Новата мания – електрическите тротинетки

Дали наистина електрическите тротинетки са новата мания? Отчитайки фактите е лесно да дадем положителен отговор. Урбанизацията в световен мащаб продължава с пълна сила и днес, а с постоянното увеличаване на броя на хората в градовете се търсят разнообразни решения за придвижване в градската среда. Обикновено по-развитите градове се фокусират върху възможностите да се създаде масов градски транспорт, който освен да бъде бърз и удобен за използване, трябва да е и щадящ околната среда. Въпреки това, голяма част от хората предпочитат да търсят персонални решения за придвижване – автомобили, мотори, колела и други. И тъй като електроавтомобилите са доста скъпи все още, от началото на година се забелязва възход на персоналната мобилност, изразен във все по-масовото използване на електрически тротинетки. В глобален аспект индустрията с електрическите тротинетки бележи невероятен бум, като според проучване общият пазар на електрически скутери за изминалата година се оценява на повече от 17 милиарда долара. У нас продажбите също са във възход и това се забелязва от все по-често срещаните тротинетки по улиците и тротоарите, особено през летния период.

електрическите тротинетки Новата мания – електрическите тротинетки А1 Блог

Защо станаха популярни

Стартирайки като детска играчка, днес тротинетките не са това, което бяха. От средство за забавление се превърнаха в средство за придвижване в градска среда за хора от всякаква възраст. Дори у нас се забелязва и интересната тенденция, че освен сред подрастващото поколение, тротинетките са все по-предпочитани за придвижване и сред активното работещо население. Това се дължи на ключовите им характеристики – достъпност, лесна преносимост и удобство в забързаното ежедневие. Малкият размер на електрическите тротинетки предоставя възможност за по-лесно пренасяне и складиране, без да се търси място за паркиране или заключване на колелото например. Друг фактор е тежестта – една електрическа тротинетка тежи не повече от 15 кг, а това може да се отчете като предимство в сравнение с останалите възможности за придвижване, защото може да бъде пренасяна по-лесно когато се сгъва. Не на последно място по значение – развитието на технологиите позволи вграждането на по-издръжливи акумулаторни батерии с достатъчно заряд за изминаване на няколко километра с едно зареждане, като в зависимост от моделите някои от тях могат да изминат до 20 км.

Трябва ли ми

Тук конкретен отговор няма, защото зависи от персоналната настройка към този вид микромобилност. Трябва да се отбележи, че ако сте сред хората, които не обичат да се возят с градски транспорт и желаят всячески да избегнат със своя автомобил натоварения трафик по пътищата – то може би електрическите тротинетки са за вас. Освен за закупуване, все по-често се срещат и възможности за наем на този вид скутери, което на свой ред се превръща в допълнително удобство за всеки, който реши да ги изпробва.

Голямо удобство е, че тротинетките може да се комбинират и с други видове транспорт. Например ако се придвижвате с градския транспорт до определено точка и след това трябва да стигнете до място, където няма спирка на метро или тролей, то ел. тротинетката ще ви свърши работа. С нея може да достигнете до вътрешносттта на площади, паркове, малки улички и други.

Ако се решите да си закупите, то вариантите са разнообразни, с различен капацитет на батериите. Разбира се, моделите с по-голяма батерия са и с по-висока цена, но пък дават повече възможности за придвижване. Преди избор е хубаво да си дадете сметка за вашия ежедневен маршрут, за да прецените кой от вариантите ще ви пасне най-добре. Но който и да изберете трябва да знаете, че електрическите тротинетки се зареждат сравнително бързо – за около 5 часа, т.е. дори да изберете модел с по-малък капацитет на батерията, ще можете да я зареждате в рамките на работния ви ден.

електрическите тротинетки Новата мания – електрическите тротинетки А1 Блог

Предизвикателства

У нас основните предизвикателства са свързани с развитието на инфраструктурата. Дори в столицата няма достатъчно добре развити зони и улици, по които да може да се карат електро тротинетките. От друга страна те не са регулирани по никакъв начин от закона и никой не знае къде всъщност трябва да бъдат използвани – дали на улицата, дали по велоалеите, които така и не съществуват на доста места или свършват в „нищото“. Доста от тротоарите не са подходящи за каране с всички свои неравности, както и паветата, защото колелата на ел. тротинетките са сравнително малки.

Заключение

Много анализатори са на мнение, че решенията за микромобилност ще бъдат фокус в близките няколко години. Те ще се развиват до степен, че ще се превърнат в основно средство за транспорт, но дотогава трябва да се случат две неща – инфраструктурата трябва да бъде пригодена за всякакъв тип мобилни средства и трябва да има определени правила, които всеки да спазва. Преимуществата на ел. тротинетките са наистина много – лесни за пренасяне, удобни в идеални условия за каране, развиват сравнително бърза скорост и щадят околната среда. Със сигурност след първото каране ще се пристрастите, а дали ще закупите или ще наемете ел. тротинетка е въпрос на избор, но и при двата случая си заслужава.

Ако имате голямо желание да има собствена електрическа тротинетка, но още спестявате за нея, може да си вземете A1 Кредитна карта, която върши отлична работа за  нещата, които не могат да чакат. И така, когато сте готови, изберете моделът, който ще пасне на вашия начин на живот във функционален, социален и емоционален аспект. На добър път.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*