Може ли изкуственият интелект да направи роботите по-умни и евтини

Връзката между изкуствения интелект и роботите изглежда съвсем логична и естествена. Двете технологии обаче са доста различни и все още сравнително далеч една от друга. Те също така са в доста ранна фаза на своето развитие и има още много път пред тях преди да разгърнат пълния си потенциал.

Друга допирна точка между тях е трудността, с която учат нови дейности и възможности. И докато при изкуствения интелект вече има известен напредък в тази посока, то при роботите това все още е сериозно предизвикателство и те трудно могат да научават нови за тях движения, например.

Заедно напред

Учени от Университета Врай в Амстердам смятат, че двете технологии могат да са полезни една на друга, съобщава TechnologyReview. В частност, изкуственият интелект може да помогне на роботите да научават нови дейности по-лесно и бързо. При това изкуственият интелект може да взима информация, която е генерирана от един контекст, да я анализира и да я предава на роботите в друг контекст.

Една от основните трудности при роботите е, че те се справят много добре със задачите си в лабораторни условия, но това далеч не е така, когато излязат в реалния свят. Причина за това е, че в реалния свят има доста странични фактори, които влияят на роботите, а техните научени маневри и команди са много специфични. Освен това оборудването в лабораторните условия (сензори, хардуер и т.н.) е много по-добро от това, което повечето роботи получават в крайната си версия и използват в реалния свят.

роботи Може ли изкуственият интелект да направи роботите по-умни и евтини А1 Блог

Идеята на учените е да използват изкуствен интелект, за да направят мост между двете крайности. Целта е алгоритъмът да се използва и в обучението на робота в лабораторни условия. След това той трябва да може да се адаптира към новите условия в реалния свят, когато започне да работи по-лошите сензори и в по-сложни ситуации. Тъй като вече ще има познанията как да командва робота в идеални условия, алгоритъмът ще може да преценява какви корекции да направи в командите и поведението на робота в реалния свят, за да се справи максимално добре според настоящите условия.

Ползите си заслужават

Учените са направили тест на идеята си. Те са създали робот, който е трябвало да може да се ориентира в предварително подготвено помещение. За целта той разполага с 8 сензора и една камера. Всичко се управлява от въпросния адаптиращ се изкуствен интелект. След като „обучението” завърши и роботът се научи да се ориентира в пространството и да преминава предметите лесно, следва реалният тест.

Роботът трябва да се ориентира в ново помещение, но оставен само с камерата, без осемте сензора. Управляващият алгоритъм е същият, като разполага с генерираните по време на „обучението” данни. Правени са и тестове, където алгоритъмът е без тази информация.

Резултатите показват, че когато използва вече натрупаните познания, роботът се ориентира много по-лесно и бързо в новата обстановка. Освен това, когато се използват вече наличните данни, всяка следваща тренировка с нова информация става все по-бърза.

Това показва, че изкуственият интелект действително може да помогне много на роботите в подобряването на тяхното поведение и производителност в реални условия. Друга полза е, че така се намалява и „дистанцията” между скъпите роботи и по-евтините. Чрез добър алгоритъм и подходяща база данни, дори и по-евтин робот, с по-малко сензори и оборудване, ще може да се справя достатъчно добре в реални условия, както значително по-скъп модел. А това може да помогне за ускоряването на навлизането на роботите в повече сфери, което от своя страна ще помогне и за по-бързото им обучение и развитие.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*