Един от големите въпроси на 5G – няма ли месечният трафик да се изразходи неусетно?

Мрежите от пето поколение (5G) си проправят път и в България. А1 вече започна тестове и постепенно изграждане на своята 5G мрежа, като първите услуги през нея може да са готови още следващата година.

5G ще предложи възможности за много нови услуги. Разбира се, ще останат и традиционните, включително интернет през мобилния телефон. И тъй като 5G ще предлага значително по-голяма скорост на трансфера на данни, това води и до логичния въпрос – какво ще се случи с месечния трафик?

Висока скорост – високо потребление?

Използването на интернет през смартфона е много популярна услуга за огромен брой хора. За много от тях именно смартфонът е основният метод за достъп до глобалната мрежа.

На теория, по-високата скорост на връзката ще доведе и до увеличение на потреблението. Човек ще може да върши повече неща за по-малко време, а и ще е по-мотивиран да използва повече, тъй като бързата скорост ще означава по-малко чакане за зареждане на страници и услуги.

5G Един от големите въпроси на 5G – няма ли месечният трафик да се изразходи неусетно? А1 Блог

На практика обаче нещата може да не са точно така. Потребителят ще продължи да е наясно, че има месечен трафик в плана си. Така че той няма да тръгне да тегли големи игри или филми, само защото вече е на 5G и е по-бързо. Операторът ще продължи да предупреждава потребителя, когато наближи до месечния си лимит.

Така в началото може да има повишено потребление най-вече заради по-големия ентусиазъм от по-високата скорост. Потребителите обаче бързо ще свикнат и ще нагодят разходите си, точно както се случи и при преминаването от 3G към 4G LTE.

Все пак, няколко съвета

Прогнозите на всички анализатори и оператори са единодушни. Потреблението на интернет през мобилни мрежи ще продължи да расте все повече. 5G е по-скоро отговор на този ръст, отколкото негов мотиватор.

По време на представянето на първата 5G базова станция в София, А1 обяви, че ще предлага различни услуги за интернет достъп през 5G. Това ще включва дори фиксиран интернет през новата мрежа, защото скоростите и капацитетът ѝ ще позволяват това. С увеличаването на интереса на потребителите, може да се очакват и други планове и услуги, които да премахнат въпроса „колко трафик ми остава?” от ежедневието на потребителите.

До тогава обаче има няколко семпли съвета, които могат да помогнат на всеки да използва наличния си месечен трафик оптимално:

Да настрои вградения мениджър на трафик на устройството си да го предупреди, когато достигне определено количество изразходен трафик. Най-добре е това да е ниво, което оставя поне 30-тина процента буфер до реалния лимит. Това позволява на човек да намали потреблението по-рано и да запази трафик на оптимална скорост, за когато наистина е нужен.

  • Да използва налична Wi-Fi мрежа за теглене на обемни файлове като игри или за стрийминг на видео с висока резолюция.
  • Да изтегля ъпдейти за операционната система и приложенията на телефона си само през Wi-Fi
  • Да блокира автоматичното пускане на видеоклипове в сайтовете чрез браузъра си и в приложенията на социалните мрежи.
  • Да стриймва клипове от YouTube например с по-ниска резолюция, когато не използва Wi-Fi. Особено, когато единствено иска да слуша музика или подкаст.
  • Когато трафикът намалее, може да пусне допълнителния режим за пестене на трафик в браузъра си. Някои браузъри като Opera предлагат такава функция и тя спестява доста трафик, макар и да е за сметка на някои изображения или функции в някои сайтове.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*