Предстоят ли големи промени за пазара на смартфони заради ситуацията на Huawei

В интервю за телевизия Sky основателят на Huawei Рен Женгфей наскоро обяви, че е очаквал конфликт от години, но никога не е могъл да си представи, че той ще достигне тези мащаби и интензивност. Това обаче е факт и има потенциал да се отрази на целия пазар на мобилни телефони.

През миналата седмица конфликът между САЩ и Huawei продължи да се задълбочава. Първоначално изглеждаше, че ситуацията се успокоява, като имаше очаквания, че временният лиценз, който позволява на американските компании да продължат да работят с Huawei след предварително одобрение, ще бъде продължен. Паралелно с това обаче американският президент Доналд Тръмп обяви, че не иска САЩ да имат бизнес отношения с китайската компания.

Крачка напред, две назад

Все пак седмицата започна сравнително положително. Американският департамент по търговия действително удължи временния лиценз с нови 90 дни. Аргументът – да се даде повече време на американските компании да намерят алтернативни доставчици на оборудване и услуги, както и нови клиенти за своите предложения.

Паралелно с това обаче към забранителния списък бяха добавени още 46 дъщерни дружества и филиали на Huawei. „Видимо е, че това решение, направено в този момент, е политически мотивирано и няма нищо общо с националната сигурност. Тези действия нарушават основните принципи на конкуренцията на свободния пазар. Те не са в интерес на никого, включително американските компании. Опитите да се пречи на бизнеса на Huawei няма да помогнат на Съединените щати да са технологичен лидер. Призоваваме американското правителство да сложи край на това неравноправно третиране и да махне Huawei от списъка”, се казва в позиция на компанията.

Засега обаче няма изгледи това да се случи. Впоследствие заместник-председателят на борда на Huawei Ерик Ксу обяви, че това отлагане е „безсмислено, защото служителите на Huawei са напълно подготвени да работят в рамките на забраната”, съобщи Reuters. Ксу също така обяви, че Huawei очаква да загуби приходи в размер на около 10 млрд. долара заради намалените продажби на смартфони в САЩ.

Huawei Предстоят ли големи промени за пазара на смартфони заради ситуацията на Huawei А1 Блог

Ерик Ксу

Битката на живот и смърт

Също през миналата седмица Рен Женгфей е изпратил ново писмо до служителите на Huawei. То беше преведено от CNBC и в него Рен обяви, че „компанията е в криза на живот или смърт и първият ни приоритет е да окуражим екипа да продължи да работи. Вторият приоритет е да избираме и развиваме таланти, да добавяме „нова кръв” в системата си”.

По-рано този месец Рен беше обявил още, че Huawei започва мащабна реогранизация на бизнеса си. Тя трябва да приключи в рамките на три до пет години. С новото писмо той конкретизира някои от мерките, които ще се предприемат. Сред тях са премахване на дублиращите се работни позиции, намаляване на излишния брой служители, преместване на мениджъри и др. Ще се промени и вътрешната структура за доклади и отговорности.

Рен отново отбелязва, че Huawei вече може във всеки един момент да премине изцяло към своята алтернатива на Android – Harmony OS. Ако това се случи обаче, един от основните губещи ще е самият Android. Устройствата на Huawei са достатъчно популярни и извън Китай, за да могат да привлекат внимание на потребителите и с алтернативна платформа. Ако Harmony OS изпълни поетите от Huawei обещания за отвореност, прозрачност, бързина и практичност, то платформата изведнъж може да се окаже сериозен конкурент на Android.

Huawei Предстоят ли големи промени за пазара на смартфони заради ситуацията на Huawei А1 Блог

Това ще попречи на амбициите на Google да продължи да навлиза с услугите си в Китай. Освен това може да се отрази и на Apple, защото чрез Harmony OS Huawei представи амбиция за създаване на собствена екосистема от устройства и услуги, които да работят заедно и да предлагат еднакво преживяване на потребителя, независимо от устройството. Именно това е и сред основните козове на продуктите на Apple.

Дори и спорът да бъде решен бързо и да няма сериозни последствия от него, то вече може би е доста късно. Huawei вече е хвърлила много ресурси и усилия в разработката на Harmony OS и надали ще се откаже с лека ръка от платформата. Това може да мотивира още по-голям протекционизъм от американската страна, което допълнително да ускори и навлизането на Harmony OS на пазарите извън САЩ.

Изглежда, че вече каквото и да се случи, Harmony OS е неизбежното бъдеще. Ако конкуренцията между нея и останалите платформи остане само на пазара, то това ще се отрази добре на потребителите, защото те ще имат по-голям избор и всички платформи ще са мотивирани да продължат да се подобряват по-бързо.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*