Как да визуализирате кеширана версия на уебсайт

Всеки ден интернет потребителите в глобален аспект посещават милиони сайтове. Неведнъж сме споменавали, че в момента съществуват над 1,7 млрд. активни сайта в мрежата (по данни от internetlivestats.com). Често обаче искаме да видим конкретна уеб страница и ако тя е офлайн в момента, чувството не е приятно, особено ако сме свикнали редовно да посещаваме сайта. Съществуват доста методи, с които можете да визуализирате кеширана версия на уебсайт. В статията ще ви покажем няколко от тях.

Какво е кеш памет

Кеширана страница е термин, който много бързо се утвърди в интернет пространството и може би е познат и на хора, които стоят встрани от технологиите. Със сигурност обаче сте попадали на него. Наименованието идва от т. нар. кеш памет (cache) или кеш за по-кратко. Тя представлява компютърна памет, която се използва за ускоряване на обмена на данни между различни нива в йерархията на паметта на устройството. Този хардуерен блок от памет е за временно съхранение на данни, които биха могли да се използват отново. Най-често тази памет се използва от централния процесор или твърдият диск на устройството, както и от уеб браузерите или уеб сървърите.

Как и за какво уебсайт използва кеш паметта

Тъй като уебсайтът съхранява, генерира и визуализира голямо количество данни, му е необходима памет. Т. нар. кеш клиент (в случая браузъра) трябва да осъществи достъп до данни, които се предполага, че съществуват на допълнителна памет. Той първо извършва проверка на локалните дискове и в случая проверява първо кеш паметта. Тя може да съдържа предишен линк към уебстраницата със специфичен URL адрес, който е променен или изтрит, може да съдържа снимки и видеа, които са съхранени за по-бързото визуализиране на съдържанието.

Начините за достъп до кеширана уеб страница

Достъпът до определен уебсайт или определена секция в сайта може да бъде загубен изключително лесно – може сървърът да има проблем, може администраторът да е премахнал съдържанието или да е променил името на URL адреса. В тези случаи идва на помощ кешираната версия на уебсайта. За да откриете кой от сайтовете е кеширан и да визуализирате офлайн страница, може да използвате Google, Wayback Machine, както и други уеб инструменти.

Използване на Google търсачката

Алгоритъмът в Google редовно „обхожда“ мрежата, търсейки нови уеб страници, които да индексира, за да може да бъдат по-лесно достъпни за потребителите, като същевременно прави резервни копия на самите страници. На сходен принцип браузърът прави същото като съхранява снимки и друго съдържание в кеша. Първото нещо, което трябва да направите, за да визуализирате кеширана страница, е да потърсите сайта в търсачката. След показването на резултата от заявката, трябва да кликнете върху зелената стрелката до линка и да изберете „Кеширана версия“. Сайтът ще веднага ще ви препрати към кешираната версия на уебсайта и ще ви излезе съобщение за това, че е „кешираното от Google копи на /името на линка/“. В допълнителния прозорец ще ви се изпише информация за това, че страницата може да е изтрита, променена или да е офлайн по друга причина.

кеширана версия на уебсайт Как да визуализирате кеширана версия на уебсайт А1 Блог

Визуализиране с Chrome

Алтернативен вариант, който Google предлага, e да използвате и браузера Chrome. В адресната лента на програмата трябва да изпишете “cache:“, като към това добавите името на сайта без да използвате допълнителни интервали. Автоматично търсачката ще ви пренасочи към последното копие на страницата, което Google е направила с точна дата и час.

кеширана версия на уебсайт Как да визуализирате кеширана версия на уебсайт А1 Блог

Wayback Machine

Wayback Machine е интернет архив, който по подобен на Google начин прави копия на текущи сайтове. Сайтът е под URL-а archive.org, като дава възможност за визуализиране както на текущи, така и на офлайн уебсайтове. Това е интересно, защото имате възможност да видите стар облик на сайт или съдържание, което вече липсва. Навигирането из сайта е удобно, защото разполага с календар, така спокойно може да се „разхождате“ из различни аспекти от историята на интернет, да се научите на нови неща и да се забавлявате с различно съдържание.

Другото интересно е, че всъщност Wayback Machine представлява най-известният интернет архив с нестопанска цел, който ви дава възможност да прочетете различни текстове, да слушате музика и аудио, да имате достъп до софтуер и изображения, които трудно могат да бъдат намерени другаде, както и да гледате различни стари филми, като например комедиите на гениалния Чарли Чаплин.

кеширана версия на уебсайт Как да визуализирате кеширана версия на уебсайт А1 Блог

Използване на сайта Cachedpage.co

Сайтът предоставя търсене 2111по URL адрес, който търси кеширани версии в Google, Wayback Machine или WebCite. Cachedpage.co извършва проверка на дадения сайт и извежда всички кеширани версии на уеб страницата, които намери.

кеширана версия на уебсайт Как да визуализирате кеширана версия на уебсайт А1 Блог

Сърфирането в интернет е забавно и информативно. С тези лесни стъпки можете да визуализирате съдържанието от сайт, което вече не е достъпно, това би ви спестило време и нерви, като същевременно ви дава възможност да се забавлявате със съдържание, което не сте предполагали, че е имало на даден сайт.

Винаги има какво да се научи от мрежата, пожелаваме ви приятно сърфиране в необятното интернет пространство.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*