Бързи лаптопи, мощни смартфони и умни технологии сред основните тенденции на IFA 2019

Най-голямото изложение за електроника в Европа и тази година привлече производители от целия свят. IFA 2019 събра голяма част от най-актуалните устройства и даде началото на новия технологичен сезон. Тази година смартфоните отново са сред основните акценти, но и лаптопите и умните решения не им отстъпват.

Но преди погледа напред, Sony реши да припомня историята. Компанията представи специална версия на Walkman, с която да отбележи 40-тия юбилей на популярното устройство. Модерният Walkman не използва касета, а разполага с 3.6-инчов HD дисплей, USB-C, WiFi и Android.

И докато юбилейният Walkman е устройство, което комбинира в себе си носталгията и актуалните технологии, IFA 2019 представи още доста други нови идеи. Очаквано, особено голяма активност имаше при смартфоните.

Телефони за всичко и всеки

В началото на IFA 2019 Samsung обяви, че сгъваемият Galaxy Fold е преработен, напълно готов и излиза на пазара още този месец. Телефонът е с подобрен корпус, като този път не би трябвало да има проблеми с неговата здравина. Слуховете посочват, че Samsung продължава с работата и по други сгъваеми смартфони и следващият модел може да се очаква през януари. Компанията показа и нов 5G модел – А80.

LG също се присъедини към компаниите с по-нетрадиционни предложения. Тя показва своя нов смартфон G8X ThinQ, който се откроява с два дисплея. Самият телефон не е сгъваем, като дисплеите са отделни, закачени заедно, като вторият екран може да се маха. Телефонът се откроява и с нов интерфейс на LG, подобрени софтуерни функции на камерата и ASMR режим за снимане на видео с много висока чувствителност на микрофона.

Motorola залага на мощните камери. Моделът One Zoom предлага 4 камери с най-различни спецификации. Най-мощната е с 48 МР и оптична стабилизация. Освен с нея устройството разполага с 16 МР сензор с широкоъгълен обектив, 8 МР камера с 3-кратно оптично увеличение и 5 МР сензор за снимки в дълбочина и промяна на фокуса. Предната камера също е доста сериозна – 25 МР.

HMD Global обяви, че ще запази традицията да предлага модели на Nokia с премиум характеристики на достъпна цена. Компанията обещава, че ще предложи такъв модел с 5G през 2020 г. и казва, че досега никой не е предлагал подобно съотношение между цена и качество.

Заслуга за това ще има и Qualcomm. Компанията обяви по време на IFA 2019, че през следващата година 5G модулите ще навлязат и в по-достъпните ѝ серии с процесори. Това ще даде значителен тласък на навлизането на 5G технологиите сред масовия потребител.

Бързите лаптопи

След години на затишие, секторът на лаптопите се опитва да събуди отново интереса на потребителите. Този път компаниите решиха да не привличат внимание с поредния „най-тънък лаптоп в света”. Вместо това се насочиха към мощността.

IFA 2019 Бързи лаптопи, мощни смартфони и умни технологии сред основните тенденции на IFA 2019 А1 Блог

Новото поколение преносими компютри от висок клас беше основен фокус сред компаниите. Гейминг лаптопите например се конкурираха не само с мощен хардуер, но и предложения като дисплей с 300 Hz опресняване на картината. За бизнес цели има и сериозни преносими работни станции, които предлагат Nvidia Quadro RTX видеокарта и най-мощните процесори.

Intel представи и доста модели с новото 10-то поколение на процесорите от серията Core i, които са част и от Project Athena. Това е сертификационна програма на Intel за лаптопи с много издръжливи батерии и достатъчно бързо събуждане на системата. Като цяло липсваха по-масови модели лаптопи, а на IFA 2019 компаниите се съсредоточиха главно върху нишовите предложения.

Всичко вече е умно

Става все по-трудно да се намери домашна електроника или електроуреди, които вече да нямат „умна” версия. А дори и изкуственият интелект започва да навлиза при тях. LG например ще предлага хладилник с изкуствен интелект, който може да следи дали потребителят използва уреда правилно и ще дава съвети за оптимизирането на употребата.

Хладилник на Electrolux пък ще разполага с камери вътре в отделенията. Идеята – човек да може да погледне с какви продукти разполага още докато е в магазина, за да е сигурен, че е купил всичко необходимо.

IFA 2019 Бързи лаптопи, мощни смартфони и умни технологии сред основните тенденции на IFA 2019 А1 Блог

Bosch пък ще предлага съвместимост с Google Assistant и Amazon Alexa в приложението си Home Connect. Така всички устройства, които използват тази платформа, ще могат да се командват директно през гласовия асистент. Home Connect ще предложи и фурни с изкуствен интелект, които ще могат да предвиждат кога ястието е готово, за да се намали рискът от препечена вечеря.

Умните крушки Hue на Philips също поумняват още повече, като ще имат и Bluetooth, за да могат да се свързват директно със смартфона.

Има и все по-голямо разнообразие на умни ключове за лампи, умни ключалки и др. На практика вече е възможно човек да направи дома си „умен“ с всички уреди, а разнообразието от устройства прави това все по-достъпно и от гледна точка на цените.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*