7 съвета за редактиране на смартфон-снимки

Когато преди години се появи филмът „Троя“, наблюдателни критици побързаха да извадят и разпространят кадъра с Ахил, гордо възправен насред бойно поле, пълно с трупове, огрян от слънцето на фона на бистро-синьо небе… с една бляскаво-бяла точка посред бистро-синьото небе. В кадър бе влязъл самолет.

Когато снимаме със смартфон, както и с фотоапарат, винаги има риск да се получи гаф – отблясък, просветлил цялата снимка, или случайно влязъл в кадър обект. Но нали всички искаме снимките ни да са красиви, въздействащи, смайващи, да са „инстаграмабъл“? Ето няколко съвета за редактирането на снимките, за да се представим блестящо.

Приложения за редактиране

Има няколко приложения, с които можем да подобрим снимките, които правим със смартфон.

AfterLight

Приложението AfterLight предлага много филтри и инструменти за настройка, за да разкрасим и избистрим изображението си, преди да публикуваме. Това приложение се предлага и в подобрена версия, AfterLight 2, която е платена – 3,99 долара.

Това многофункционално приложение за редактиране на снимки позволява да проявим творчество със снимките си, като смесваме няколко изображения заедно, добавяме мощни ефекти и наслагвания и персонализираме филтри.

A Color Story

Това е е комплект за дизайн с над 100 филтъра, 40+ ефекти и 20+ инструменти. Приложението ни позволява да подобрим изображенията и цветовете, за да изгелждат неустоими, сякаш рисувани от художник.

FaceTune

FaceTune е нещо като Photoshop за смартфони. Това приложение е идеално за използване за редактиране на портретни изображения, тъй като предлага изглаждащи инструменти, за да изглежда кожата гладка, преобразуване, филтриране на тонове и др. Човек може да използва пръста си, за да рисува ефекти, да акцентира на дадени зони, да замъгли определени области. Инструментът за детайлизиране може да се използва за изостряне на очите, устните или дори пиърсинга, за да им позволи да изпъкнат повече.

редактиране на снимки 7 съвета за редактиране на смартфон-снимки А1 Блог

Snapseed

Snapseed е една от „класиките“ – безплатно приложение, което е известно със своя инструмент за „лечение“. Ако имаме изображение с много неща, които се случват на заден план, от които бихме искали да се отървем, приложението прави точно това. Пръстът по екрана работи като вълшебна гума, за да ни отървете от нежеланите детайли в кадъра.

Snapseed позволява да коригираме изображението лесно, да варираме в контраста и наситеността, да подобрим качеството.

VSCO

VSCO е безплатно приложение, използвано от много блогъри, за да тематизират своите изображения, за да може емисиите им в Instagram да изглеждат прекрасно. Това многофункционално приложение за редактиране и споделяне на снимки има много филтри, от които да избираме, и също е „класика“ в средствата за редактиране.

Приложения за специални ефекти

Приложенията, които споменахме, са идеални за стандартно редактиране. Има обаче и други опции, които можете да използвате, ако искате да включите различни ефекти за снимките си. Ето няколко примера:

Canva

Ако ще добавяте текст или обикновена графика към снимките си, Canva помага. На разположение има десетки шаблони, вариращи от фотоколажи до банери в социалните медии. Освен това има различни шрифтове и икони, подходящи за всякакви дизайни.

Glitchr

Понякога обикновените филтри изглеждат скучни. Който иска да направи нещо по-дръзко с вида на снимката си, може да се заиграе с Glitchr. Неговият опростен интерфейс позволява избор между редица забавни ефекти, включително VHS, 3D и др.

Mirrorlabs

За създаване на сюрреалистични фотографии помислете за използване на Mirrorlabs. Тя ви позволява да избирате от различни ефекти – от калейдоскопи до изкуство с отблясъци и отражения. Освен това можете да манипулирате тези филтри, като докоснете и плъзнете пръста си по екрана.

„Гола камера“

Преди да посегнем към софтуера за редактиране обаче трябва да знаем, че най-добрият начин да снимаме с телефона е основната, „гола камера“ на смартфона, тоест базовото приложение за управление на снимането. Всичко друго е твърде вероятно да се окаже компромис. Различните алтернативни приложения за снимане е най-вероятно да ни разочароват с ниска разделителната способност и лошо управление на цветовете.

редактиране на снимки 7 съвета за редактиране на смартфон-снимки А1 Блог

Не бива да забравяме да изберем фокус в снимката. Звучи толкова елементарно, да – ала ако не изберем сами фокуса си, рискуваме камерата да има друго мнение – и да получим резултат, който не ни харесва.

И пак по отношение на „голата камера“ – добре е да снимаме много, но не от едно и също място и по един и същи начин. Клякайте, ставайте, залягайте – търсете различните гледни точки.

Предобрянето

Никой не би искал да съсипе една прилична снимка, която е тръгнал да редактира, но понякога точно това се случва – от престараване. Можем да променим параметрите на едно изображение значително, но само донякъде – преди качеството на снимката да започне да се влошава. Например, когато изрязваме изображение, за да коригираме грешка в композицията, то става по-малко като размер – с това намалява и качеството му. Рискуваме да стане твърде малко и да се пикселизира. Ако снимката е твърде тъмна или прекалено ярка, рискуваме да съсипем детайлите, опитвайки се да я подобрим.

Най-добрите инструменти за редактиране

редактиране на снимки 7 съвета за редактиране на смартфон-снимки А1 Блог

Най-добрите инструменти за редактиране не са изброените по-горе приложения, нито вградените в собствения ви телефон инструменти за корекция. Най-добрите инструменти за редактиране са правилните настройки преди снимането. Обърнете им внимание, преди да щракнете:

експозиция: колко светлина ще влезе в кадъра? От това зависи дали ще имате тъмна снимка с липсващи детайли, „прегоряла“ от светлина снимка или ясен образ с кристални детайли;

решетката („grid”) помага да композирате правилно, а при снимане на водни обекти да спазите хоризонта, за да не се „излее“ водата;

настройки на бялото: добре е да ги погледнете, преди да снимате – изисква малко усилие, но се отплаща много, защото правилният избор на този режим винаги осигурява най-прекрасните възможни цветове.

Редактирането – последен пристан

Трябва да си го кажем: една лоша снимка си остава лоша снимка, каквито и редакции да направим и каквито и филтри да плеснем отгоре й. Колкото и да се напъваме да постигнем „артистична намеса“, лошата снимка няма как да стане хубава.

С други думи, снимайте така, сякаш никога няма да имате възможност да коригирате нищо впоследствие. Създайте си навик да проверявате базовите настройки преди щракването на кадъра – после ще е късно.

Пазете оригинала

редактиране на снимки 7 съвета за редактиране на смартфон-снимки А1 Блог

Ако все пак редактирате, не правете тази грешка да изтриете оригинала. Запазете файла отделно. Имате ли нередактираната версия, винаги можете да се „върнете“ за втори опит за коригиране, за прилагане на друг ефект, за заигравка.

За да е лесно, създайте си папка за нередактираните снимки – събирайте ги там. Така няма как да сбъркате и да загубите оригиналите.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*