Гейм конзолите срещу стрийминга на игри – войната започва догодина

Следващата година се очертава да е особено динамична в света на видеоигрите. Sony обяви, че към края на 2020 г. на пазара ще излезе PlayStation 5. Следващото поколение на Xbox също се очаква по това време. А междувременно, стрийминг услугите за видеоигри също ще започнат да набират инерция.

Apple вече представи и своята гейминг услуга Arcade, която обединява каталог с игри, които са съвместими с различните устройства и операционни системи на компанията. Google пък подготвя платформата Stadia, която има амбицията да предложи на геймърите възможност да играят дори топ заглавия от всякакви устройства.

Microsoft също работи по подобна услуга, като паралелно с това напредва и с новата Xbox Scarlett. И Sony има планове в двете сфери, но засега компанията се насочва предимно към конзолите и следващото поколение на PlayStation, което обещава доста промени.

Конзолите не се предават

Облачните услуги за стрийминг на игри привличат внимание със своите големи предимства. Сред тях е възможността потребителят да играе една и съща игра на различни устройства и винаги да продължава от там, докъдето е стигнал. Освен това няма да има нужда да купува редовно мощен хардуер, а ще се нуждае единствено от стабилна връзка с интернет.

Това не означава обаче, че конзолите ще се предадат просто така – напротив. Sony например подготвя доста промени, които да направят PlayStation 5 по-интересен за геймърите. Сред тях е подобрен, специализиран хардуер, който да направи времето за зареждане на игрите почти незабележимо. По-мощният хардуер ще се справя и с Ray-Tracing технология в реално време, която да подобри и оптимизира светлината във виртуалните светове на игрите. PlayStation 5 дори ще поддържа 8K резолюция, въпреки че тя далеч не е масова.

Конзолата ще има и нови контролери. Някои от бутоните ще са с променливо съпротивление при натиск. Това ще позволи на игрите да предават различни усещания чрез тях. Например бутонът ще има различно усещане при натиск, когато виртуалният герой борави с разнообразни оръжия и предмети. Според Sony играчът дори ще може да усеща разликата при движение на героя по различни повърхности.

Новата Xbox също ще има доста промени. И тя ще разчита на процесор AMD Ryzen и графична обработка от Navi на AMD. Същите технологии ще се използват и при PlayStation 5, но ще са преработени и оптимизирани според различните виждания на двете компании. И двете конзоли ще поддържат по-стари игри от своите предшественици. Xbox също ще има нов контролер. Очаква се и виртуалната реалност да се завърне при тях, при това с повече възможности и по-голям фокус.

Облачна услуга или конзола

За запалените геймъри ще предстои дилемата дали да преминат към облачна услуга за игри или да си купят новото поколение конзоли. Повечето геймъри вероятно ще предпочетат конзолите, поне в началото.

Пред облачните услуги за игри все още има доста неизвестни, включително цените, дали ще предлагат каталози или игрите ще трябва да се купуват отделно и др. Междувременно конзолите са добре познати на играчите и промените, които ще им предложат, ще са достатъчни, за да привлекат вниманието им.

Облачните услуги обаче ще се възползват от голямата популярност на този тип предложения. Надпреварата кой ще направи „следващия Netflix” става все по-оспорвана. Удобството да не се налага да инсталираш игри, да се чудиш дали изобщо ще тръгне и как ще върви, не е за пренебрегване. Също както и факта, че човек ще може да играе една игра на най-различни устройства навсякъде, където има достатъчно добър интернет.

Конзолите обаче също имат все повече онлайн функции и услуги. Освен това позволяват на човек да играе дори, когато няма интернет. Игрите пък си остават завинаги негови и може да играе колкото иска, докато конзолата не се повреди. При облачните услуги обаче няма да има гаранция, че техният доставчик няма да се откаже от тях изведнъж.

Остава и темата с ексклузивните заглавия. И сега конзолите водят битки, за да си осигурят някои игри да се предлагат само за тях. С появата на стрийминг услугите тази битка ще стане още по-ожесточена. Затова е силно вероятно най-запалените геймъри да продължат да използват конзоли, но и същевременно да се абонират за поне една от стрийминг услугите.

гейминг Гейм конзолите срещу стрийминга на игри – войната започва догодина А1 Блог

PlayStation от А1

Наскоро A1 зарадва геймърите с продажби на новата игра FIFA 20 в комплект с последните конзоли на Sony – PlayStation 4 Pro и PlayStation 4 Slim. Последната версия на хитовата игра на производителя EA SPORTS предлага на геймърите още по-реалистично изживяване и им дава по-голям контрол по време на игра.  

FIFA 20 може да се закупи в комплект с PlayStation 4 Pro 1TB на цена 659,99 лв. в брой или 31,99 лв./мес. при подписване или нова активация на двоен пакет телевизия и домашен интернет А1 Премиум 200. Със същия план цената на PlayStation 4 Slim 1ТB + FIFA 20 и втори безжичен контролер DualShock 4 към комплекта е 549,99 лв. в брой или 26,99 лв./мес.

 

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*