Новото бойно поле: YouTube и авторските права

Темата за авторските права и нарушаването им от много години всява смут, особено в ерата на интернет. В последно време обаче популярният канал за видео YouTube обещава да се превърне в същинска арена на нова серия от главоболия, проблеми и конфликти на база… защитата на авторските права.

Едно свалено видео

Към края на миналата година Силвина Фурнаджиева, която е консултант по продуктивност, получава изненадващо съобщение в своя YouTube профил. Предстои да бъде изтрито нейно видео. Причината: нарушение на авторски права.

авторски права Новото бойно поле: YouTube и авторските права А1 Блог

Силвина Фурнаджиева, консултант по продуктивност

Тя е крайно изненадана. „Много се учудих, защото тези клипове представляват просто говорещи хора, които не изпълняват чужди произведения, а разказват за някакво свое преживяване“, казва Силвина. Всъщност, във видеоклипове като въпросния хората споделят как Силвина им е помогнала да станат по-продуктивни в ежедневието си. Силвина е поддръжник на зачитането на авторството и ако изобщо ще ползва чуждо творчество в свои клипове, Силвина държи лицензът, определен от автора, да разрешава използването на съответното творчество.

Оказва се, че във въпросния видеоклип за сваляне отзивите на клиентката са изречени на фона на лек музикален фон. Навярно дамата е била пуснала радиото си, докато записва отзивите си. Музиката обаче е популярна и е обект на защита съгласно нормите за авторските права. „Не бях качила това видео с цел да “пиратствам” въпросната песен – дори не се бях заслушала в нея, докато не получих съобщението,“ казва Силвина.

Трънливият обходен път

Случаят е един от многото, в които авторите на видео в YouTube биват засегнати от политиките за защита на авторските права на популярния видео-канал. Особено богат „опит“ в битки на тема авторски права имат създателите и коментаторите на TikTok видеа.

авторски права Новото бойно поле: YouTube и авторските права А1 Блог

TikTok видеата са кратки – до 15 секунди, в повечето случаи около 10 секунди. В YouTube има много коментатори на такива видеа. Със своите онлайн-канали те имат безброй много проблеми на тема авторско право, докато изготвят своите предавания с коментари по TikTok клипове. Нерядко обсъжданите TikTok записи съдържат фонова музика от певци, които „принадлежат“ на големи музикални бизнеси като Sony или Warner. Тзи компании постоянно настискат YouTube на тема защита на авторското право, заради което YouTube разработва и усъвършенства алгоритми за разпознаване на видеата, в които са вградени мелодии от въпросните “защитени” изпълнители, та било то и малки части от тях.

В общия случай ТикТок видеата са само кратка част от забавните коментарни предавания. Останалото включва говорене, обсъждане, провеждане на експерименти, интервюта с гости и др. Но все пак онези 10 секунди се оказват достатъчни, за да ги „надуши“ YouTube и да ги превърне в обект на „иск“ относно нарушение на авторското право.

Някои находчиви автори на коментарни предавания са намерили потресаващ начин да се справят с проблема. Те заместват пиратската музика със своя собствен глас: пеят акапелно въпросните песни, с което „покриват“ онези TikTok видеа, в които има „защитени“ изпълнения. Понякога акапелните изпълнения са болезнени за ухото, но в крайна сметка те правят това, което се иска: заобикалят системата за защита на авторските права на YouTube.

авторски права Новото бойно поле: YouTube и авторските права А1 Блог

Под ударите на изкуствения интелект

В YouTube разпознаването на музика, която е обект на защита според разпоредбите за авторски права, се случва автоматизирано: система с изкуствен интелект „прослушва“ и разпознава откъсите от музика във всеки любителски клип. По тази причина дори 10 секунди „пиратска“ музика в едно дълго видео-предаване могат да са достатъчни за сваляне на видеото.

Някои автори на видеоканали в YouTube имат милиони последователи и изкарват прехраната си от предаванията, които създават. Други, като Силвина, не се прехранват от самите видеа, но видеото е важен маркетингов инструмент в популяризирането на професионалните услуги, които предлагат. И в двата случая видеата са важни за монетизирането на труда на тези хора. А свалянето на видеата им заради „нарушения на авторските права“ може да ги засегне финансово – без реално да са пиратствали.

„Мисля, че случката беше абсурдна и оттогава избягвам да препоръчвам YouTube като сериозна бизнес платформа“, казва Фурнаджиева. Тя избира алтернатива – мигрира към Vimeo. “Тъй като имам профил и във Vimeo, реших да преместя клипа там. Както и очаквах, нямах проблеми от подобно естество с него в новата платформа – и до днес нямам. За да не рискувам отново да се случи нещо подобно, преминах изцяло към Vimeo като платформа за видео хостинг.“

Казва, че ако човек все пак държи на TouTube, добре е да подхожда към всичко, което качва, с повишено внимание.

Тъмната страна на авторските права

Нещата обаче могат да отидат и още по-далеч. От началото на тази година зачестяват случаите на онлайн изнудвания чрез въпросния механизъм за защита на авторските права в YouTube.

Изданието “The Verge” съобщи през февруари за два случая, в които анонимни изнудвачи са атакували създатели на YouTube съдържание, заплашвайки ги с „трета жалба за нарушени авторски права“. Съгласно политиката на онлайн платформата, първо и второ нарушение на авторски права водят до изтриване на видеото, съдържащо нарушението, но третото нарушение води до автоматично затваряне на съответния видеоканал. Колко удобно за изнудване! В лични съобщения до самите автори на видеоканали изнудвачите обещават да оттеглят жалбите си в замяна на плащане с биткойни или към Paypal сметка.

Подобен инструмент може да се използва не само за изнудване. Известни са случаи, в които големи компании притискат свои отявлени критици да свалят критичните си видеа именно с инструмента „трета жалба“.

Дори да обжалва забраната и да успее да докаже невинността си, авторът на съдържанието, набедено за пиратство, трябва да изтърпи дълга процедура, в която може да се наложи да чака с месеци за възстановяването на видео-канала си.

Това не е всичко. Някои създатели на видео посочват, че алгоритъмът на YouTube може да „накаже“ каналите, които правят дълги паузи в качването на ново съдържание. Наказанието се състои в това, че алгоритъмът ги изхвърля в опашката на „фийда“, където съдържанието им е възможно най-малко видимо. Така един малък видеоканал, атакуван със злонамерени искове относно авторски права, може да бъде на практика съсипан.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*