Има ли дамски и мъжки смартфони?

„Ходенето по магазини е „женско“ занимание, а гледането на мачове – „мъжко“. „Жените могат да отделят часове, за да обсъдят кой е най-подходящият шоколад за приготвяне на шоколадово суфле“ „Мъжете са склонни да проведат проучване при закупуване на автомобил, сравнимо с научно-изследователски труд“.

Приписването на типични характеристики на единия или на другия пол е добре познато на всеки. Ако се замислите, сигурно ще си спомните за безброй разговори, в които сте обсъждали другия пол, негативните му според вас качества и това колко всъщност сте различни. Вероятната бройка на проучванията по темата за това дали жените са от Венера, а мъжете – от Марс, предполагаме, че също граничи с безкрайност. Вярно е, че понякога жените и мъжете имат коренно различен мироглед и възприятия, но дали това се отнася и когато става дума за избора на технологични устройства ? Има ли наистина дамски и мъжки смартфони и ако да – какво ги определя като такива?

дамски и мъжки смартфони Има ли дамски и мъжки смартфони? А1 Блог

Желанията на потребителите

Всъщност дори и да се направи обобщение на желанията на потребителите за това какъв смартфон искат, едва ли може да се направи точно разделение за това какво харесват жените и какво мъжете в един смартфон. Ясно е, че всеки желае елегантен дизайн, добри характеристики и достатъчно добри камери.

Проследявайки последните тенденции при смартфоните по отношение на дизайна, може да се отбележат все по-големите екрани, изчистените и заоблени линии и комбинациите между стъкло и метал. Самият дизайн на корпуса на смартфоните като че ли започва да бъде с унифицирани характеристики с минимални разлики, дори в много случаи е трудно да се определи конкретният модел на устройството само от вида му. Големите компании като Samsung и Huawei разчупиха статуквото от едноцветни смартфони и в последните няколко флагмана включиха цветни варианти смартфони, някои от тях в преливащи цветове. Красивите нюанси определено привличат погледите, но като че ли тази характеристика не е толкова важна за мъжете и те биха предпочели класическия черен цвят, за разлика от жените, които биха избрали различния, цветен смартфон.

Що се отнася до дисплеите – всеки иска да се наслаждава на екран, който му предоставя кинематографско изживяване, живи цветове и кристална картина. Но по-добрата картина неминуемо идва и с по-голям размер устройство. Това от своя страна може да се окаже признак за разделение на устройствата на дамски и мъжки, тъй като твърде големите смартфони не биха били особено удобни за ползване на представители от нежния пол. Това също не е категоричен факт, защото дамите имат достатъчно място дори за най-голямото устройство в своите чанти. Всъщност в голяма степен тази характеристика е определяща при избора на смартфон, затова и производителите предлагат различни версии на един модел с различен размер на дисплея и някоя друга минимална разлика в хардуера.

Нейно величество Камерата – една от основните характеристики в един смартфон. Тя претърпява и най-голяма промяна в последните няколко години. Дори само преди дни Samsung обяви, че пуска сензор със 108-мегапикселова камера, която много скоро можем да видим в следващите поколения смартфони. И мъжете, и жените желаят да имат възможност да заснемат по-качествени снимки. Според статията в digitaltribune.com жените използват социалните мрежи по-често и качват повече снимки от мъжете. Статията е базирана на проведено проучване от UKOM в Обединеното кралство, според което жените прекарват с 39% повече време от мъжете в социалните мрежи. Фактът, че жените качват повече снимки в Instagram или Facebook означава, че те са хората, които се вглеждат повече в технологиите, които стоят зад камерите и са по-склонни да избират смартфон само заради камерите им, особено ако говорим за селфи камерата.

Аксесоарите в действие

На пазара в момента съществуват аксесоари за смартфони, които надхвърлят в пъти повече бройката на произведените устройства в глобален аспект. Силиконови гърбове, кожени калъфи, поликарбонатни задни панели са сред най-разпространените аксесоари за смартфони. Освен материалите, от които са изработени, те идват в различни цветове и форми, което означава, че всеки може да персонализира своето устройство както пожелае. Освен защита на устройството, това дава възможност на тези, които не са успели да се сдобият с предпочитания от тях цвят смартфон, да го преобразят за секунди. Дамите, които обръщат внимание на всеки детайл от визията си и държат на акцентите, имат възможността да „обличат“ смартфона си в тон с техния дневен аутфит. Е, тук определено можем да кажем, че представителите на силния пол залагат по-скоро на удароустойчиви поликарбонатни калъфи в изчистени цветове. Със сигурност говорейки за аксесоарите може да се направи разделение на по-скоро мъжки или по-скоро дамски.

дамски и мъжки смартфони Има ли дамски и мъжки смартфони? А1 Блог

Истината дори не е по средата

Редно е да споменем, че в този динамичен пазар, някои компании са залагали в разработката на типично дамски и мъжки смартфони. Такива са например Samsung Galaxy S4 La Fleur вариацията, която идва в розови тонове и флорални мотиви, насочена специално към дамите, удароустойчивите CAT S60, Cubot Quest, Ulefone Armor 6 и още други модели на не толкова популярни брандове, които определено можем да кажем, че са насочени към мъжете.

В крайна сметка трудно може да се каже, че съществуват типично дамски и мъжки смартфони, защото всичко се свежда до личния избор. Най-важни са техническите характеристики на устройството, това какво желаете да получите от него и как въпросният смартфон ще се впише във вашия лайфстайл.

Още по темата

  1. Има само в главата на Карабельов и неговите колеги, а, колкото до здравомислещите хора, за тях такава тъп_пиийп не съществува.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*