Какво е eSIM и как се използва новата технология

Когато преди няколко години започнаха да се срещат публикации за бъдещето на телефонията и използваните SIM карти (subscriber identity module), се появи терминът eSIM, т.е. модул, който да бъде вграден директно в устройствата. Макар тогава това да беше още абстрактна идея, през следващите години станахме свидетели на това как SIM картите ставаха все по-малки, наред с развитието на самите устройства, които разполагаха с все повече функции в полза на потребителите. Това даде възможност да се стигне до създаването на eSIM (embed identity module), технологията, която разширява функциите на устройството и дава повече свобода и удобство на потребителите.

eSIM Какво е eSIM и как се използва новата технология А1 Блог

Днес технологията вече е достъпна и в страната, като А1 бе първият телеком у нас, който пусна eSIM за своите клиенти. За момента услугата е достъпна на няколко определени модела устройства от американския гигант Apple, но се планира скоро да бъде достъпна и за устройства от Huawei и Samsung.

Всеки потребител може да използва услугата по три начина – еSIM да бъде единствената карта в устройството, т.е. без да се поставя Nano SIM, да се използва като втора карта с друг номер – в тези случаи се комбинира с Nano SIM, както и друга новост – да се използва като допълнителна карта със същия номер на друго устройство.

Активация на eSIM

Първата стъпка е да се свърже устройството към Wi-Fi мрежа или да се използва 4G/3G мрежата на А1. От менюто на устройството трябва да изберете иконата за Settings и след това да изберете опцията Cellular / Mobile Data (наименованието зависи от версията на операционната система). Следващата стъпка е опцията Add Cellular Plan / Add Data Plan. Трябва да продължите със сканиране на QR код, който е предоставен от А1. С него трябва да се завърши активацията, за да може потребителят да персонализира настройките на своя eSIM.

eSIM Какво е eSIM и как се използва новата технология А1 Блог

Опцията води до подменю, в което ще видите Add Data Plan и под него трябва да кликнете върху опцията със същото име.

Ще ви се отвори меню, в което ще можете да видите как вашето устройство разпознава eSIM – всеки iPhone разпознава еSIM като второ устройство (Secondary). Тук имате възможност да преименувате наименованието като изберете от няколко предефинирани опции – Business, Cellular Data, Personal, Primary, Secondary, Travel.

Когато сте готови с избора, трябва да определите основната SIM карта, т.е. основната мобилна линия. Това става като посочите в менюто Default Line една от двете, които са видими. След това кликвате на Continue, за да потвърдите вашия избор, като ще видите отметка към съответната SIM карта.

За удобство на потребителите, когато даден номер не е записан в листата с контактите на потребителя, той винаги се избира от основната SIM карта по подразбиране. Това може да бъде променено, когато се редактира всеки един номер, като потребителят може да зададе от коя карта да се провежда повикването.

 

За удобство на потребителите, когато даден номер не е записан в листата с контактите на потребителя, номерът винаги се избира от основната SIM карта по подразбиране. Това може да бъде променено когато се редактира всеки един номер, като потребителят може да зададе от коя карта да се провежда повикването.

Допълнителни настройки

iPhone предлага на потребителя допълнителна настройка за популярните приложения iMessage и FaceTime. Потребителят може да посочи един от двата плана, т.е. коя от двете SIM карти да се използва. След маркиране с отметка върху една от двете опции се кликва отново върху Continue.

Когато пишете съобщения, може да изберете от коя карта то да бъде изпратено.

Следващата допълнителна настройка е менюто, в което се избира коя SIM карта да служи за мобилен интернет. Ще ви се отвори менюто Mobile Data / Cellular Data, където да изберете картата.

Нови икони и приложение на eSIM

eSIM Какво е eSIM и как се използва новата технология А1 Блог

С настройването на eSIM устройството се превръща в двусимов смартфон – нещо, което потребителите на Apple дълго чакаха. Но това не е единственото предимство. Това, че можеш да използваш същия номер на друго устройство, без да се налага да местиш физическата Nano SIM от единия на другия смартфон, разширява опциите, от които потребителят може да избира.

С новата услуга се появяват и нови икони, които показват, че настройката на eSIM е успешна.

Цялостната настройка можете да откриете и във видеото, което А1 направи специално за услугата.

 

eSIM е поредната новост от А1, която прави технологиите по-достъпни и по-лесни за използване.

Още по темата

  1. Много интересна информация. Сега се чудя как да използвам eSIM на моя апарат, който е Iphone11 pro. Плана, който ползвам е корпоративен към А1 и ако може да ми кажете какво трябва да се направи да получа eSIM. Идеята ми е да ползвам на един апарат два номера – единия с eSIM а другия с нано SIM.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*