11 функции на iOS 13, които ще искате да пробвате

Този септември донесе на потребителите на Apple няколко повода за радост – премиерата на iPhone серия 11, часовниците от серия 5 и новите модели iPad. Представянето им е вълнуващо събитие за всички почитатели на технологиите, а успоредно с това заслужено вълнение предизвиква и новата версия на операционната им система – iOS 13. Както обикновено, софтуерът включва нови функции и подобрения, достъпни и за някои по-стари модели устройства от Apple.

Ъпдейтът на новата операционна система е наличен от края на септември, като софтуерът е съвместим с всички модели iPhone от 6s и SE насам. iOS 13 притежава редица нови функционалности, като сред тях са дългоочакваният тъмен режим, възможност за влизане в Apple с анонимни имейл адреси, подобрено редактиране на видео, споделяне на аудио в AirPods и други. Освен добре известните функции обаче, iOS 13 крие и много не толкова популярни. Представяме ви няколко трика, които ще направят работата с новата операционна система още по-приятна и удобна.

1. Насочвайте входящите позвънявания от непознати номера директно към гласова поща

Макар и да сте си изградили правилото да не вдигате на непознати номера, има една специфична група хора, които са в състояние да звънят ежедневно, по минимум 5 пъти на ден, в продължение на 3-4 месеца. Е, ако не желаете да приемате обаждания от номера, които не са в списъка ви с контакти, то тази опция е точно за вас.

Отидете в Settings > Phone и включете Silence Unknown Callers. Ще видите предупреждението, че „обажданията от неизвестни номера ще бъдат заглушени, изпратени до гласова поща и ще се покажат в списъка с последни обаждания“.

След като активирате тази функция телефонът ви ще звъни само, ако обаждащият се е сред вашите контакти, бил е скорошно изходящо повикване или се появява в предложенията ви за Siri (например, ако Siri е видял номера му в имейла ви).

iOS 13 11 функции на iOS 13, които ще искате да пробвате А1 Блог

 2.   Допускайте специални хора през Do Not Disturb режим

„Не безпокойте“ е чудесен начин за временно заглушаване на разсейващи известия, но iOS 13 дава възможност да разрешите на определени групи хора да се свързват с вас, независимо от режима. В Settings > Do Not Disturb > Phone можете да разрешите обаждания от списъка с „любими“ контакти или от предварително определена група от тях. Ако пък има човек, който не е част от подобна група, но искате да му предоставите постоянен достъп, може да го направите по следния начин: Открийте го в списъка с контакти и изберате Edit горе вдясно. В менюто за редактиране натискате върху неговия тон на звънене или текст. Отгоре ще намерите Emergency Bypass, който позволява звуци и вибрации от човека, дори когато е активиран въпросният режим.

 

3. Промяна на шрифта на уеб страници

Преди тази функция беше налична директно през Safari – можехте да променяте размера на шрифта и той да се прилага към всеки сайт, който посетите през браузъра. Сега настройките се случват директно на уебсайта, така че можете да прилагате различни по големина и тип шрифтове за различните сайтове. Можете също така да настроите Safari винаги да показва Desktop версията на определен сайт, а не оптимизираната страница за мобилни устройства.

 

iOS 13 11 функции на iOS 13, които ще искате да пробвате А1 Блог

4. Оптимизирано зареждане на батерията през нощта

Вече няма да се налага да претоварвате батерията на своя iPhone, като я зареждате цяла нощ, докато спите.

Apple предлагат функция за оптимизирано зареждане на батерията, чрез която операционната система ще научи как зареждате телефона си и ще определи рутина на зареждане на телефона ви – ще се зареди до 80%, а точно преди да се събудите ще допълни до максималните 100%.

iOS 13 11 функции на iOS 13, които ще искате да пробвате А1 Блог

5. Регулиране на звука 

Досега регулирането на силата на звука на iPhone се визуализираше точно в средата на екрана, което със сигурност не беше много удобно в моменти на гледане на видео например. iOS 13 притежава удобен плъзгач отляво, сякаш е добавен директно към бутоните за увеличаване/намаляване на силата на звука. Можете директно да достигнете до желаното ниво на звука като управлявате с пръста си и плъзгате нагоре и надолу.

