Нови операционни системи и скъп хардуер от Apple за WWDC 2019

Годишната конференция на Apple и тази година привлече вниманието с много новости. Този път WWDC беше старт не само на новите операционни системи на компанията, но и на малко нов хардуер в лицето на дългоочаквания Mac Pro.

Apple е обърнала доста внимание на новата iOS 13, като операционната система ще предложи голям брой промени и нововъведения. Освен това компанията реши да отдели таблета iPad от iOS и той вече ще има своя операционна система, която се казва iPadOS. Тя ще се откроява с различни функции, които да са съобразени със спецификите на таблета.

Но първо малко iOS

Apple Нови операционни системи и скъп хардуер от Apple за WWDC 2019 А1 Блог

Очаквано операционната система за iPhone привлича най-голям интерес. Тази година тя има повече промени от обичайното, които са в три основни посоки – производителност, приложения и защита на личните данни.

iOS 13 ще се откроява с още по-бърза работа. Apple казва, че приложенията ще се стартират два пъти по-бързо, а лицевото разпознаване на Face ID ще е ускорено с 30%. Направени са и допълнителни подобрения в скоростта на работата, които да се усетят най-вече от по-старите модели на iPhone.

При  приложенията също има новости. Safari ще поддържа индивидуални настройки за всеки сайт, Notes има нова галерия. Apple Maps пък е преработена изцяло, като ще предлага по-подробни карти, повече функции и дори своеобразен конкурент на Google Street View. Тази функция обаче ще започне да навлиза в страните по света едва от следващата година.

Apple Нови операционни системи и скъп хардуер от Apple за WWDC 2019 А1 Блог

Очаквано iOS 13 обръща внимание и на поверителността на данните. Операционната система въвежда по-строги ограничения за споделянето на местоположението с приложенията, като това ще може да става само веднъж в рамките на използването на приложението, след като потребителите дадат изрично разрешение.

Apple въвежда и новата услуга Sign in with Apple. Тя ще позволи на потребителите да си правят регистрации в онлайн услуги и приложения чрез виртуален профил от Apple. Той няма да разкрива и да предава личните данни на потребителя към услугата. Вместо това ще се създава отделен идентификатор, който ще е от Apple и ще е в ролята на посредник.

Потребителят пък ще може да използва всички функции за идентификация на iOS, включително и влизане в профила чрез Face ID вместо с парола. Системата ще създава и отделен, уникален имейл, който да се използва за регистрацията. Писмата от него ще се препращат към основния имейл на потребителя, който ще остава скрит за услугата или приложението.

iOS 13 ще има и други промени. Сред тях са тъмна тема на интерфейса,  нова виртуална клавиатура, която поддържа плъзгане по бутоните, повече функции за напомняния и известия и др. За пръв път ще има и възможност за редактиране на видеоклипове директно в телефона.

iOS 13 ще се предлага безплатно от есента на тази година. Съвместими с платформата ще са всички модели на iPhone от 6S и по-нови.

Новата iPadOS

Apple Нови операционни системи и скъп хардуер от Apple за WWDC 2019 А1 Блог

След като дълго време беше обвинявана, че не обръща достатъчно внимание на iPad, Apple най-сетне представи нещо ново само за таблета – цяла операционна система. Тя се отделя от iOS, като ще поддържа повече мултитаскинг функции, които да се възползват от особеностите на по-големия дисплей на таблета.

iPadOS има нов начален екран, който поддържа и уиджети. Въвеждат се и повече жестове за управление на мултитаскинг функции и приложения.

Някои от приложенията на Apple също са променени. Браузърът Safari например ще бъде в десктоп режим за компютър за изобразяването на сайтовете. Има нови клавишни комбинации за клавиатурата, мениджър за изтеглените файлове и др.

Целта на iPadOS е да сближи стандартния iOS с функции и възможности като платформа за компютър. Има дори шрифтове, подобрена система за копиране и поставяне на файлове и елементи и др.

Ускорена е и работата на Apple Pencil. Целта на Apple е да даде повече възможности и на създателите на приложения да се възползват максимално от таблета. Затова повечето промени тепърва предстоят.

Mac Pro най-сетне е тук

Apple Нови операционни системи и скъп хардуер от Apple за WWDC 2019 А1 Блог

След години чакане и намеци, Apple най-сетне представи и нова версия на настолния компютър Mac Pro. Той е с изцяло нов дизайн и компоненти, като цените му ще започват от $5999.

За подобна сума очакванията към устройството ще са много големи. Според Apple то ще ги изпълни с лекота. Дизайнът е по-индустриален, като „ренедето” отпред е съзнателна препратка към по-стария, класически дизайн на Apple.

Mac Pro се завръща към корените си и структурно. Шасито е направено така, че да позволява по-лесен достъп до компонентите.

Стандартно Mac Pro ще използва процесор Intel Xeon, като в топ версията си ще може да е с 28 ядра, специално охлаждане и по-мощно захранване. Конфигурацията е разработена така, че да може да работи с максимално натоварване постоянно. Максималната системна памет ще е до 1.5TB в 12 DIMM слота.

Стандартно ще се предлагат видео карти AMD Radeon Pro Vega 2 или Vega 2 Duo с до 128GB памет. Конфигурацията предлага още 8 PCI Express слота, като половината от тях са с двойно пространство, за да могат да се използват от по-големи карти.

В спецификациите на Mac Pro има още два USB-C/Thunderbolt 3 порта, два нормални USB-A порта и още два USB-C порта отпред. С помощта на MPX Module, Mac Pro ще може да се свързва бързо и лесно с още модули и компоненти, например за още портове, допълнителна мощ и др. Продажбите на компютъра започват от есента на тази година.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*