За 5G мрежите и птиците

Следващият път, когато отидете в офиса или ползвате интернет през домашната си мрежа, огледайте се наоколо: колко трупа и на какви същества виждате?

Отговорът на този въпрос е важен

Десетки медии през последната година се упражняват по темата “ще измрат ли птиците, когато операторите пуснат петото поколение мрежи”.

На първо място трябва да отбележим, че при пускането на първата, тестова 5G клетка в България, на покрива НДК, огромен екип от хора прекара най-малко половин ден на терасата на двореца. Сред тях имаше и 30-40 журналисти. Навярно те щяха да забележат, ако от небето валят трупове на гълъби. Щяха даже да ги снимат, защото днес повечето журналисти носят поне едно снимачно устройство в себе си, а може би дори щяха да стриймват на живо падането на труповете.

Силата на резонанса

Сигурно мнозина са чували израза “Йерихонска тръба”, но малцина знаят какво е това. Легендата разказва за древния палестински град Йерихон, който бил непристъпна крепост. Хитър завоевател обаче превзел непревземаемия град по необичаен начин. Той накарал войниците си да вземат дълги тръби, да наобиколят крепостта и да свирят продължително. Тръбите бучали, бучали, докато накрая стената паднала сама.

Същото, което е сринало крепостните стени на древния град Йерихон 2 хилядолетия преди новата ера, е в състояние да чупи стъклени чаши, когато оперните певици “вдигнат” гласа си.

Става дума за вибрация – трептене с ниска честота, която съвпада с честотата на даден материал – в случая стъклото или камъка. Явлението се нарича резонанс.

Влиянието на честотата

Тук е важно да се уточни, че има разлика между звукова вълна, какъвто е примерът с “Йерихонската тръба”, и електромагнитни вълни, за които говорим при 5G, които не са в състояние да предизвикат подобен ефект.

“Празни приказки”, ще кажат скептиците. Никой не е доказал, че 5G мрежите са безвредни, нали?

Нека помислим за момент. По същество новото поколение мрежи използват честоти, сходни с тези, на които работят съществуващите наши безжични мрежи за интернет – домашните ни и офисните ни Wi-Fi мрежи. Да се върнем на въпроса от началото. Колцина от нас са видели в офисите или в домовете с безжичен интернет обитателите да умират един подир друг?

Ако тези честоти бяха смъртоносни, както се твърди, вече щяхме да сме изтребили не само птиците, но и самите себе си.

Истината за убитите птици

Слухът за мъртвите птици тръгна от фалшива новина в края на 2018 г., в която се твърди, че в Хага, Холандия са загинали близо 300 птици след провеждането на 5G тестове. Тогава се оказа, че птиците са загинали вследствие на отравяне или зараза и няма нищо общо с 5G. Отравяне е най-честата причина да видите мъртва птица, където и да било по света. И не е като да няма откъде. Ето един възможен източник: в населените места през цялото лято се провеждат обработки с различни видове токсични вещества: третират се тревните площи против кърлежи и бълхи, цветните лехи се третират с пестициди против гъсеници и въшки, и т.н. Натровените насекоми, най-често дезориентирани, са лесна плячка за птиците, които пък основно се хранят с… насекоми. Така постепенно и самите птици се натравят.

Още по темата

  1. Мария Малцева, купете си нов телефон който да поддържа5G мрежа и си го ползвайте със Здраве !!😁

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*