Бихте ли редактирали бебето си?

Пет руски двойки, които са глухи, искат да изпробват техниката за генно редактиране CRISPR, за да могат да имат биологично дете, което може да чува, обяви руски биолог на име Денис Ребриков. Той планира да се обърне към съответните руски власти за разрешение в рамките на „няколко седмици“. Планът му идва малко след като негов колега от Китай „създаде” първите в светa генно редактирани бебета с цел бъдещите деца да са устойчиви към вируса на HIV. А вие бихте ли “редактирали” гените на бебето си, ако имате тази възможност?

CRISPR (чете се “криспър”) е технология за генно изменение, при която протеин на име Cas9 действа като “молекулярна ножица” и може да отреже определени късове от ДНК. Чрез него може да се промени ДНК последователността.

CRISPR Бихте ли редактирали бебето си? А1 Блог

Случаят с руските пет двойки е интересен, защото предлага един съвсем реален сценарий на използване на морално спорната техника. И двамата родители във всяка двойка имат рецесивна форма на глухота, което означава, че всичките им деца следва да наследяват глухотата. Докато по-голямата част от генетичните заболявания могат да бъдат предотвратени чрез ембрионален IVF скрининг преди имплантирането, при тези двойки дефектът няма как да бъде избегнат.

„Ребриков определено е решен да направи генно редактиране и мисля, че трябва да го приемем много сериозно“, казва експертът по CRISPR Гаета Бургио от Австралийския национален университет. “Но е твърде рано, твърде рисковано”.

Тихо или шумно

Ребриков работи в най-голямата руска клиника по репродуктивно здраве – Националният медицински център за акушерство, гинекология и перинатология “Кулаков” в Москва. Ученият съвсем целенасочено е издирил въпросните глухи двойки. “То е ясно и разбираемо за обикновените хора”, казва той. “Всяко ново бебе за тази двойка би било глухо, ако не се редактират генните мутации.”

Но докато Ребриков огласява своите планове публично и търси комуникация с институциите, в Китай се случва друго. През ноември биофизик от Китай съобщи, че е създал тайно първите бебета, които са генно редактирани чрез CRISPR. Хе Джианки се е постарал да предизвика мутации, които предпазват от HIV чрез генно редактиране на бебетата при двойки, в които мъжът е HIV-позитивен. Вече има две, а може би дори три бебета с подобна генетична редакция, които са родени на бял свят. Новината за третото бебе дойде в последните седмици, когато се разбра, че майката е вече в последните седмици на бременността си.

CRISPR Бихте ли редактирали бебето си? А1 Блог

Игра с огън

Бебетата, променени от китайския биолог, навярно ще живеят по-кратко, предполагат някои учени. Генетичната мутация, която предпазва от вируса HIV, води до по-кратък живот, смятат изследователите. Според наскоро изнесен доклад, генетичните мутации, подобни на тези, които Хе е създал, върху ген, наречен CCR5, съкращава живота на хората средно с 1,9 години. Тоест, генно редактираните деца в Китай навярно са “обречени” още преди раждането си.

Констатацията е напомняне, че гените имат повече от една роля в организма, и следва да се очаква една намеса в ДНК на човека да доведе до голям брой ефекти, някои от които може да не са никак желани.

Можем, а трябва ли?

Покрай новините за генно редактираните бебета се нароиха вестите за множество експерименти с CRISP в различни лаборатории – с прасета, мишки и други животни, с различни вещества и генни последователности. Мечтателите заявиха, че сега вече можем действително да възродим изчезналия биологичен вид, известен като мамут. Можем дори да възстановим цялото животинско царство от онова време – можем реално да сбъднем сценария на Джурасик парк.

Въпросът докъде може да се стигне, ако се “развихрят” учените, боравещи с CRISPR, поражда редица страховити сценарии. Мощните инструменти за генно редактиране имат потенциала да лекуват, но и да навредят в мащаб.

Ако учените се научат да доставят генни редактори вътре в човешките тела, какво ще попречи на някой луд, на някой терорист или на държава да използват CRISPR, за да причинят вреда? Чрез тази техника биха могли да се проектират персонализирани атаки, които да нанасят удар, например, само на определени етнически групи, или да се създадат супер войници, които не чувстват болка. Какво ще последва? Можем да оставим въображението си да поработи по темата и да си представим докъде може да стигне светът.

Затова, докато новините за генно редактираните бебета в Русия и Китай бълбукат в новинарския поток, някои учени по света вече работят по “противоотрова” за “CRISPR”. В един от тези проекти е ангажирана дори Дженифър Дудна – биохимик от Калифорнийския университет в Бъркли, известна като съизобретател на CRISPR.

Един от проблемите при техниката за генно редактиране е липсата на лесна за използване контрамярка – нещо като бутон за отмяна, копче “backspace” или противоотрова за CRISPR. А колкото по-популярна и мощна става техниката за редактирането на гените, толкова повече ни е нужна такава противоотрова – в случай на лабораторна злополука или дори нещо по-лошо.

Все повече учени по света са на мнение, че с мощен инструмент, който може да лекува или да вреди, не бива да се правят смели експерименти, без да имаме ясна идея как да се върнем стъпка назад: своеобразно “undo”, с което да отменим потенциално погрешно действие.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*