Бабо, знаеш ли какво е 4K телевизия?

Ако зададете този въпрос на някой от по-възрастното поколение, много вероятно е да получите отговор от рода: „Знам какво е 4-ти канал по телевизора“. Истината обаче е, че с отговора на въпроса какво е 4K телевизия ще се затруднят доста хора от всяка възрастова група.

Какво се крие зад наименованието

Като всеки нов технологичен термин, появата му за някои хора звучи съвсем абстрактно и води до задаване на много допълнителни въпроси. Зад обозначението 4K стои лесно за запомняне определение. То обозначава резолюцията, т.е. размерът на изображението, изчислено в пиксели. С други думи – разделителната способност на даден екран.

С 4K или т.нар. Ultra-High Definition (UHD) се обозначава резолюция, която е приблизително 4000 пиксела по хоризонтала. Точната резолюция в пиксели варира спрямо това в какъв формат ще бъде използвана и за къде – в телевизията или в киното, където наименованието е „Cinema” 4K, а резолюцията 4096х2160 пиксела.

Обикновено стандартът при 4K телевизията е резолюцията да бъде с размери 3840х2160 пиксела, като най-често срещаният мащаб е 16:9. Резолюцията UHD може да бъде срещната и под наименованието Ultra HD или 2160p, особено когато се отбелязва като характеристика за възможностите на екраните на смартфони. В днешно време все повече телевизори поддържат такава разделителна способност, което позволява гледане на съдържание с изключително високо качество.

какво е 4K телевизия Бабо, знаеш ли какво е 4K телевизия? А1 Блог

Разликите с FHD резолюцията

Разликата между UHD и FHD е значителна и ако трябва да бъдем точни – 4 пъти по-значителна. Качеството на картината е 4 пъти по-добро отколкото така възприетия по-масов стандарт за високо качество на изображението. При FHD (Full High Definition или Full HD – в превод „пълна висока резолюция“) точните размери на резолюцията са 1920х1080 пиксела.

Най-често срещаният мащаб отново е 16:9, а както при 4K, с наименованието се обозначава разделителната способност. Видеосъдържанието се възпроизвежда с високо качество и отделните пиксели не се забелязват с невъоръжено око, а това означава, че ще се наслаждавате на отлична картина.

какво е 4K телевизия Бабо, знаеш ли какво е 4K телевизия? А1 Блог

Какви са предимствата на 4K телевизията

Наследникът на Full HD (1080p) – 4K – вече се възприема като стандарт, който се очаква да се утвърди и у нас в близките 5 години. Причината този формат да става все по-популярен е фактът, че самата технология за пренос или създаване на съдържание в този формат стана значително по-евтина. Това доведе и до по-масово производство на крайни устройства – телевизори, монитори, смартфони, които имат екрани, поддържащи тази разделителна способност. Има и доста устройства за любители или професионалисти, които са способни да създават видеосъдържание в UHD резолюция.

Основното предимство на 4K телевизията е, че всеки потребител, който разполага с телевизор, способен да пресъздаде този формат, ще може да се възползва от невероятно качество на изображенията. Кристална картина, богати детайли, дълбоки цветове са сред основните предимства, които ще впечатлят всеки зрител, който има възможност да гледа 4K предавания.

Превключваме на 4K

Когато предпоставките като масово разпространение и достъпна цена се съчетаят, неминуемо това води и до развитие на технологиите при самите доставчици на телевизионна услуга. В глобален аспект 4K каналите се срещат все по-често, а у нас разпространението на 4K телевизионни канали се случи за пръв път преди по-малко от месец със стартирането на A1 Xplore TV – интерактивна телевизионна платформа, достъпна за абонати в оптичната и в кабелната мрежа, както и през мобилното приложение A1 Xplore TV Go и браузър версия.

какво е 4K телевизия Бабо, знаеш ли какво е 4K телевизия? А1 Блог

Потребителите, които имат 4K телевизори или други устройства с дисплеи, поддържащи тази резолюция, могат да гледат пет канала в A1 Xplore TV, излъчващи разнообразно 4K съдържание с невероятни детайли, по-наситени цветове и отличен контраст.

Канадският Love Nature 4K предлага документални филми и поредици, посветени на дивата природа. Създаденият в Холандия Insight TV излъчва спортно и лайфстайл съдържание, както и авторски истории за интересни хора и общности от различни места по света. Fashion One 4K, част от Fashion One NetworK, е посветен на модата и развлеченията. Travel XP 4K e един от водещите канали за пътешествия със 100% оригинално съдържание. MyZen 4K излъчва предавания за йога, обзавеждане на дома, градинарство, готвене и други теми, свързани със здравословния начин на живот.

Включването на първите пет канала с 4K съдържание в интерактивната платформа A1 Xplore TV е само началото, като в бъдеще все повече канали с UHD резолюция ще бъдат достъпни за абонатите на услугата.

Докъде ще се развие технологията ще видим в следващите 5 години. Дали у нас ще изчакаме всички канали да бъдат излъчвани с 4K съдържание или директно ще направим дори още по-голям скок към бъдещето с все още митичните 8K, предстои да разберем.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*