Най-големите промени в трите нови модела на iPhone

По традиция Apple представи новите версии на iPhone през втория вторник на септември. Моделите бяха посрещнати със сравнително хладни емоции от страна на анализатори и потребители, които искат повече и по-големи новости от телефоните на Apple.

iPhone от години страда от прекомерно високи очаквания, след като в началото на своя път вдигна летвата много високо. Подобно темпо на иновации обаче няма как да се задържа повече от десетилетие и затова известното забавяне не е изненада. Недоволство обаче има и заради по-бавното темпо, с което някои новости от смартфоните с Android достигат до iPhone.

Apple обаче си има свое темпо на развитие и компанията многократно е казвала, че не следва това, което правят конкурентите. Тя предпочита да върви по своя си план. Резултатът е, че и в новите три версии на iPhone 11 липсват някои доста популярни при телефоните с Android екстри. Например вградения в дисплея сензор за пръстов отпечатък.

iPhone се разтроява

Apple представи три модела – iPhone 11, iPhone 11 Pro и iPhone 11 Pro Max. Това е първата голяма промяна, след като досега името „Pro” се използваше при MacBook, Mac и iPad. Max също е ново име, което досега не е използвано от Apple.

iPhone 11 е масовият модел. Той е с 6.1-инчов LCD дисплей. iPhone 11 Pro използва 5.8-инчов OLED панел, а iPhone 11 Pro Max – 6.5-инчов OLED дисплей. При двата по-скъпи модела дисплеят поддържа HDR 10 и Dolby Vision. Дизайнът на трите телефона е сходен, като те запазват прореза в горната част на дисплея.

Смартфоните използват новия процесор А13 Bionic. Очаквано, той е по-мощен от досегашния, като ще се справя по-добре с по-големи натоварвания. Като цяло в хардуерно отношение промените са в рамките на очакваното и носят известни подобрения, но нищо революционно. Разбира се, Apple не смята така и казва, че това са най-мощните смартфони досега.

По-добрите камери

Години наред iPhone беше смятан за смартфона с най-добрата камера. Напоследък обаче предложенията на конкурентите с Android са доста сериозни и често – по-добри. Apple иска да си върне славата на компанията с телефона с най-добрата камера. Затова е положила доста усилия в тази сфера с новите модели на iPhone.

iPhone 11 ще има двойна камера, докато при другите два модела има по три сензора – всички по 12МР всеки. Предната камера е TrueDepth с подобрения за по-качествени селфита и по-голяма прецизност на системата за идентификация и лицево разпознаване Face ID, като камерата също е 12МР.

При всички модели камерите са в горния ляв ъгъл на гърба на телефона, като са отделени в доста голям квадрат. В него ще е поместена и светкавицата и допълнителни сензори. Квадратът с камерите ще е издаден малко над останалата част на корпуса, така че гърбът на iPhone няма да е напълно равен.

Основните сензори при трите смартфона са по 12МР, като са широкоъгълен обектив и с ултраширокоъгълен обектив. Докато при Pro моделите има трети сензор, който представлява телефото камера с опция за 2-кратно оптично увеличение. При iPhone 11 тази камера липсва и разполага само дигитално приближаване. На разположение е и оптична стабилизация на основните сензори и при ултраширокоъгълните сензори на Pro моделите. Камерите имат и подобрен процесор, който да обработва снимките по-бързо и качествено.

iPhone ще прави най-качественото видео от смартфон някога, твърди още Apple. То е с 4K резолюция и 60 кад/сек. Има подобрена стабилизация на изображението и запис на звук.

новите смартфони iPhone 11 Най-големите промени в трите нови модела на iPhone А1 Блог

Всичко останало

Новите iPhone-и обаче все още не разполагат с USB-C. Вместо това те остават със стария Lighting порт на Apple, но за сметка на това батериите ще са по-големи – между 15% и 25% в зависимост от модела. Има и по-мощно зарядно с USB-C порт, което да ускорява зареждането на големите батерии. Средно iPhone 11 трябва да работи на батерия по час повече спрямо iPhone XR. При iPhone 11 Pro батерията ще издържа с 4 часа повече спрямо iPhone XS, а iPhone 11 Pro Max – с 5 часа. Корпусът на iPhone 11 Pro и 11 Pro Max е водо- и прахоустойчив.

Телефоните ще използват максимума на новата платформа iOS 13, като разполагат и с между 64GB и 512GB памет за файлове, в зависимост от модела. Има поддръжка и на Dolby Atmos за по-качествен звук. На разположение е и Wi-Fi 6 за трите модела. Липсва 5G поддръжка, която остава за догодина.

Като цяло тази година промените в iPhone са доста скромни. Според повечето спекулации обаче компанията е предпочела да насочи вниманието си предимно към модела за 2020 г., където заедно с 5G поддръжката ще има доста повече нововъведения в телефоните.

А1 ще предлага най-новите модели от серията. Предварителните поръчки на iPhone 11iPhone 11 Pro и iPhone 11 Pro Max стартират на 20 септември в 00:01 часа, като смартфоните ще бъдат в продажба в търговската мрежа на А1 от 27 септември.

 

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*