Битката на процесорите се разгорещява по време на Computex 2019

Най-голямото хардуерно изложение в света, Computex, традиционно е мястото, където производителите на процесори представят най-новите си разработки. Тази година битката за внимание между Intel, AMD и ARM се оказва още по-разгорещена, като и трите компании предложиха доста новости.

След известно затишие, новите процесорни архитектури вече са тук и има какво да покажат. А пазарът на компютри, който е в доста дълъг период на спад, има нужда от нещо ново, което да привлече вниманието на потребители и компании. Ето какво предлагат трите основни компании тази година.

Завръщането на Intel

процесори Битката на процесорите се разгорещява по време на Computex 2019 А1 Блог

Intel най-сетне представи нов дизайн на процесорите си. Той се казва Ice Lake и е 10-тото поколение на гамата Core i, като идва с 18% по-добра производителност спрямо предшественика си, казва компанията. Само графичната обработка на процесора е между 50% и 80% по-добра, благодарение и на помощта на допълнителен модул и изкуствен интелект. Към чипа има и нова микроархитектура, която се казва Sunny Cove. Тя е оптимизирана за по-добра производителност.

Новият процесор има и вградена поддръжка на Thunderbolt, съвместимост с Wi-Fi 6 и ще бъде създаван чрез новия производствен метод на Intel. Той е 10nm, което позволява на компанията да събере два пъти повече транзистори на същата площ спрямо 14nm чип. Този процес обаче ще се използва само за процесорите за лаптопи. Чиповете за настолни компютри ще продължат да се произвеждат с 14nm технология, защото те не се нуждаят от подобрената енергийна ефективност на новия процес.

Чипът ще се предлага в трите основни гами Core i3, i5 и i7, като основен фокус ще има върху ултрапортативните лаптопи. Моделите за тези устройства ще имат буквата U в края на името си. Те също ще поддържат вградения графичен контролер Iris Plus. Целта на Intel е и ултрапортативните лаптопи да станат подходящи за играене на игри с HD1080p резолюция, обработка на 4K видео при 60 кад/сек и 8K видео при 30 кад/сек. Компанията не даде подробности за цените, като ще направи това скоро.

Отговорът на AMD

процесори Битката на процесорите се разгорещява по време на Computex 2019 А1 Блог

AMD се концентрира върху процесорите с много висока производителност. Сред тях е третото поколение на Ryzen, което е и първият настолен процесор, произведен по 7nm технология. Лидер в тази гама ще е Ryzen 9 3900x, който е с 12 ядра и 24 нишки. Цената му ще е от 499 долара, което е повече от наполовина спрямо конкурентния Core i9 9920X на Intel, който ще струва от 1189 долара и нагоре.

Чипът ще има максимална тактова честота от 4.6GHz и обща кеш памет от 70MB, като ще е по-ефикасен с енергията. AMD твърди, че при теста на Blender, нейният чип завършил с 18% по-бързо от конкурента си.

Компанията ще предлага още 6-ядрен Ryzen с 12 нишки за 199 долара стартова цена. Осемядрените модели ще струват 329 долара за 3700x и 399 долара за 3800x.

AMD съобщи още, че ще предложи първия си графичен процесор Navi в серията видеокарти Radeon RX 5000. Повече подробности за тях ще има по време на конференцията Е3 през юни.

ARM се прицелва още по-високо

Процесорната архитектура на ARM е в основата на голяма част от смартфоните и таблетите по целия свят, включително много от най-мощните модели. Британската компания е готова с дизайна и на следващото поколение – Cortex-A77, което идва заедно с новия графичен процесор Mali-G77.

Cortex-A77 обещава 20% по-голяма производителност спрямо предшественика си като средна стойност. В някои области обаче подобренията ще са още по-големи. Заради множество софтуерни и хардуерни подобрения, новият чип ще предложи значително по-добра производителност за машинно обучение и изкуствен интелект. Това ще позволи на мобилните приложения и операционни системи да се възползват по-добре от наличните ресурси.

Графичният процесор Mali-G77 обещава по-добро представяне с по-тежки игри и приложения с виртуална и добавена реалност. Това е първият графичен процесор на ARM, който е базиран на архитектурата Valhall и обещава 140% подобрение на производителността с 30% по-малка консумация на енергия. Ще отнеме време докато тези нови чипове достигнат до мобилните устройства, като се очаква първите от тях да се появяват към края на годината.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*