Какво трябва да знаете за 5G

Телекомуникационните компании от целия свят започват да изграждат мобилни мрежи от ново поколение – 5G и този път България не прави изключение. От началото на юли 2019 година А1 получи тестови честоти от Комисията за регулиране на съобщенията и пусна първата 5G базова станция в страната.

Както еволюцията от 3G до 4G, преминаването към 5G ще означава по-високи скорости, по-ниско времезакъснение (латентност) и много други ползи ползи. 5G режи ще даде нов импулс на развитието на бизнеса, гейминга, стрийминга на видеото и още много други. 5G мрежите ще помогнат за по-бързото развитие на услуги свързани с „Интернет на нещата“ (IoT), тъй като те ще осигурят нужната инфраструктура за пренос на големи обеми от данни – за един по-умен и по-свързан свят.

Разбира се, както всяка нова технология и тази си има своите недостатъци. За да ползвате 5G мрежа трябва да си купите смартфон, който поддържа новата мрежа. Някои организации за защита правата на човека изказват притеснения, че 5G ще позволи на органите на реда и закона да следят движението на заподозрени и по този начин ще им се нарушат правата. И не на последно място вече се носят редица слухове за вредно влияние от 5G мрежите върху човека, за които обаче няма никакви научи доказателства.

В момента изглежда, че има повече въпроси отколкото отговори за 5G. Едни хора се чудят какво е 5G и дали някога ще ползват тази мрежа в града си, докато други се интересуват основно от скоростта на мобилния интернет на техния смартфон. Ако имате въпрос, свързан с 5G, А1 е тук, за да ви помогне. Ето списък с най-важните неща, които трябва да знаете за новото поколение мрежи.

5G Какво трябва да знаете за 5G А1 Блог

Какво е 5G?

Това е нов вид технология за мобилни мрежи. Тя може да предава информация много по-бързо в сравнение с 4G – технология, която много от нас използват, за да получат достъп до Интернет. За да работи 5G, са използвани множество нови технологии, но стандартите за 5G протокола все още са в процес на доразвиване и не са достигнали завършения си вид.

5G използва високочестотни ленти – от 3,5 GHz до 26 GHz и повече, които имат много висок капацитет, но по-късата дължина на вълните им означава, че техният диапазон на разпространение е по-малък (покриват по-малка площ). Тоест 5G предлага по-високи скорости и ниска латентност, но по-малко географско покритие на една базова станция. Това ще доведе и до по-голям брой „малки клетки“ (small cells), с по-малка мощност, които ще бъдат инсталирани в зоните с 5G. Тези клетки покриват по-малки площи в сравнение с макро станциите.

5G Какво трябва да знаете за 5G А1 Блог

Какви са предимствата на 5G?

5G мрежата ще предложи много бърза скорост (около 10 пъти по-бърза от тази на 4G), изключително малко времезакъснение (латентност) и капацитет да поддържа повече устройства от една локация по едно и също време. Това ще позволи стрийминг на 4K видео почти без буфериране, видеочат в HD качество без никакво забавяне на картината, мобилен гейминг, който ще съперничи на този на конзолите, супер бързи скорости на сваляне и много други предимства.

5G Какво трябва да знаете за 5G А1 Блог

  • Скорост: 5G може теоретично да постигне 100 пъти по-бърза скорост от настоящата 4G/LTE мрежа. Максималната възможна скорост в 5G е 20 000 MBit/s за сваляне и 10 000 Mbit/s за качване на информация. Това е сериозно предимство при трансфера на големи обеми от данни.
  • Капацитет: част от предимствата на 5G е, че новото поколение ще позволи много по-голям капацитет на мобилните мрежите. Това означава, че новите мрежи ще могат да поддържат повече на брой свързани устройства в сравнение с предишните поколения. Например, ако някога ви се е случвали да сте на концерт или футболен мач и мобилният интернет се е забавял или изчезвал като цяло – вече знаете, че това се дължи на капацитета на 4G мрежата. Тя просто може да поддържа ограничен брой устройства по едно и също време. 5G поддържа до 1 000 000 устройства на квадратен километър. Новата мрежа е двигателят на „Интернет на нещата“ (IoT) – с нея ще можем да свържем хладилника със смартфона, светофарите и осветлението на даден град с неговата община.
  • Времезакъснение (латентност): минимално времезакъснение (латентност) при преноса на данни. С 5G са нужни само милисекунди, за да може мрежата да отговори на заявките. Новата мрежата ще осигури Интернет в наистина реално време.
  • Сигурност: 5G позволява т.нар. „Network slicing“ или разделянето на една мрежа на отделни части, които имат различни характеристики и всяка работи независимо, което осигурява нужната гъвкавост и сигурност на мрежата, например по-ниско времезакъснение за автономните автомобили и по-широки честотни ленти за стрийминга на видео. Тоест 5G ще позволява създаването на различни мрежи за различните нужди на потребителите.

