Huawei Mate 30 идва в няколко версии и с гласово управление на камерите

Сезонът на новите смартфони е в своя разгар и към предложенията на пазара вече се присъединява и Huawei. Компанията представи новия смартфон от висок клас Mate 30 в няколко версии.

Големият въпрос беше каква операционна система ще има телефонът, след като Huawei има забрана да работи с американски компании. Отговорът е – Android. Mate 30 използва т.нар. AOSP (Android Open Source Project), която също е подкрепена от Google, но без услугите и приложенията на интернет гиганта и е изцяло отворена.

Mate 30 използва AOSP версията на Android 10 с интерфейса и допълнителните приложения и услуги в пакета EMUI на Huawei. Сред тях е управление с жестове без да се докосва телефонът. Това ще е удобно, когато устройството е оставено на бюрото например и потребителят иска да смени песента или да промени силата на звука.

Вместо Google Play Store компанията предлага собствен онлайн магазин за приложения, които са съвместими с Android. Техният брой е по-малък от този на Play Store, но би трябвало да има повечето от най-популярните предложения.

Huawei предлага няколко версии на телефона: Mate 30, Mate 30 Pro и Mate 30 RS Porsche Design.

huawei mate 30 pro Huawei Mate 30 идва в няколко версии и с гласово управление на камерите А1 Блог

Всяка от версиите има известни разлики, като те не са единствено в големината на дисплея. И трите използват процесора Kirin 990 и имат мощни камери. Kirin 990 ще се предлага и с 5G модул (отделна версия на Mate 30 Pro) с 14 антени за 5G и общо 21 антени за всички мобилни мрежи.

Mate 30 има 6.2-инчов дисплей, който е с прорез в горната част за 24 МР камера и Full HD+ резолюция. Камерата е тройна в конфигурация: 16 МР, 40 МР и 8 МР – последната е с оптично увеличение и стабилизация. На разположение е и лазерен фокус. Телефонът използва батерия с капацитет 4200 mAh. Освен това може да се презарежда безжично.

huawei mate 30 pro Huawei Mate 30 идва в няколко версии и с гласово управление на камерите А1 Блог

Mate 30 Pro ще се отличава с по-голям 6,53-инчов дисплей с резолюция 2400×1176, също с прорез за предната камера, която е 32 МР. Освен това обаче дисплеят е извит по двата странични ръба на корпуса, което е отличителна черта на модела. Тъй като дисплеят е извит по ръбовете, няма странични бутони за звука. Те са виртуални като се управляват чрез допир по ръба на дисплея с пръст. И двата модела имат вграден в дисплея сензор за пръстов отпечатък.

Mate 30 Pro идва и с водоустойчив рейтинг IP68. Телефонът разполага с повече RAM  – 8 GB. Вградената памет на модела е 128 GB или 256 GB.

huawei mate 30 pro Huawei Mate 30 идва в няколко версии и с гласово управление на камерите А1 БлогMate 30 Pro има двойна предна камера за лицево разпознаване и по-качествени селфита. Друго, с което Mate 30 Pro изпъква, е и четворната камера на гърба. Сензорите са съответно два по 40 МР с широкоъгълен и суперширокоъгълен обектив. Един от тях е и с оптична стабилизация. Третата камера е 8 МР с оптична стабилизация и 3-кратно увеличение. Има и Time-of-Flight камера.

Камерите на Mate 30 Pro имат много голямо разнообразие от функции и технологии. Сред тях е вече задължителният изкуствен интелект, интелигентни филтри, множество режими на снимане, включително популярният нощен режим на Huawei и др.

Освен това обаче Mate 30 Pro залага доста и на видеото. Телефонът ще може да прави 4K записи както обикновено, но ще има и два специални режима на снимане на видео с по-ниска резолюция. А именно: HD 720р със 7680 кад/сек. и Full HD видео с 960 кад/сек. Има и възможност за боке ефект в реално време.

Друга полезна функция при камерите на двата телефона е възможността за гласово управление. Потребителят ще може да казва с глас кога да се направи снимка, което е полезно за снимане на автопортрети например.

Очаквано Mate 30 Pro има по-голяма батерия. Тя е с капацитет 4500mAh, като може да се зарежда и безжично. Поддържа се функция и за безжично презареждане на други аксесоари, например безжични слушалки и умни часовници като се поставят върху телефона.

Mate 30 и Mate 30 Pro ще се предлагат и във версии с нова материя – „Веган кожа”, т.е. изкуствена кожа, която е по-здрава и устойчива, казва Huawei.

Huawei представи и Mate 30 RS Porsche Design. Това на практика е Mate 30 Pro, но с доста по-различен дизайн, дело на Porsche и повече RAM – 12GB.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*