Полезни съвети за родители в ерата на технологиите

Един от най-обсъжданите въпроси за родителството в 21 век, е свързан с дигиталния свят и ролята, която той заема в ежедневието на децата. Едва ли могат да се прочетат и анализират всички проучвания и експертни мнения за това дали трябва да позволяваме на децата си да използват компютри, смартфони, таблети и друг тип дигитални устройства, да гледат телевизия, или да сърфират в мрежата. Все пак, намирайки се в ерата на технологиите и дигитализацията, би било доста трудно, дори невъзможно, да ограничим достъпа на децата до виртуалния свят. Всъщност това не е и необходимо, защото информационните технологии могат да допринесат изключително много за развитието на децата както интелектуално, така и емоционално, стига да се използват умно и безопасно.

Според проучване от 2017 г., проведено под егидата на УНИЦЕФ, децата използват дигитални технологии по конкретни причини и често са в състояние да формулират защо го правят. От гледна точка на родителите тези причини могат да звучат странно, дори несериозно, но е важно да се вземат предвид техните мнения и обяснения, дори ако не сме съгласни. Представяме ви няколко съвета, които ще помогнат да изградите у децата си полезни навици при използването на дигиталните устройства.

полезни съвети за родители в ерата на технологиите Полезни съвети за родители в ерата на технологиите А1 Блог

Създайте график

Стига да е умерено и контролирано, пренасянето във виртуалния свят може да има редици позитиви за вас и вашите деца – както от образователна гледна точка, така и що се отнася до развлечения и комуникация. По този начин може да сте сигурни, че децата ви няма да станат подвластни на дигиталните устройства.

Технологиите са част от ежедневието ни

Управляваме отоплителната система у дома от телефона си, осъществяваме видео връзка със семейството си от друг континент, проверяваме какво е времето в планината чрез видео камери – това са само примери, които доказват, че технологиите са навсякъде около нас. Затова и приемането на дигиталния свят като част от ежедневието на децата ни е изключително важно. Интересувайте се кои са любимите им игри, сайтове и приложения, как прекарват времето си в онлайн пространството, кои са техните приятели онлайн.

Прекарвайте времето пред екрана заедно

Кой е казал, че времето пред екрана е индивидуално занимание? Видеоигрите, гледането на филми или забавни клипчета онлайн е чудесен начин да прекарате време с детето си. По този начин освен, че насърчавате общуването, ще можете да споделите собствения си житейски опит и напътствия, както и да формирате нагласи у детето къде и как да прекарва онлайн времето си.

Бъдете добър пример за подражание

Е, няма как да очаквате децата ви да имат отлични навици и дисциплина в използването на интернет, докато вие самите се взирате в смартфона постоянно. Основното родителско правило, че децата подражават на родителите си, важи в пълна сила и тук. Прекарвайте времето си пълноценно – общувайте, играйте, забавлявайте се и оставете социалните мрежи „за по-късно“. Безспорно смартфонът и фотоапаратът са първи помощници, когато искаме да запечатаме красив момент или скъп спомен завинаги. Но не прекалявайте. Преди да споделите с онлайн приятелите си в социалните мрежи екзотичната дестинация, на която се намирате или идиличния семеен портрет от неделния обяд, първо обърнете внимание на случващото се и хората около вас – насладете се на красивите гледки, на времето, прекарано със семейството и приятелите.

Всяка зона да си знае мястото

Обособете зони, в които децата да използват дигитални устройства и такива, които са изцяло офлайн. Липсата на телевизор в кухнята и спалнята например ще подпомогне изграждането на по-добри хранителни навици и по-добър сън за децата. Не забравяйте да изключвате устройствата, които не използвате, както и да презареждате устройствата извън спалнята на детето си, за да му помогнете да избегне изкушението да ги използва, когато трябва да спи.

Не използвайте дигиталните устройства като емоционална залъгалка

Дигиталните устройства могат да бъдат много ефективни, за да поддържат децата тихи и спокойни, но това не трябва да бъде единственият начин за успокоение. Децата трябва да бъдат научени как да се справят с емоциите, породени от недоволство, скука или друг вид неудовлетвореност. А това се постига само и единствено с общуване, време и внимание от страна на родителите.

полезни съвети за родители в ерата на технологиите Полезни съвети за родители в ерата на технологиите А1 Блог

Приложения за деца

Съществуват десетки хиляди приложения, обозначени като детски и образователни, но трудно може да се докаже реалното им действие. Приложенията, категоризирани като „интерактивни“, трябва да изискват повече от „натискане и приплъзване“. Затова преди да оставите малчуганите да се пренесат в дигиталния свят, първо проучете кои са подходящите за възрастта им приложения, игри и програми и потърсете отзиви.

Онлайн пространството не е лично пространство

Онлайн взаимоотношенията са част от естественото развитие при тийнейджърите. Необятният свят на интернет е в помощ на младежите, докато изследват и откриват повече за себе си и за своето място в големия свят. Просто бъдете сигурни, че вашият тийнейджър се държи правилно и в реалния, и в дигиталния свят. Обяснете добре, че настройките за поверителност в социалните медии не правят нещата „частни“ и че изображенията, мислите и поведението, които тийнейджърите споделят онлайн, незабавно ще станат част от цифровия отпечатък, който оставят. 

И както обикновено се оказва – истината е в баланса. Не ограничавайте децата си в употребата на дигитални устройства, но ги научете как да ги използват разумно и по предназначение.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*