Да те снима рок звезда – или какво харесва в технологиите Дидо от D2

Звездите в шоубизнеса и спорта са ги питали всичко – от „Какъв беше прякорът ви като дете?“ до „Каква е тайната на щастливия ви брак?“, независимо дали им се говори за това. В А1 решихме да им спестим личните въпроси и да разберем повече за тях, като ги питаме само за щастливата им връзка с технологиите.

Как си избират смартфон, какви джаджи използват в професионалния си живот, с какво са им полезни социалните платформи, технологичните пробиви в коя област следят. А, за да стигнем и ние до някоя тяхна „тайна“, им предлагаме да споделят три снимки от галерията в телефона си, на които изглеждат най-доволни.

Започваме тези разговори с вокалиста на D2 Деян Каменов – Дидо, за да разберем как технологиите му помагат да запази аналоговия си контакт с нещата, които обича. Хващаме го на старта на активния клубен сезон и след премиерата на сингъла на D2 с рапъра 100 Кила „Диви и щастливи“ – част от саундтрака към едноименния филм, който излиза в кината на 29 ноември.

Колко живее батерията на смартфона на една рок звезда?

Точно сега отговорът няма да е представителен, защото съм с един стар телефон, на който не ползвам интернет. Докато правех ремонт вкъщи, част от мазилката падна върху айфона ми и му строши екрана. Мина и той ремонт, но тези дни си падна сам на дисплея от една маса и пак загубихме връзка. И така, сега се оглеждам за брониран телефон.

Целиш ли се към модел от новата серия, ако позволиш търговския въпрос?

Този, който замина, не беше от последните модели на iPhone, но беше с доста издръжлив и нямаше грешка в нещата, за които ми трябва един телефон. Използвам го най-вече за комуникация и навигация по време на турнета или клубни участия в градове, които не познаваме добре. За снимки и видео, включително, за да запечатам готините моменти по време на лайв. Често снимам публиката, докато пее с нас, или пък някое диво китарно соло на Митко Кърнев на сцената. Използвам го и за работа в движение.

Дидо от D2 Да те снима рок звезда – или какво харесва в технологиите Дидо от D2 А1 Блог

“Тук съм на Bulgaria Tattoo Expo 2019. Бях водещ на събитието, а с D2 забихме любими рок песни на бандите, които са ни вдъхновили да правим музика. Това обяснява и доволната ми физиономия”.

Как точно ти помага телефонът в работата?

Записвам си идеи за нови парчета на диктофона му, докато пътувам или съм някъде на почивка. Или пък си пускам пиано за разпяване. Случва се е и Митко да ми изпраща идеи за парчета – слушам китарата, пея върху нея, записвам няколко варианта и му връщам предложения.

Ако говорим за същинската работа, използвам всякакви професионални джаджи за запис и озвучаване. Наскоро си направих студио вкъщи и го оборудвам с всичко необходимо – от системи за микрофон, през аудио интерфейс до малка китарна уредба, която си върши чудесно работата без да буди съседите.

Какви са иновациите в музикалните технологии?

В музиката съм по-скоро аналогов тип – харесвам повече старите лампови технологии, отколкото дигиталните. Едни от най-добрите нови джаджи на компаниите с традиции в студийното оборудване обаче са създадени на основата на лампови технологии. Така можеш да подобриш работата си, запазвайки живата аналогова връзка с музиката.

Коя е последната джаджа от този лампов ренесанс, с която се сдоби?

Един вокален и китарен channel strip на калифорнийската компания Manley, разработен от звукови инженери, съвместно с музиканти. Това е джаджа, която съчетава всичко необходимо както за студио, така и за изпълнение на живо: компресор, лимитер, еквализация (регулиране на ниски, средни и високи честоти) и лампов предусилвател, който влияе на силата и характера на звука. Супер полезна технология за хора, които се занимават с музика.

Дидо от D2 Да те снима рок звезда – или какво харесва в технологиите Дидо от D2 А1 Блог

“Тази снимка е от деня, в който облякохме народни дрехи и живяхме с тях една седмица в предаването Фермата, което ме накара да погледна на живота по съвсем нов начин.”

Какви социални мрежи и мобилни приложения използваш и за какво най-често?

На страницата си във Facebook в повечето случаи публикувам съдържание, свързано с D2, а в своя профил всичко друго, което ме вълнува лично, включително каузите, които подкрепям. Една от последните е кампанията за забрана на фермите за ценни кожи на неправителствената организация КАЖИ.

В YouTube освен за любимите си банди, съм абониран за няколко Vocal Coach канала, от които може да научиш нови неща за вокалните техники, да видиш къде бъркаш, какво да подобриш.

Използвам мрежите, за да намеря нещо полезно или за да изразя нещо, в което вярвам. Частта с безцелното публикуване на статуси и безкрайно чатене намирам за загуба на време, което предпочитам да прекарам някъде сред природата.

Дидо от D2 Да те снима рок звезда – или какво харесва в технологиите Дидо от D2 А1 Блог

“Съдбовен момент – дивото момче се жени.”

Как се възползвате с бандата от музикалните стрийминг платформи?

Моментално се възползваме – качваме в тях всичко ново от D2. Мисля, че в пазарно отношение те са най-подходящи за супер продуктивни артисти от новото поколение, които издават по 5-6 нови песни годишно. Въпреки това са нов полезен канал, чрез който всяка банда или соло музикант могат да стигнат до още повече хора.

От какви други технологии извън музиката се интересуваш?

От всички технологии, свързани с екологичната устойчивост, които много ще ни трябват, ако продължаваме със същия темп да си рушим планетата. Възхищавам се на всяка нова идея, която улеснява и подобрява живота ни, но и ни кара да продължаваме да мислим. Смисълът на технологиите, според мен, е да развива въображението ти и да те провокира да изследваш нови територии в областта, в която работиш.

И за финал – коя е идеалната джаджа/технология за подарък на любим човек?

Notebook/Таблет – заради добрия му коефициент на полезно действие.

Вижте клипа към „Диви и щастливи“ в YouTube, а още от D2 може да слушате в A1 Xplore Music

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*