Microsoft отново ще предлага смартфони

Microsoft ще направи своето голямо завръщане на пазара на мобилни телефони след година. През есента на 2020 г. компанията ще пусне своя нов модел Surface Duo, чийто прототип представи сега.

Той беше един от няколко нови продукта, които компанията показа по време на вече традиционното си есенно събитие в началото на октомври. Surface Duo е част от убеждението на Microsoft, че устройствата с два дисплея ще са новият хит и ще са доста атрактивна продуктова категория занапред.

Microsoft Microsoft отново ще предлага смартфони А1 Блог

Surface Duo

Surface Duo е сгъваем смартфон, но има два отделни дисплея, които са прикрепени един до друг. Пантата позволява на дисплеите да се завъртат до почти 360 градуса и да застават един до друг гръб в гръб. Това ще направи телефона по-удобен за държане по време на разговор например.

Една от изненадите при Surface Duo е, че операционната система на телефона няма да е на Microsoft. Вместо това е Android. Microsoft обяви, че Surface Duo е разработен в партньорство с Google и ще предлага пълен достъп до Google Play Store и услугите на платформата.

Разбира се, това не е особен проблем и за Microsoft, тъй като софтуерният гигант вече има собствени приложения за Android за голяма част от услугите си. Със сигурност компанията ще предложи и още допълнения към Surface Duo, защото подчерта, че устройството ще следва изцяло философията на гамата Surface.

Microsoft Microsoft отново ще предлага смартфони А1 Блог

Surface Duo

В интервю за сп. Wired, изпълнителният директор на компанията Сатя Надела казва, че „операционната система вече не е най-важният слой” за компанията. „По-важни са приложенията и преживяването”, допълва той. Именно върху това залагат устройствата в серията Surface.

Повечето подробности за телефона остават неясни засега. Surface Duo ще бъде готов през есента на следващата година, като сега компанията показа единствено прототипи на модела. Те дори нямаха камери, каквито се очаква да има на окончателния модел.

По-големият брат

Surface Duo всъщност е по-малкият събрат на друго устройство, което Microsoft представи – Surface Neo. Това е таблет тип 2-в-1, който има сходен дизайн като Surface Duo, но и няколко основни разлики.

Microsoft Microsoft отново ще предлага смартфони А1 Блог

Surface Neo

Една от тях е, че Surface Neo ще има към себе си допълнителна хардуерна клавиатура и стилус Surface Pen. Моделът е бъдещето на този тип устройства според Microsoft и компанията се надява то да даде началото на цяла нова категория с такива модели.

Surface Neo ще може да се използва като таблет, като допълнителната клавиатура може да се закача за него и да стои в няколко различни позиции. Две от тях са върху самия втори дисплей, който разпознава разположението на клавиатурата и нагажда интерфейса според нея. В една от позициите може да се появи виртуален тъчпад и Surface Neo да се превърне в компактен лаптоп. Клавиатурата може да е и напълно отделно от корпуса на Neo и да се използва пълната площ и на двата дисплея.

Друга голяма разлика е операционната система. Surface Neo ще използва процесор на Intel и ще разчита на изцяло нова версия на Windows. Тя се казва Windows 10 X, като Microsoft я разработва от около две години.

Платформата е оптимизирана специално за устройства с два дисплея, като може да се адаптира в реално време към различните позиции на дисплеите, приложенията и да дава на потребителите по-голямо разнообразие от функции и персонализиране.

Както Surface Duo, Surface Neo също ще бъде пуснат на пазара чак през есента на 2020 г.

Тук и сега

Разбира се, Microsoft представи и няколко устройства, които ще се продават още сега. Компанията обяви, че това е най-голямата ѝ продуктова гама досега. Може дори да се каже, че тя създава известно объркване като пуска толкова разнообразни устройства накуп, всяко с по няколко нива на конфигурациите.

И все пак, новите устройства накратко са: Surface Pro X, Surface Pro 7, Surface Laptop 3 и Surface Earbuds.

Microsoft Microsoft отново ще предлага смартфони А1 Блог

Surface Pro X

Surface Pro X е с 13-инчов дисплей с допълнителна клавиатура с вградено място за Surface Pen. Таблетът използва процесор на Qualcomm и модифицирана версия на Windows 10, която да работи с ARM чипове. Има допълнителни възможности като AI чип за обработка на функциите с изкуствен интелект и др.

Surface Pro 7 е еволюция на досегашните модели на таблета. Тя има подобрен дизайн и хардуер, както и повече функции със Surface Pen. Една от тях е възможност за директно редактиране на текст в Microsoft Word и повече функции за работа в Excel.

Surface Laptop 3 ще използва най-новите процесори на Intel, както и специална версия на графичните карти Ryzen на AMD, която е направена именно за лаптопа. Моделът ще се предлага във версии с 13- и 15-инчов дисплей. Всички представени устройства на Microsoft имат и функция за бързо зареждане на батериите си. В случая на Surface Laptop 30, той може да се зареди до 80% за по-малко от час.

Microsoft Microsoft отново ще предлага смартфони А1 Блог

Surface Laptop 3

Surface Earbuds пък са идеята на Microsoft за безжични слушалки тип „тапа”. Техният дизайн е доста по-различен, като са във формата на кръг. Идеята е, че потребителят може да управлява слушалките като описва кратки жестове с пръст върху въпросния кръг. Ще са съвместими „с всички платформи” и батерията им ще издържа 24 часа.

Microsoft Microsoft отново ще предлага смартфони А1 Блог

Surface Earbuds

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*