Защо телевизията никога вече няма да бъде аналогова

Все по-често се случва хората да се обръщат с носталгия към аналоговите технологии, като посягат към старите фотоапарати, пускат си любима песен на грамофонната плоча или навиват механизма на джобния си часовник. При съвременната телевизия обаче това трудно може да се случи. Защо дигиталната телевизия все повече се налага на пазара, а аналоговите канали са все по-малко – вижте отговора в следващите редове.

Дигитални vs. аналогови

Може би повечето от вас знаят, че дигитализацията е процес, при който информацията (ТВ предаване, снимка и т.н.) се преобразува в цифров формат. Той е по-лек и така по-бързо може да бъде пренесен по мрежата. И най-важното – това се случва без да заема много физическо пространство.

По този начин, животът ни през последните десетилетия напълно се промени. Въпреки достойнствата на филмовите фотоапарати, за които стана дума, вече предпочитаме мигновено да споделим дигитална снимка с близките ни хора в социалните мрежи. Доста по-лесно изпращаме писмата си дигитално – с email, отколкото аналогово – на хартия.

Само в смартфоните си имаме няколко хиляди снимки, които не заемат място в джоба и не ни тежат. Те са винаги с нас и можем да си припомни хубави спомени, когато и където пожелаем. От друга страна, тези няколко хиляди аналогови (принтирани) снимки биха заели цели 3 шкафа у дома.

Цифровата телевизията

При дигиталната и аналоговата телевизия нещата стоят по доста идентичен начин.  Едно от най-полезните предимства на цифровата телевизия се крие в това, че тя дава възможност за излъчване на много повече телевизионни канали. Те се разпространяват в цифров формат и не заемат „пространството” в ефира. За сравнение – върху една честота може да се излъчва само един аналогов канал. В същото време цифровите могат да са 7-8 и повече. Всички помним времето, когато кабелната телевизия ни предлагаше достъп до двайсетина канала. Днес това звучи като мит и има логика да е така.

Цифровият сигнал е много по-сигурен и дава много по-добро качество на картината. Приемникът по дигитален път „разчита” предаването, което искаме да гледаме, и ни го показва на ТВ екрана с доста по-добър вид от този при аналоговите телевизии.  Трептенето, глъхненето на звука, появата на „снежинки”, двойният образ понякога навяват носталгия по отминалото време, но едва ли някой би се върнал към тях.

Модерните технологии за излъчване на телевизия се опитват все повече и повече да ни улесняват при избора на предаване или време, в което да му се насладим. Докато преди години нямаше никаква възможност да „върнем времето” и да гледаме предаване, което сме изпуснали шест дни по-рано, то сега вече можем! И го правим, благодарение на цифровата телевизия.

Всичко това ни помага да живеем и да се забавляваме по-спокойно, като ние – потребителите, с нашите вкусове и желания, сме водещият фактор за развитието на технологиите.

Още по темата

  1. Определено цифровият сигнал е дава много по-добро качество на картината, но в същото време изисква и много по-добро качество, и сила на сигнала, ако това се влоши картината става веднага на квадратчета (не им знам името :)) и звука изчезва. Бавнодействие, особено при превключването на кодирани канали… до 5 и повече секунди, което е ужасТно. Разминаване на звук и картина, огромно забавяне при репортаж на живо. Ако от студиото питат репортера нещо, докато разните му сметачки сметнат нещата интересна картинка се получава и т.н.
    При аналоговата първо снежинки, след това губеше цвят, звука се разваля и чак след това не можеш да гледаш. Бързодействие, няма какво да говорим, скоростта на тока и радиовълните, а бе аналогова му работа.
    Няма идеални неща, модерни времена. Едното за сметка на другото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*