5G Какво трябва да знаете за 5G А1 Блог

Ще ни бъдат ли необходими нови телефони?

Да. Но когато 4G беше представен на пазара през 2009 и 2010 г., съвместими телефони се появиха още преди технологията да е внедрена изцяло. Това предизвика чувство на неудовлетвореност у някои потребители, че плащат повече за разпокъсани услуги. Този път производителите на телефони не искат да направят същата грешка и новите устройства започват да се появяват чак след като технологията е готова и приложима за масова употреба през настоящата година. Концепцията е тези мобилни телефони да имат възможност да превключват между 4 и 5G за по-сигурна услуга.

Ще работи ли 5G на местата, където досега имаше проблеми с покритието?

5G няма да адресира задължително този въпрос, тъй като ще работи във високо честотен обхват – поне като за начало – с много капацитет, но по-малко покритие. 5G ще е предимно градска услуга за гъсто населени райони или такива с висока концентрация на трафик и хора.

5G не е свързан само с мобилните телефони

5G ще има въздействие върху всяко едно свързано с Интернет устройство, а не само върху смартфоните. Технологията ще от жизненоважно значение за автономните автомобили, които трябва да комуникират от целия свят без никакво забавяне. Ниската латентност и по-големият капацитет на мрежите ще означават, че колите ще могат да комуникират по-бързо от преди, което ще ги направи напълно автономни.

Потребителската електроника като носими устройства, виртуална реалност, настолни компютри, умни устройства ще се подобри драстично, благодарение на 5G. Дори всекидневни дейности като влизане в социалните мрежи и видео обаждане ще се променят значително.

Вярно ли е, че 5G мрежите са опасни за здравето?

5G е нова технология, която тепърва започва да се въвежда в света и в България. След дискусии и проучвания на Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните, Европейският парламент обяви, че няма научни доказателства, че 5G мрежите са опасни за човешкото здраве. Според Световната здравна организация (СЗО) радиочестотите започват да стават опасни за човешкото здраве над 100 GHz, което е значително по-високо (почти тридесет пъти) от честотите, които А1 ще ползва (3,5 GHz).

  • 5G излъчванията не се различават, като тип от използваните и в момента технологии 2G, 3G, 4G или домашния ви Wi-Fi.
  • Честотния диапазон, който е отпуснат от КРС за тестове на нашата 5G мрежа се намира между двата свободни честотни обхвата използвани за Wi-Fi – 2,4GHz и 5GHz.
  • Както в България, така и по света има приети максимално допустими норми за радио излъчванията в населени места. Приетите норми в нашата страна са значително по-строги от нормите в страни от Западна Европа. За честотен обхват от 0,3 до 30 GHz пределно допустимите нива за напрегнатостта на електромагнитното поле е до 10 µW/cm2. За сравнение в Западна Европа тази норма варира между 400 – 900 µW/cm2.
Кога ще може да се ползва 5G мрежата в България?

Стратегията на A1 е да стартира своята 5G мрежа в България максимално бързо, тъй като компанията има тази технологична възможност. Но 5G не е само въпрос на базови станции. За да може новата мрежа да стане реалност, има редица други условия, които трябва да се изпълнят като придобиването на постоянни честоти, както и крайни устройства, които поддържат 5G. След като тези условия се изпълнят и се проведат на различните приложения на 5G мрежата, А1 ще започне да предлага решения за клиентите, като очакванията са това да се случи през 2020 година.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*