници в забързаното ни ежедневие. Използвайки съветите, можете да удължите живота на батерията ви, но всичко зависи и от това на какъв интервал от време правите нещо с вашия iPhone. При всички положения най-хубаво ще бъде в близкото бъдеще да се появи ново поколение смартфон с батерия, която има възможност да издържа със седмици само с едно зареждане, разбира се, запазвайки малката си форма.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*