8 съвета за освобождаване на място на вашия iPhone

Свят без технологии? Ако се замислим звучи сюрреалистично. Е, ако не можем да си го представим е достатъчно да се върнем няколко десетилетия назад и ще видим, че истинският бум на технологиите настъпи с появата на първите смартфони. В днешно време те са навсякъде, а бройката им нараства с всяка изминала година. Те се променят, следвайки желанията на потребителите и глобалния тенденции. Докато с всеки следващ ъпдейт се добавят по-нови функции или приложения, нуждата за свободно място на нашите телефони започва да става все по-приоритетна. В тази статия споделяме с вас 8 съвета, които ще ви помогнат да освободите място на вашия iPhone.

Проверете колко място имате

Логично първата стъпка е да проверите с колко място разполагате, т.е. с колко памет е версията на устройството. Това може да направите много лесно, просто отидете в Settings -> General -> [device] Storage. Не се плашете от цифрите, които ще видите. Най-отгоре се намира диаграма с различни цветове, като всеки цвят отговаря за определена категория приложения (съобщения, музика, снимки и т.н.). Това, което трябва да знаете тук е, че при ъпдейт на вашия iOS, ще са ви нужни около 5 GB пространство.

Вижте кои приложения заемат най-много място

 8 съвета за освобождаване на място на вашия iPhone А1 Блог

Приложенията са в наше удобство, но идват с някои условности. Всяко от тях има различна големина на самото приложение, но в същото време, след известно време на ползване се натрупват големи количества от данни. Бихте останали изненадани от това, че едно приложение е например 20 мегабайта, може да натрупа данни, равняващи се на 100 пъти повече. За да направите проверка скролнете по-надолу в Settings -> General -> [device] Storage, ще откриете списък с всички приложения, с които разполагате, както и колко място заемат. Когато кликнете на някое приложение, ще се отвори ново меню, което разделя заетото пространство от приложението на две части – колко заема самото приложение и колко заемат данните и документите на приложението.

Колко снимки и видео имате?

 8 съвета за освобождаване на място на вашия iPhone А1 Блог

Понякога не осъзнаваме всъщност колко много място заемат всички снимки и видеа, които имаме на нашето устройство и които постоянно обновяваме. За щастие, решението на този проблем е доста просто. Копирайте снимките и видеата на вашия компютър или външен носител, или пък в облак – Dropbox, Google или друг вариант. Когато се уверите, че всичко се е прехвърлило без проблем, можете да ги изтриете от приложението Photos. След това отидете в Albums -> Recently Deleted и изберете опция Delete All. iOS съхранява изтрити снимки за 30 дни, така че ако не изпълните последните стъпки, описано по-горе, няма да освободите място.

Изтрийте приложения, които не използвате

Тук имате две опции. Едната – ако намерите приложения, които не използвате, просто ги изтрийте. Ако се притеснявате за платените приложения, които сте си свалили, трябва да знаете, че всяко закупено приложение от App Store може да се свали отново, без допълнително заплащане.

Втората опция е вместо да триете, просто временно дезактивирайте приложенията, от които нямате нужда. Те ще останат на вашия начален екран, но няма да бъдат активни. Тази функция се казва Offload. Ще откриете бутон Offload App за всяко приложение в менюто, което Ви споменахме преди.

Използвайте функцията My Photo Stream

Тази функция ви позволява да споделяте снимки на всички iOS устройства. Тоест, снимки, които правите с телефона, ще се появят и на таблета Ви. Колкото и да е удобно, My Photo Stream може да “струва” доста пространство. Ако едно устройство Ви е достатъчно, просто изключете функцията като отидете в Settings -> Photos -> Upload to My Photo Stream.

Изтрийте стари съобщения

Някои хора са по-сантиментални от други и обичат да си пазят старите съобщения. Но някои от тях като “Какво ще вечеряме?” или “Среща пред НДК?” ненужно заемат място. Можете да насрочите автоматично изтриване на съобщенията от Settings -> Messages -> Message History и изберете да пазите съобщения за 30 дни или една година.

Изтрийте ненужни музикални файлове

Трудно е да се разделим с песни, които вече не слушаме толкова често, защото човек никога не знае кога отново ще иска да чуе някое по-старо парче. Но истината е, че мултимедийни файлове като музика и видео заемат много място. Има два начина да изтриете такъв тип файлове:

Следвайте меню Settings -> General -> [device] Storage -> Music. Там ще откриете всички песни и албуми, които имате. Изтриването става, като плъзнете пръст наляво. Можете да триете и по няколко файла, като изберете Edit.

От самото приложение, отидете в Library -> Downloaded Music. Ако искате да изтриете цял албум, натиснете и в ново меню ще се появи опция Delete From Library.

Ако по-късно си промените мнението, винаги можете отново да свалите песен или албум от приложението за музика, бутон Library.

Също така, можете да използвате стрийминг приложението ни A1 Xplore Music, от което може да избирате от над 30 милиона песни.

Изтрийте кеш файловете от браузъра

Сърфирането из необятното интернет пространство е супер удобство и удоволствие, но трябва да знаем, че с всяко търсене и с всяко отваряне на сайт се натрупват доста данни на заден фон, които може да заемат огромна част от мястото за съхранение на вашия iPhone. Тук решението е да премахнете кеш файловете от браузъра си. За любителите на Safari, отидете в Settings -> Safari -> Clear History and Website Data.

За Chrome, отворете приложението, натиснете трите точки в долен десен ъгъл и изберете History -> Clear Browsing Data. Можете и през Settings -> Privacy -> Clear Browsing Data, което ще ви позволи да изтриете история, бисквитки, пароли и други файлове.

Би било страхотно ако можем да имаме смартфон с неограничено пространство за съхранение, един ден това може и да бъде възможно, но докато този момент се появи – изпробвайте методите по-горе, с които ще оптимизирате работата с вашето устройство.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*