Могат ли умните очила да заменят смартфоните

Смартфоните не са това, което бяха. В началото на своето развитие те влизаха дори в централните новини заради огромните опашки от чакащи да се сдобият с най-новия модел. Сега обаче все повече хора знаят какво точно искат от един смартфон, а потребителския опит ги прави все по-взискателни към устройството, което купуват.

Пазарът също се промени. Смартфоните от висок клас започнаха да стават все по-скъпи, а хората започнаха да оценяват предимствата на средния и дори ниския ценови клас, където се заформи сериозна конкуренция между производителите. Предлаганите от тях модели с по-достъпни цени започват да имат все по-мощен хардуер и повече от актуалните функции като лицево разпознаване, сензор за пръстов отпечатък в дисплея и т. н.

Но все пак нещо липсва…

Години наред смартфоните бяха най-атрактивната технологична продуктова категория. Всяко следващо поколение предлагаше все по-добри технологии и възможности. Разбира се, да се спази подобно темпо повече от десетилетие не е никак лесно. Постепенно смартфоните достигнаха своя пик, от който пътят нагоре става се по-труден и бавен.

И днес всяко ново поколение смартфони е по-усъвършенствано и по-добро от предишното. Стъпките на промените обаче не са толкова големи, а гладът на потребителите за атрактивни технологии остава незаситен. Производителите са повече от наясно с всичко това и работят по алтернативи.

Първият опит бяха умните часовници. Той не се оказа чак толкова успешен, въпреки че има още доста потенциал за развитие. Вторият опит се очаква да бъдат умните очила. Google беше първата голяма компания, която пробва интереса на хората към тези устройства. Въпреки първоначалните критики и проблеми на всяко първо поколение на която и да е технология, умните очила показаха, че могат да са полезни и Google ги преработи в продукт, който засега помага на работници в заводи например.

Голямата игра започва

Google вече не е единственият ИТ гигант, който има подобно устройство. Съвсем наскоро Amazon представи своите умни рамки за очила Echo Frames. Те са доста базова версия засега, като нямат дисплей или камера. Вместо това са само рамки, към които всеки може да сложи каквито лещи иска, включително и за корекция на зрението по лекарско предписание.

Echo Frames имат вградена батерия, микрофони и 4 микроговорителя. Те се командват с глас и използват гласовия асистент Alexa с почти всичките му функции. От едната страна на рамките има и бутони за управление на силата на звука и изключването на микрофона. Плъзгане на пръст по страничното рамо също може да се използва за команди като приемане на известия например и др.

Идеята на Echo Frames е да бъдат само първата стъпка на Amazon в тази сфера. Компанията планира бавно да доразвива очилата и те да стават все по-умни и с все повече възможности.

Amazon не е единствената с интерес в тази посока. Apple също наскоро подаде документи за патентоване на технология, която да прожектира холограмни изображения с добавена реалност от умни очила директно върху ретината на окото. Това далеч не е първата технология, свързана с добавена реалност или умни очила, която Apple разработва и патентова.

Засега компанията няма официален коментар по темата, но слуховете са все по-засилени. Apple казва единствено, че се интересува от добавена реалност от гледна точка на софтуера, за своя ARKit към iOS, чрез който други компании да създават технологии, които да я използват. Въпреки това се твърди, че Apple работи и по собствено устройство, като мистичните умни очила дори може да бъдат обявени в рамките на година-две.

По същото време и Facebook беше добавена към ИТ гигантите, които работят по умни очила. Според източници на CNBC Facebook работи заедно с Luxottica, за да разработи очила с добавена реалност. Проектът се казва Orion и ще позволи на потребителите да използват очилата за гласови разговори, ще имат камера с възможност за стрийминг на живо и др. Според CNBC устройството е планирано за периода между 2023 – 2025 г.

умни очила Могат ли умните очила да заменят смартфоните А1 Блог

Създаването на умни очила с добавена реалност ще повлияят не само на потребителско ниво, а ще променят цели индустрии.

Не трябва да забравяме, че от няколко години и Microsoft работи по своите очила Hololens. Huawei също правят първите си стъпки в тази категория, а слуховете посочват, че и Samsung развива подобни технологии.

Общото между всички е, че този път не бързат и не искат да допускат грешки. Потенциалът пред умните очила е голям, но те са и много сложни за разработка. Изискват се редица нови технологии, които да са достатъчно усъвършенствани, издръжливи, леки, компактни и на що-годе достъпна цена. Всичко това ще отнеме време и видимо все още е далеч от готово. Затова смартфоните ще царуват необезпокоени поне още няколко години.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*