За известията с любов – да, ама не

В наши дни сърфирането в интернет се е превърнало не само в изконно право, но и в ежедневна необходимост. Както често обаче се случва, сърфирайки ние волно или неволно даваме съгласие на браузерите да ни известяват за новости от сайтовете, които сме посетили. Когато това е преднамерено – то няма особен проблем, но когато не желаем да получаваме всички известия, които като обем могат да бъдат наистина много, можем да срещнем затруднения, които да ни изнервят.

Например представете си всички онези моменти, в които сте бързали да проверите дадена информация или търсите подходящата статия, но изведнъж бивате възпрепятствани от най-различни, досадни известия, на които трябва да улучите знака хикс, за да премахнете прозореца. В най-лошия случай, когато това не се случи, известието ви препраща до сайт, където изскачат още и още. Често прозорчетата, които ви питат искате ли още от всичкия този тормоз, напълно непредвидено ви пускат клипове с рекламно съдържание, заради които всички околни ви поглеждат с раздразнение, ако не сте намалили звука. Ако за рекламодателите този подход работи като част от маркетинговата им стратегия , то за потребителите това може да доведе до раздразнение, превръщайки се в упорито изпитание на нервната система. За щастие само минута-две са необходими, за да превърнем сърфирането в интернет отново в полезно и забавно занимание, предпазвайки се от атаката на „скокливите“ и „нахални“ известия.

В следващите редове сме включили няколко лесни, но ефикасни стъпки за три от най-популярните браузъри Chrome, Firefox, и Safari, чрез които можете  да ограничите известията, за които неволно сте дали разрешение, използвайки персоналните или служебните си лаптопи или десктоп машини.

Спиране на известията от Chrome

Браузерът на Google определено е един от най-популярните и използвани в глобален аспект. У нас също се използва от множество потребители, поради лесната интеграция с услугите, които предоставя Google. За да спрете известията от браузера е необходимо да следвате следните стъпки:

 • Отворете браузера, натиснете върху менюто от дясната горна част (трите вертикални точки) и изберете Settings.
 • Придвижете се надолу в менюто до неговия край и кликнете върху Advanced, след това от секцията Privacy and security кликнете върху Site Settings.
 • Натиснете опцията Notifications. Влизайки в това меню, разполагате с опции за спиране напълно на известията или да разрешите само определени сайтове да ви изпращат такива.
 • Натиснете върху Ask before sending (recommended) – това действие ще направи опцията за превключване в сив цвят, вместо в син. Реално това означава, че ако опцията е изключена нито един от сайтовете няма да ви изпраща запитване дали да разрешите да ви изпраща известия в бъдеще.
 • В същото меню разполагате с две подменюта Block и Allow. Те индикират сайтовете, които са съответно с блокирани или разрешени известия. За всеки един сайт може да направите отделна настройка като натиснете трите точки вдясно от името на сайта. Те ви дават опция за блокиране, разрешаване на известия или корекция на името на сайта. Имате опция и за добавяне на нови сайтове, като в същото меню трябва да натиснете опцията Add, да напишете името на сайта, след това да натиснете отново Add в допълнителния прозорец, който ще се отвори.

По този начин ще управлявате всяко едно известие от сайтовете в Chrome.

Известия За известията с любов – да, ама не А1 Блог


Спиране на известията във F
irefox

Mozilla – компанията, която стои зад „огнената лисица“, винаги са държали техните продукти да бъдат максимално сигурни, предоставящи доста възможности за персонализация. Сред опциите, разбира се, е и възможността за спиране или разрешаване на известия от сайтовете. За да го направите трябва да следвате няколко стъпки:

 • Кликнете върху трите хоризонтални черти в горния десен ъгъл на Firefox и изберете Options.
 • Изберете Privacy & Security в менюто в ляво.
 • Плъзнете надолу към секцията Permissions, открийте Notifications опцията и натиснете върху Settings. Ще ви се отвори прозорец, където ще откриете сайтовете, от които получавате известия. Ако няма такива, значи всичко е наред, но ако има – върху всеки сайт трябва да натиснете опцията Remove Website или да използвате опцията Remove All Websites, с което премахвате всички сайтове, на които сте разрешили да ви изпращат известия. След всяка промяна трябва да давате Save Changes, за да може браузера да запази промените.
 • Разполагате и с опция да спрете сайтовете да ви искат разрешение да ви изпращат известия, като в същото меню трябва да сложите отметка на опцията Block new requests asking to allow notifications и след това Save Changes.

За разлика от Chrome, при Firefox нямате опция да позволите само на отделни сайтове да ви изпращат известия. Менюто е така направено, че може да спрете всички или да разрешите на всички да ви отправят запитвания, с търсене на разрешение да ги добавите в списъка с одобрени сайтове, които да ви изпращат известия.

Известия За известията с любов – да, ама не А1 Блог

Да спрем известията в Safari

Браузерът на Apple като че ли не е толкова популярен колкото останалите. Това се дължи на по-големия процент хора, които използват операционна система Windows на своите компютри. Все пак има хора (и то не малко), които предпочитат продуктите на Apple и техния браузер Safari. Както останалите, Safari също може в достатъчна степен да ви накара да спрете със сърфирането, получавайки безброй известия от сайтовете, на които сте разрешили неволно да ви изпращат такива. Но, както казахме, всичко е в настройките и ако желаете да ги спрете – следвайте следните стъпки:

 • Влезте в Safari (горе в дясно), като изберете опцията Preferences using the top menu bar.
 • Изберете Websites, а след това кликнете върху Notifications в лявата част на менюто. В това подменю всеки сайт, който е поискал разрешение за известия, ще ви се покаже, а ако нямате, в прозореца ще се изпише No Configured Websites. Aко все пак имате такива, разполагате с функции за управление, използвайки опциите Allow (за позволяване) или Deny (за забрана) на известията от конкретния сайт.
 • Както при Firefox и тук разполагате с опциите да забраните сайтове да ви търсят разрешение с „изскачащи“ прозорци. В случая трябва само да махнете отметката от Allow websites to ask for permission to send push notifications опцията.

 

Известия За известията с любов – да, ама не А1 Блог

Ако в ежедневието си често посещавате едни и същи сайтове и се интересувате от всичко, което те публикуват, то известията от тях, за които сте се абонирали, със сигурност са подходящи, дори бихте заобичали функцията. Във всички останали случаи, то следвайте стъпките по-горе, за да оптимизирате браузера си и да спрете досадните известия. Споменатите програми са достатъчно щедри на функции и ви предоставят свободата сами да определяте до колко искате да бъдете разсейвани със странични четива. От друга страна възможността за персонализиране на функциите на дадена програмата по начин, по-който вие желаете е право, от което трябва да се възползвате, а ние ще продължаваме да ви даваме полезни насоки в света на технологиите.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*