Завръща ли се Bitcoin на голямата сцена

След повече от година, изпълнена със спадове и проблеми, Bitcoin започва да привлича вниманието отново. Последните няколко седмици са доста динамични за криптовалутата, като тя възроди оптимизма на нейните почитатели за нови върхови постижения.

Всичко започна през април, когато след няколко месеца застой, цената на Bitcoin се изстреля с около 1000 долара за по-малко от два дни. С това тя прехвърли границата от 5000 долара, която се смяташе за психологическа от гледна точка на бъдещото положително представяне на криптовалутата. През месец май оптимистичните нагласи започнаха да се сбъдват предварително.

Старата песен отново се завъртя

В началото на май Bitcoin започна доста бърз възход. Всеки ден криптовалутата записваше все по-голям ръст на цената си докато към края на месеца достигна 8800 долара. Така Bitcoin за пореден път изненада инвеститори и анализатори, които очакваха, че криптовалутата ще запише възход на цената си през втората половина на годината.

bitcoin Завръща ли се Bitcoin на голямата сцена А1 Блог

През първата половина на юни ентусиазмът се поохлади, след като Bitcoin поевтиня с около 1000 долара и се задържа на по-ниските нива. След като достигна най-ниска точка от 7600 долара на 10 юни, цената отново започна да расте и пет дни по-късно вече беше с над 1100 долара по-висока. Криптовалутата започна новата седмица с още един голям скок и премина нивото от 9000 долара с амбиция да достигне и 10 000 долара скоро, за да започне траен ръст.

Поведението на Bitcoin все повече напомня на ситуацията през 2017 г., когато криптовалутата записваше резки амплитуди на цените си и изглеждаше непредвидима. Общото между тогава и сега е, че типичното понижение след всеки рязък скок, винаги спира по-високо от предишното. Разликата е, че поне засега, амплитудите на цената са по-малки.

Какво предстои

Оптимизмът около криптовалутата е много голям. Интересът към нея също расте. Анализаторите се надпреварват да търсят най-различни причини за това. От увеличаване на броя на реалните транзакции с Bitcoin, през навлизане на все повече финансови институции в сектора, това са все причини за ръста. Също така скоро предстои намаляване на наградата, която „миньорите” получават, когато генерират Bitcoin.

Следващото намаляване ще е през 2020 г., като генерираният обем ще намалее наполовина. Обикновено наближаването на това събитие, което се случва на всеки 210 000 „изкопани” блока в блокчейна на Bitcoin, води до ентусиазъм. „Миньорите” се опитват да натрупат възможно най-много Bitcoin докато могат, защото после ще стане двойно по-трудно което ще увеличи търсенето. Затова и най-смелите прогнози смятат, че сегашното поведение на Bitcoin е само загрявка за истински големите ръстове, които предстоят.

Разбира се, прогнози и оптимизъм е едно, а реалността може да е съвсем друга. Голяма хакерска атака, срив на някоя от популярните борси или забрана на криптовалутите в голяма държава, може да обърнат тенденцията за миг. Криптовалутата в момента е в положение, от което може да тръгне стремглаво нагоре, но и да се срине трайно. За момента единственото сигурно е, че Bitcoin отново готви доста динамични месеци за инвеститорите си.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*