3 причини да напишете нещо в Wikipedia

Добре де, а вие знаете ли какво е метранпаж? Имаше навремето едно весело видео, в което питаха хората правят ли метранпаж. Някои казваха, че не обичат. Други казваха, че не правят, защото съпрузите или съпругите им не харесват „такива неща“. Трети казваха, че правят поне веднъж в седмицата.

Ако все пак не знаете какво е метранпаж, може да попитате в Wikipedia, тя сигурно знае.

Да, ама тя може и да не знае. Защо така?

* * *

Wikipedia е глобална онлайн енциклопедия, която вече 11 години позволява на интернет потребители от цял свят да правят справки по всякакви теми. И, колкото и невероятно да звучи, Wikipedia се пише преди всичко от доброволци. Доброволци от цял свят са редактори в Wikipedia и всеки ден стотици такива хора добавят малки късчета информация в голямата енциклопедия. И тя постоянно расте.

Но защо тогава няма нищо за някои думи, явления или хора в Wikipedia?

Отговорът е близко до ума – явно никой доброволец не е написал нищо за тях.

Да си редактор на Wikipedia

Да си редактор в Wikipedia не е никак трудно. Регистрацията е лесна – също толкова лесна, колкото в която и да е социална мрежа или услуга за е-поща.

Оттам насетне е важно всичко, което се пише в енциклопедията, да се базира на източници, които може да се видят от същата тази широка общественост, която чете в Wikipedia. Звучи справедливо, нали? Щом е официално написано някъде и можем да се позовем на източника, никой не може да оспори казаното.

wikipedia 3 причини да напишете нещо в Wikipedia А1 Блог

Разбира се, това не е съвсем всичко – Wikipedia си има и своите специални редактори на заплата, които имат сериозен ангажимент и трябва да съблюдават работата на голямата общност от хиляди редактори по цял свят. Това не значи, че те четат и препрочитат всяка статия, написана от доброволците. Тяхна работа е по-скоро политиката на работа на голямата редакторска общност и решаването на спорни казуси като например какво да пише и какво да не пише в страницата за Брекзит (която в последно време е арена на разгорещени спорове и обвинения).

С други думи, ако знаете нещо, което Wikipedia не знае, то тя може да го „научи“ от вас. Стига да имате желание да го споделите със света. Достатъчно е да се регистрирате и да го напишете.

Ако ли пък знаете много неща по тема, за която в Wikipedia пише малко, можете да допълните. Сигурно сте срещали такива статии в Wikipedia, докато търсите информация – в тях има само няколко реда и накрая пише „тази статия е мъниче“.

Непопулярните езици

Много статии си остават „мъничета“, когато са писани на някой от не най-популярните езици. Англоезичните редактори, както можете да се досетите, са десетки хиляди. Затова и информацията на английски е много богата. Богата е и информацията на другите езици, които се говорят от много милиони хора по света.

Но колко да са онези, които говорят не особено популярен език като българския и са редактори на Wikipedia? Как тогава да очакваме абсолютно всякаква информация да е налична в българската ѝ версия?

Затова именно затова приносът на всеки доброволец в голямата енциклопедия е ценен.

wikipedia 3 причини да напишете нещо в Wikipedia А1 Блог

Легенди, местни традиции

Вие може и да знаете, но аз доскоро не знаех легендата за зараждането на името на града Радомир. Тя разказва, че някога по онези земи живеела бойна и войнствена мома на име Рада. Когато се оженила, тя честичко биела мъжа си. Един ден така го натупала, че го навряла под масата. Отчаян, той викал за помирение: „Радо, мир!“

Ако отворите страницата за Радомир днес, тая легенда няма да я срещнете.

Легенди, предания и сказание, фолклорни особености и други специфики, типични за дадено място или общност, често пъти липсват от Wikipedia. Значителни части от уникалното културно наследство на много народи убягва на световната енциклопедия. А по целия свят има безброй много митове, легенди, предания, специфични местни обичаи, думи и наречия. Тяхната уникална пъстрота и богатството на тези културни особености може да се увековечи в Wikipedia само с участието на много, много хора с разностранни интереси и знания, богати на впечатления и наблюдения. Стига да са готови да споделят любопитните неща, които знаят.

Днес Wikipedia е петият най-популярен сайт на планетата. Събрала е знание от цял свят – огромен масив, какъвто няма никъде другаде по света, в нито една национална библиотека. Ако искаме да разчитаме на Wikipedia като източник на знания в бъдеще, те знания трябва да са пълноценни, широкоспектърни, без пропуски. Затова Wikipedia има нужда от всички нас.

А метранпажът е словонабирането в печатната индустрия: подреждането на блоковете с онези „железни“ букви за печат, които ще се притиснат до хартията и ще оформят думите, редовете и абзаците, които след това ние ще четем във вестника…

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*