Какви връзки се раждат от онлайн запознанствата?

– Това е просто ужасно – да си търсиш спътницата в живота с помощта на компютър! – казва баща на сина си.
– А ти как си се запознал с мама?
– Нормално, спечелих я на покер.

Така се шегуваха преди години двойките, които се бяха срещнали чрез интернет. Днес около 20% от запознанствата се случват в интернет, онлайн. Поне така твърди статистиката, може и повече да са. Цифрите са изумителни. Match.com има повече от 7 милиона платени абонати към края на 2018 г. Tinder генерира по 1,6 милиарда разглеждания на ден, което води до 1,5 милиона срещи (средно по един или два на потребител) седмично, по данни на фирмата.

А после, после какво се случва? Какво произтича от онлайн запознанствата?

онлайн запознанства Какви връзки се раждат от онлайн запознанствата? А1 Блог

Източник: HCMST 2009, HCMST 2017

Риск от депресия

Някои проучвания предупреждават, че от онлайн запознанствата лесно можем да се окажем в депресия. Едно от изследванията, публикувано в Journal of Social and Personal Relationships, казва, че младите хора могат много да се самонаранят чрез участието си в сайтове и приложения за запознанства. Изследването показва, че тези хора стават много нервни, раздразнителни и тревожни. Те търсят в интернет и всяка следваща виртуална среща, която не доведе до мечтания резултат, ги смачква още повече и още повече. Това води до все повече чувство за самота. Изглежда като парадокс – колкото повече търсиш, толкова повече се вълнуваш, толкова повече се разочароваш.

За психолозите това не е изненада. Хората инвестират много време и усилия в запознанствата онлайн (показателно е, че пазарът на услуги по онлайн запознанства расте и ще расте средно с по 7,2% годишно), а всяко неоценяване на не тези усилия води до потискане на самочувствието.

онлайн запознанства Какви връзки се раждат от онлайн запознанствата? А1 Блог

Една анкета, проведена по-рано тази година сред на 200 000 потребители относно популярни уеб-приложения, установи, че потребителите на някои от най-известните приложения за запознанства са сред най-огорчените от използването на съответната програма. За Grindr 77% от клиентите признават, че то “ги кара да се чувстват нещастни”. Tinder пък се озова на девето място в класацията на най-нещастните потребители.

Среща не значи любов

Това, което не може лесно да се постигне с приложения за срещи, е да се случи запознанството, което да доведе до мечтаната връзка. Не всички са там по едни и същи причини. Някои хора искат неангажираща връзка, а други – романтика. Така че да скочиш в приложението може да е лесно, но създаването на удовлетворяваща връзка изисква допълнителни усилия, за да се получи.

Поради тази причина в последно време има тенденция да се говори за два вида приложения за онлайн-запознанства: такива за “какви да е” срещи и такива за създаване на дълготрайни връзки.

Здрави семейни връзки

Оказва се, че ако човек положи небходимите усилия, може действително да се установят здрави семейни взаимоотношения след запознанство онлайн.

онлайн запознанства Какви връзки се раждат от онлайн запознанствата? А1 Блог

Това не е само теория, а наскоро бе потвърдено от нови проучвания. Изследователи от Университета в Чикаго са анализирали 19 000 връзки, започнали в периода между 2005 и 2012 година. Данните сочат, че онлайн-запознанствата могат да водят до много здрави и стабилни бракове. По-конкретно, при тези двойки е налице 25% по-малка вероятност за раздяла, отколкото при останалите.

Ако хората, които се срещат чрез сайтове и приложения за запознанства, са наясно със себе си и ценностите си, те могат лесно да открият човек със сходни ценности и виждания, обясняват учените. Това прави по-лесно срещането с партньори, с които е налице синхрон в търсенията, предпочитанията, разбиранията за живота.

Оказва се, че ключът е в това човек да е наясно какво точно иска и да е готов да го изкаже. Той може да зададе на насрещната страна правилните въпроси, за да прецени с точност дали има „съвпадение“. Освен всичко, онлайн средата може да е за предпочитане пред задаването на същите въпроси на живо, защото много хора се смущават да задават очи в очи такива откровени въпроси като „какво не се получи в предишните Ви връзки“ и „какво искате от живота“.

Иначе казано, в приложения за запознанства хората са по-склонни да се разкрият, да обсъждат причините, поради които последните им връзки са се провалили, да са откровени. Така могат наистина да се опознаят добре, а не само да разберат коя е любимата храна на другия или какви книги харесва.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*