Ах, този Bitcoin

Ако на човек му липсва адреналин, но не си пада по екстремните спортове, то може да инвестира голяма сума в криптовалутата Bitcoin. Нейната непредвидимост със сигурност може да разклати и най-здравите нерви.

След като през юни цената на Bitcoin достигна най-високото си ниво за повече от година, мнозина приеха това като сигнал, че периодът на спад е приключил и започва изкачването към нови рекорди. Всичко вървеше доста добре, но към средата на юли инерцията сякаш спря изведнъж и от цени между 12 000 и 13 000 долара, Bitcoin започна да се бори да се задържи на ниво над 9 000 долара.

Бляскав ентусиазъм, мрачна реалност

Ръстът на Bitcoin през юни накара всички за забравят годината на трудности и да виждат само положителните страни на случващото се. Анализаторите постоянно вдигаха прогнозите, изтъкваха статистически индикатори, които да потвърждават края на трудния период и същевременно избягваха твърде смелите очаквания.

Историята на Bitcoin обаче ясно показва, че криптовалутата не следва прогнози и нагласи. Тя си има свой път, който много често не отговаря на очакванията. Прогнозите например вещаеха, че този ръст ще се случи през есента на тази година, а не през пролетта. Те очакваха и по-голям и траен скок, а той загуби сила още в началото на лятото.

Един от аргументите може да е, че този път инвеститорите в Bitcoin са по-внимателни, за да не се повтори балонът от 2017 г. Това смята и милиардерът и поддръжник на криптовалутите Майк Новограц. Според него Bitcoin в момента се консолидира и се подготвя за нов растеж.

Този път обаче по-голямата роля за загубата на инерцията е реалността. Тя се оказа доста по-мрачна след като Facebook представи своята криптовалута Libra. Регулаторите на държавите с най-силните икономики никак не харесаха амбициите на Facebook и останалите компании в Libra Association да предлагат алтернативни финансови услуги.

Bitcoin Ах, този Bitcoin А1 Блог

Снежната топка тръгна надолу

Този път обаче символиката не е положителна. Острото недоволство на институциите срещу Libra не подмина и останалите криптовалути. Американският президент Доналд Тръмп например обяви в Twitter, че според него Bitcoin и останалите криптовалути нямат стойност и са базирани на въздух. Регулатори на други държави пък обявиха, че се притесняват от Libra заради мащабите на Facebook, но същевременно не виждат никаква заплаха в Bitcoin, защото е твърде малка.

Пренебрежителното отношение на институциите към Bitcoin беше само първата стъпка. Facebook упорито отклонява призивите на регулаторите, особено в САЩ, да спре работа по Libra докато не решат всички притеснения и нужни промени в законите не бъдат приети. Компанията казва, че няма да пусне криптовалутата докато проблемите не бъдат решени, но политиците искат работата по проекта да спре напълно.

Изслушванията на Facebook в американското правителство също не минаха особено добре. Повечето пристеснения и неясноти около Libra останаха на фона на обещанията на Facebook, че тепърва започва срещи и разговори с регулаторите.

Всичко това влияе и върху останалите криптовалути. Ако регулаторите останат недоволни от Facebook и развитието на Libra, може да въведат по-строги правила и дори забрани. Ограниченията със сигурност няма да са само за Libra, а за криптовалутите като цяло.

Засега това все още е предимно вероятност, но не е пренебрежителнo. Особено на фоновете на слуховете, че Тръмп вече обмисля забрана на криптовалутите. Затова през последните две седмици доста инвеститори продадоха поне част от Bitcoin активите си, за да извлекат печалба от големия ръст. Добрата новина за тях е, че поне за сега цената на криптовалутата се задържа доста по-високо отколкото започна годината и все още е в позиция за нови върхове. С поведението си през последните дни обаче Bitcoin напомни на всички, че сривът може да е все така сериозен и светкавичен и не трябва да се подценява.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*