Сбърка ли Apple с пускането на iOS 13 толкова рано

Неписаната традиция на Apple повелява в началото на септември компанията да представя новия си смартфон, а в средата на месеца за по-старите модели излиза и новата версия на iOS. Обикновено с нея няма особени проблеми, но този път може би пускането ѝ е било малко прибързано.

Първоначалните отзиви за iOS 13 този път не са много ентусиазирани. Появиха се доста съобщения за проблеми с ъпдейта, а популярни технологични медии като The Verge дори препоръчаха на потребителите, които все още не са инсталирали новата версия, да изчакат. Самата Apple ускори пускането на iOS 13.1 и това ще стане още до края на този месец. Причината е именно да се поправят съобщените бъгове по-бързо.

Прибързано или целенасочено решение

На практика Apple ще пусне два ъпдейта за около седмица. Това провокира въпроса защо компанията просто не изчака малко повече и не пусна направо подобрената версия в края на месеца, а се налага да прави ъпдейт на ъпдейта.

Apple не е коментирала случая официално, така че в мрежата има само спекулации. Те варират от нуждата да се пусне iOS 13, защото Apple Watch Series 5 с watchOS 6 изисква именно iOS 13, за да работи с iPhone. Компанията не може да забави старта на продажбите и затова пуска iOS 13 макар и не напълно готова.

Друга, по-конспиративна версия е, че Apple използва потребителите за тестове на платформата. Това обаче е много по-малко вероятно, отколкото да е решение, продиктувано от бизнес и пазарни причини.

Някои важни промени в iOS 13

И все пак, бъговете ще бъдат оправени, като Apple обикновено доста бързо решава софтуерните проблеми. А какво има да предложи iOS 13 като функции? Тази година няма коренни промени и новости, но множество по-малки полезни и практични подобрения. Те трябва да направят цялостната работа с iPhone по-приятна и удобна.

iOS 13 Сбърка ли Apple с пускането на iOS 13 толкова рано А1 Блог

Сред големите нововъведения най-сетне е добавянето на тъмен режим на интерфейса. Всички основни менюта и вградените приложения на Apple ще могат да преминат на черен фон с бели букви. Това е функция, която потребителите на Apple искат от години. Тъмният режим е по-удобен за използване на слаба светлина, а за много хора е и по-естетически привлекателен. Освен това ще може автоматично да променя интерфейса и на други приложения, които са съвместими, а и пести батерия за моделите с OLED дисплеи.

Затегнат е и контролът върху приложенията. Те ще изискват допълнителни разрешения от потребителите, за да получават достъп до различните функции и модули на телефона. За Bluetooth например ще може да се разрешава отделно достъп до предаването на звук, споделянето на местоположение и др.

Изцяло обновено е и приложението за снимки. То получава множество функции, които правят възможно всичко с изображенията да се извършва от едно място – разглеждане, редактиране, споделяне. Има доста богати функции за редакция, които ще вършат идеална работа на масовия потребител. С тях не може да се замени приложение като Lightroom на Adobe, но за най-масовите и честите редакции на кадри, ще предлага всичко необходимо.

iOS 13 Сбърка ли Apple с пускането на iOS 13 толкова рано А1 Блог

Другите приложения като Apple Maps, Reminders, Messages и т.н. също са преминали известно освежаване, малко нови функции и леки промени в интерфейса. Като цяло повечето промени ще останат незабелязани от потребителите, но те би трябвало да усетят подобрението докато използват телефона.

Освен това Apple планира още доста новости като допълнителни ъпдейти през есента. Сред тях са подобрения в HomeKit, споделяне на папки в iCloud, изолиране на данни за корпоративни устройства и др.

iOS 13 ще е съвместима с всички версии на iPhone от iPhone 6s и нагоре.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*