Как електронните спортове помагат на малките градове

Електронните спортове са доста голям бизнес, който през последните години расте все по-бързо. И макар състезанията и турнирите да се случват във виртуалния свят, електронните спортове постепенно се превръщат в събитие, което си струва да се посети физически.

На пръв поглед това изглежда доста странно. Защо му е на човек да ходи в зала или дори стадион и да гледа 10 души, които седят пред компютри на сцената, а реалното зрелище да е на големия екран над тях? Заради цялостното преживяване. Отборите по електронни спортове вече имат доста сериозни агитки, които ги подкрепят по време на турнирите. Скандиранията и емоциите на публиката също допринасят и за цялостното усещане за зрелище в зрителите, които гледат турнира по интернет.

Възможности за всички

Посещаването на турнир по електронни спортове има доста предимства. Обикновено турнирите продължават няколко дни, като към тях има още съпътстващи събития, например изложение на производители на хардуер и на игри, косплей конкурси, уоркшопове на различни теми и др. Това е идеална възможност и за по-малки компании да създадат нови контакти, както и за самите фенове да се запознаят с още съмишленици и да видят любимите си отбори от близо.

За да се случи всичко това обаче, трябва да има и място, където да се реализира. Вместо в най-големите градове обаче, доста от тези турнири се провеждат в по-малки градчета. Едно от тях е Катовице в Полша. Неговото население е 294 000 души, но всеки февруари нараства значително. Само през февруари т.г. в града са дошли 174 000 души. Причината – ежегодният турнир Intel Extreme Masters по Counter Strike, StarCraft II и още няколко игри. Наградният фонд над 2.5 млн. долара, като турнирът е част и от „Големия шлем“ за Counter-Strike на Intel – ако някой отбор спечели 4 от 10-те големи турнира по Counter-Strike през годината, получава допълнителна награда от 1 млн. долара. Досега има само два отбора, които са го постигнали – Astralis и Team Liquid.

електронни спортове Как електронните спортове помагат на малките градове А1 Блог

Всичко това са доста пари, но те бледнеят на фона на приходите. Онлайн изданието Esports Observer съобщава, че през 2018 г. турнирът е генерирал 22 млн. евро само от реклами. Разбира се, градската управа на Катовице харесва всичко това. Кметът на града Марчин Крупа споделя пред VentureBeat, че все по-често, когато хората разбират от къде е, започват да го разпитват за електронните спортове. „Това ни окуражава да продължаваме“, споделя той.

Вече седем години Катовице се стреми да привлича електронните спортoве и иска да се превърне в тяхна своеобразна столица. Това изисква доста инвестиции за достатъчно голяма и модерна зала, подобаваща инфраструктура в града, която да може да поеме такива големи напливи от хора и др. От 2014 г Катовице има и сключено партньорство с Intel, която помага за организацията на турнира. Целта е да се привлекат и още гейминг турнири.

„Всичко това означават приходи за местните хора. Хотелите се пълнят, апартаменти се отдават под наем, ресторантите, местните предприемачи, такситата… IEM е събитие, което помага за развитието на хотелите и залите. Събитието е толкова успешно, че вече нито жителите, нито опозицията се противят, когато се налага увеличаване на разходите за следващите издания. Всеки кмет знае колко обстойно се анализират големи събития както от техните поддръжници, така и от противниците им“, казва още Крупа.

електронни спортове Как електронните спортове помагат на малките градове А1 Блог

Гейминг туризъм

Разбира се, другите градове също не пропускат да забележат увеличаващия се интерес към електронните спортове. За много от феновете това е и възможност за туризъм и почивка. Електронните спортове могат да са добра реклама за всеки град да привлече нови туристи, които да се връщат не само по време на големите турнири. Градове и предградия по целия свят вече се надпреварват да привлекат следващия голям турнир, а с него и десетките и дори стотици хиляди гости.

„Всички тук са наясно колко много расте гейминг индустрията и колко голям дял взима от икономиката“, коментира и финансовият директор на отбора по електронни спортове CompLexity Даниел Херц. Отборът е базиран в предградието Фриско на Далас, където са още Infinite и OpTic.

Очакванията на отборите по електронни спортове са, че интересът към тях ще продължава да расте. А с това ще се увеличава и броят на градовете, които ще искат да са техни домакини и да се възползват не само от директните приходи, но и от рекламирането си като градове, които са в крак с технологиите.

Със сигурност може да се потвърди, че очакванията на отборите по електронни спортове са оправдани, защото без усилия се забелязва осезателна тенденция на увеличаване на феновете им. Един от примерите за това е, че все повече играчи започват да предават на живо как играят или да правят видеа със съвети към своите фенове за това как да играят по-добре. Този интерес и съответно интереса на градовете да бъдат домакини на подобен род събития, прави потенциалa на гейминг индустрията на практика е неограничен. От друга страна трябва да се отбележи и факта, че прекарваме повече време на компютрите и смартфоните. Това води електронните игри и спортове да печелят все повече фенове. Тенденцията е видна и у нас. През изминалата година А1 създаде А1 Gaming League. Днес, след изключително интензивни два сезона, най-добрите родни отбори и играчи в дисциплините CS:GO, League of Legends, FIFA19, Hearthstone и Clash Royale очакват финалите на 14 и 15 септември, които ще се проведат в рамките на Aniventure Comic Con. На събитието феновете на електронните спортове ще се насладят на зрелищни емоции, а шампионите ще разделят наградния фонд от 20 000 лева – най-големят награден фонд в страната, свързан с електронните спортове.

електронни спортове Как електронните спортове помагат на малките градове А1 Блог

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*