5 насоки при избирането на уеб хостинг

В Интернет има множество сайтове. По данни на internetlivestats.com за 2016-а броят на сайтовете е бил колосален: 1,045,534,808 сайта. През следващата година той се покачва с цели 700 милиона, достигайки до 1,766,926,408 сайта, или ръст с 69%. След известен спад през 2018 г., днес имаме над 1,5 милиарда уебсайта, като данните сочат, че 200 милиона от тях са активни. Самите цифри са впечатляващи, но още по-впечатляващ е фактът, че зад всеки един сайт стои хостинг, който съхранява данните на сайта върху сървър с харддискове. Тоест зад всеки сайт стои определено пространство, върху което се прехвърлят данните от самия него до дейта центрове и обратно, а това означава, че зад милиарди сайтове стоят милиарди мегабайти с данни. Калкулацията на физическите устройства (сървъри с харддискове) едва ли може да бъде извършена, но е факт, че на ден се прехвърлят огромни количества данни от сайтове към доставчиците на уеб хостинг услуги и обратно.

В днешно време е доста лесно да направиш сайт, но имайки предвид данните по-горе, трябва да се обърне внимание какво точно ни предлага компанията, която ще съхранява данни от сайта, ще ни бъде ли достатъчно това в близкото бъдеще, защото, както вече споменахме, зад всеки сайт стоят данни, а те се натрупват с времето.

А1 предлага универсални, бързи и лесни решения за разполагане на собствен уебсайт, както и за създаване на имейл адреси с името на вашия бизнес. Можете да разгледате нашите предложения тук, а по-долу ще намерите няколко характеристики, на които трябва да обърнете внимание при избирането на хостинг за вашия сайт.

хостинг 5 насоки при избирането на уеб хостинг А1 Блог

Има голямо разнообразие от уеб хостинг услуги

Първото нещо, което трябва да знаете е, че хостингът може да бъде различен по своята същност, което означава, че ви осигурява различни услуги. Най-разпространеният хостинг, а и най-евтиният, се предоставя от може би всеки доставчик на уеб хостинг. Това е т. нар. споделен хостинг (shared hosting). Както се подразбира от името му, това означава, че вашият сайт ще споделя определен сървър и неговите ресурси с много други. Ако не очаквате голям трафик на вашия сайт и разполагате с ограничен бюджет, този тип хостинг би бил подходящ за вас. Разбира се, ако трафикът се окаже по-голям от очакваното, може да преминете към друг хостинг план.

Все повече хора избират VPS (Virtual Private Server) хостинг или виртуален сървър. Този тип хостинг ви предоставя цялата функционалност на наетия сървър, но цената в случая е различна. Тя е по-ниска, защото вие реално ще заплащате само за ресурсите, които ще използвате.

Друг тип е т. нар. посветен хостинг (dedicated hosting). Избирайки него, трябва знаете, че ще разполагате със сървър и неговите ресурси само за вашия сайт. По-този начин ще използвате пълния капацитет на физическата машина. Разбира се, управлението отново е през уеб портал.

Cloud хостингът се извършва в облачни платформи. По този начин данните от сайта преминават през няколко физически сървъра.

хостинг 5 насоки при избирането на уеб хостинг А1 Блог

Има разлика между Bandwidth и Data Transfer

Впускайки се в търсене на информация по темата, сигурно сте попадали на думи като Bandwidth  (честотна лента) и data transfer („пропусквателна способност“). Неминуемо ще срещате термините, когато се опитвате да определите какъв ще бъде потокът от данни, които сайтът ви ще предоставя на посетителите. Bandwidth представлява общият поток от данни, които могат да бъдат трансферирани наведнъж, докато data transfer представлява количеството информация, което действително може да се използва за даден период от време. Обикновено периодът е един месец. Какво значи това? Да речем, че един уеб хост разполага с 10GB Bandwidth, т.е. максималната честотна лента е с такъв размер. Това не означава автоматично, че вашият сайт ще разполага с възможност за трансфер на данни с този обем в рамките на един месец. Това зависи от вашия хостинг план, т.е. може вашият сайт да е с ограничение от 1GB трансфер на данни за месец, докато честотната лента на сървъра да разполага с 10 пъти повече.

Безгранично пространство за съхранение и трафик? Не съвсем…

Разглеждайки различните хостинг фирми и офертите им, трябва винаги да имате едно наум и да не оставате в заблуда от рекламираната оферта. Да вземем за пример две от характеристиките – безгранично пространство за запис на данни и трансфер на данните на месец. Вече споменахме по-горе за това, че данните се намират на физически устройства (било то на едно или на повече), а скоростта на трансфер за месец има определен лимит в зависимост от плана ви. Имайки предвид, че данните, свързани със сайта ви, се намират на физически устройства, това означава, че в 99,9% от случаите уеб хостинг компанията ви разполага с дефинирано свободно място за съхранение на данни. Тоест рекламираното неограничено място всъщност в доста от случаите може да се окаже рекламен трик, с който да ви спечелят като клиент. В тази връзка ако сайтът ви започне да генерира терабайти с информация, която се качва и сваля от сървъра всеки ден, може да срещнете затруднения. Най-добре е да се консултирате с фирмата доставчик на услугата, за да се запознаете с всички условия по плана, който избирате.

Разликата между HDD и SSD сървъри

Ако се интересувате от технологии, със сигурност сте срещали многократно абревиатурите HDD и SSD. Най-общо казано те представляват технологията, която стои зад изработката и начина на съхранение на данните на диска. Съществуват доста дискусии по отношение на това кой е по-надеждният стандарт, но със сигурност по-бързият е SSD (Solid-State Disk). Когато става дума за уеб хостинг, със сигурност е по-добре да изберете възможността да развивате вашия сайт на такъв, който разполага със сървъри със SSD. Технологията позволява светкавична бързина на съхранение на данните. Основната причина всички хостинги да не използват SSD дискове, разбира се, е цената. SSD дисковете са значително по-скъпи от HDD дисковете, особено ако трябва да се изгради огромен дейта център с този тип дискове за съхранение на данни, инвестицията е огромна. Съответно хостинг услугата може да бъде една идея по-скъпа, но би си заслужавало със сигурност. Избирайки вашия план за хостинг, трябва да имате предвид и тази важна подробност.

Изберете сървър с „правилната“ операционна система

Когато говорим за „правилната“ операционна система, всъщност става дума за операционната система, на която вашият програмист да може да изгради сайта ви, в рамките на сървъра, който ви предоставя хостинга. В повечето случаи сървърите разполагат с операционната система Linux. Ако вие или вашите програмисти сте запознати с Linux, няма да имате никакви проблеми по изграждането на сайта, защото няма да ви се наложи да правите допълнителни специални настройки. Ако обаче сайтът ви трябва да използва ASP (език за програмиране) или ASP.NET (технология за създаване на уеб приложения и уеб услуги), ще трябва сайтът ви да бъде изграден на сървър с операционна система Windows, защото ASP и ASP.NET са създадени от Microsoft и са несъвместими с Linux (освен ако не се правят множество модификации). Разликата е в това, че обикновено сървърите с Windows са малко по-скъпи от Linux еквивалентните, но всяка услуга идва със своите преимущества и недостатъци.

Избирането на уеб хостинг може да се окаже сложа задача за повечето хора. Най-напред трябва да се запознаете с това какво точно ви предоставя определен план за хостинг. Използвайте насоките по-горе, за да зададете всички въпроси, които ви интересуват, към доставчика на услугата. По този начин ще сте сигурни, че сте избрали хостинг компания, която да ви бъде доверен партньор в развитието на вашия сайт.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*