Имаш ли си пушка… за дрон?

Пушка за дронове – или може би по-точно „зенитна ракета“ срещу дронове – така изглежда устройството DroneBullet, което е проектирано да „отстрелва“ съмнителни квадрокоптери. Видео, неотдавна показано от фирмата-създател, показва, че машинката има форма на ракета и четири свои собствени витла. Те са комбинирани с метод за машинно самообучение и софтуер за машинно зрение, за може DroneBullet да излети и да се придвижи към своята цел. Следва „мощен удар“ и набелязаният дрон пада на земята, а непокътнатият DroneBullet се прибира.

Това е само един от многобройните методи за „отстрел“ на дронове. Различните видове оръжия за сваляне на летящите машинки се множат и навярно за това има причина.

Средства срещу дронове

дрон Имаш ли си пушка… за дрон? А1 Блог

Средствата за противодействие на дронове условно могат да се разделят на два вида: такива, които въздействат на електрониката на устройството, и такива, които го правят по физически начин, обяснява Антон Пулийски, ръководител на проекта „Дрон Арена”. „На пазара има т. нар. “смутители” – устройства, които имат възможност да заглушат сигнала за управление на дрона, и по този начин пилотът губи възможността да го управлява – той е принуден да прекрати своята мисия. Други методи за спиране на нарушители във въздушното пространство включват хакването и отвличането им във въздуха от друг, специално оборудван за целта дрон, както и изстрелването и заплитането му в мрежа. Има и по-екзотични решения, като например обучени грабливи птици да ги нападат и свалят във въздуха”.

Естествено, изборът на технологията зависи от много фактори, като например целта на свалянето на дрона, мястото и т. н. Според Пулйски, секторът на анти-дрон системите търпи сериозно развитие в момента, тъй като е пряко обвързан с нарастващата бройка и увеличаващите се разновидности на дроновете, използвани за граждански цели в световен план.

Но защо, защо?

Какво би накарало някого да се бори с дрон?

Близко до ума е, че има области, където вдигането на дрон може да бъде опасно за много хора – например в периметъра на летище. Затова има и забрани. Забрани може да има, в различните страни, и за други видове специални обекти, например ядрени електроцентрали.

В човешкото ежедневие обаче не липсват ситуации, в които намесата на дрон би била нередна или най-малкото неуместна. Най-обикновеното приложение на дроновете – снимането – може да обезпокои много хора. Дори и да сте на публично място, например в парка, ако не искате да бъдете „пред обектива“, бихте реагирали остро на кръжащ наоколо дрон с обектив, насочен към Вас, нали?

дрон Имаш ли си пушка… за дрон? А1 Блог

Реално злонамерените умове обаче впрягат дроновете за задачи, които отиват далеч отвъд случайното снимане на непознати в парка.

“Първоначално се започна със заснемането на хора в злепоставящи ги ситуации,” спомня си Пулийски. С времето се появяват и доста по-изобретателни проекти. “Има документирани случаи за използването им като помощно средство при обир. Дронът е бил използван както за първоначален оглед, така и за наблюдение на периметъра, докато престъпниците са извършвали проникването в сградата. Друго, за което са се ползвали през последните години дронове, е пренос на забранени вещества и предмети. Това например е един от доказаните методи за внасяне на телефони и други вещи в затворите, както и за наркотрафик през граница”.

Преди около година в интернет предизвика фурор видеозапис, на който се вижда как дрон задига велосипед. И досега се спори дали това видео е реално или е колаж. То обаче освети доста добре темата за злонамереното ползване на дроновете. Нещо повече, има съвременни дронове, които могат да носят доста голяма тежест. И ако някои изобретатели виждат в тях възможност, например, за доставка на свежи плодове и зеленчуци от фермата директно до трапезата, други креативни умове виждат потенциал за грабежи и нелегален трафик, например.

Въпрос на воля

Често чувам хора да казват, че съвременните технологии съсипват живота ни. Истината е, че всяка нова технология в живота ни – интернет, смартфоните, роботите – са неутрални. Всяка от тях е като парче стъкло – с него можеш да направиш прозорец или да прережеш нечие гърло – въпрос на воля.

Същото е и с дроновете. Те са просто технология. От нас зависи как ще я приложим.

“Един и същ по вид дрон се ползва какво заснемане на прекрасни залези, така и за направата на видео, уличаващо някого в изневяра. Същото е и при специално оборудваните дронове за нуждите на киберсигурността например. Както може да бъде използван за тестване на защитеността на дадена корпоративна мрежа, така същият може да е и в основата на кибер пробив и източването на данни от сървъра,” казва Антон Пулийски.

дрон Имаш ли си пушка… за дрон? А1 Блог

Има ли дрон-етика

Както и в много други области, като например дигиталната фотография, с развитието на технологията се разраства и развива и общността на тези, които я ползват. Постепенно някои от тях започват да се самоопределят като професионалисти. Някъде в този етап започва да възниква и саморегулацията на общността – възникването и изглаждането на своеобразни етични принципи на добронамереното ползване.

„В академичните среди се говори за етичния аспект при употребата на дроновете от много време, но това до скоро беше насочено предимно и само към тяхната употреба във военни операции. Въпросът за етичните аспекти при дроновете за граждански цели набра популярност последните години и се засили покрай влизането в сила на новите правила за защита на личните данни,“ казва Пулийски. Той отбелязва още, че това е само една малка част от картината и тепърва тази област ще търпи своето развитие.

Към момента в световен план се работи усилено върху събирането и категоризирането на добри практики, които акцентират върху безопасната употреба на дроновете, казва Пулийски. На практика процесът на цялостна и устойчива интеграция изисква вземането предвид на всички свързани аспекти.

През това време всички, които желаем да се забавляваме с дрон, можем да следваме някои простички, общочовешки принципи – например да не нахлуваме в нечие лично пространство неканени, да сме нащрек за потенциални злополуки и да се забавляваме, без да смущаваме околните.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*