6. Използвайте 3 пръста, за да върнете едно действие назад 

Вярваме, че никой не използва опцията „shake to undo“ на iPhone, защото теоретично би могъл да „върне“ доста ходове назад. Препоръчваме ви да деактивирате тази опция от Settings > Accessibility > Touch > Shake to Undo. Сега iOS 13 предлага доста по-добър начин. Чрез двойно докосване с три пръста отменяте последното извършено действие. Можете също така да „swipe-нете“ три пъти наляво за същия ефект, а ако искате да върнете обратно дадено действие, можете да го направите с плъзгане на три пръста надясно. 

7.   Редактиране на текст с жестове 

Жестовете с три пръста са активни и за изрязване, копиране и поставяне на текст. Ето как става: изберете даден текст и стиснете три пръста, за да копирате. За да изрежете, докоснете с трите пръста два пъти. След като направите това, поставете курсора там, където искате да поставите текста и разперете трите пръста (сякаш пускате нещо). Ако това ви се струва твърде сложно, докоснете еднократно екрана с три пръста, когато сте избрали текста. Отгоре ще се появи меню за бързо изрязване/копиране/поставяне. Маркирането на текст се случва както досега – чрез двойно докосване с един пръст върху дума, за да я подчертаете, но ако задържите ще подчертаете цялото изречение, а при следващо докосване – целия параграф. 

8. Плъзгане на курсора при писане

Винаги е имало начини да преместите курсора в iOS, за да започнете да пишете на ново място. Най-добрият начин досега беше чрез задържане на интервала на виртуалната клавиатура, докато не се превърне в нещо като виртуален тракпад. iOS 13 все още поддържа това, но предлага и подобрение –  просто докоснете курсора и го плъзнете където искате. Можете също да докоснете дума на екрана, за да пуснете курсора точно в средата на буквите – нещо, което беше невъзможно в предишните версии на iOS. 

9. QuickPath клавиатура

Макар че тази функция е достъпна на почти всяка друга клавиатура от външни разработчици, ако използвате само вградената клавиатура на Apple, сега тя поддържа т. нар. QuickPath, което е фантастичен начин за въвеждане, базирано на „swipe-ване“. Не е необходимо да вдигате пръста си, за да напишете съобщение. Особено приложимо е при iPad (с новия iPadOS), където можете да свиете клавиатурата до размера на iPhone и да плъзгате наоколо.

10. Нов начин за пренареждане на приложения

Досега местенето на приложения на екрана се случваше чрез дълго натискане върху иконата на приложението, докато не се помръдне, което беше знак, че може да бъде „провлачена“. В iOS 13 този процес започва по същия начин, като след продължителното натискане върху иконата се появява изскачащо меню. От него може да изберете Rearrange Apps, за да стигнете до wiggles, които ви позволяват да влачите приложения и да създавате папки, като влачите приложения едно върху друго. Менюто включва и опция за споделяне на приложението, чрез менюто за споделяне с всички опции, за да го изпратите на приятелите си. В зависимост от приложението, ще видите и някои други опции, като стартиране на аудио, търсене, прочитане по-късно, създаване на видеоклип, правене на селфи, публикуване и др. 

iOS 13 11 функции на iOS 13, които ще искате да пробвате А1 Блог

 

11. Бърза връзка с безжични мрежи

Ако ви е писнало всеки път да влизате в “Настройки”, за да влезете в нова Wi-Fi мрежа или да се свържете с Bluetooth устройство, ето малко по-бърз начин. Отворете Control center и направете дълго задържане върху полето за връзка, показващо иконите за Bluetooth, Wi-Fi, Cellular и Airplane Mode. Изскачащият прозорец, който се появява, предлага още опции за дълго натискане:-   натиснете дълго иконата на Wi-Fi и ще получите незабавен списък от видими безжични мрежи. –   натиснете дълго иконата на Bluetooth и се показва съществуващият ви списък от свързващи устройства. Дори работи за бърза промяна на настройките на AirDrop, така че можете да изключите получаването изцяло или да превключвате между използването му с всички или само с контакти. 

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*