Microsoft се завръща при интернет браузърите и още от Ignite 2019

С появата на Windows 10 Microsoft искаше да изпрати популярния си браузър Internet Explorer в историята и да го замени с по-новия и модерен Edge. Той обаче не успя да повтори успеха на своя предшественик, а потребителите масово се насочиха към алтернативи като Google Chrome и Mozilla Firefox.

От повече от година Microsoft работи по изцяло нова версия на Edge, която вече е почти готова и беше представена по време на конференцията Ignite на софтуерния гигант. Редом с нея компанията обяви и други промени и новости, които ще оформят новата посока на Microsoft още по-ясно. Нека да ги разгледаме.

Помощ от конкуренцията

Новият Edge вече е във фаза Release Candidate, като Microsoft планира да пусне финалната версия на 15 януари 2020 г. Браузърът има доста промени, включително и изцяло ново „сърце”. Той използва платформата Chromium на Google, която е в основата и на браузъра Chrome. Това трябва да го направи по-бърз, стабилен и лесен за разработка занапред.

Edge ще предложи и доста нови функции. Една от тях е Collections, което ще позволява на потребителите да запаметяват съдържание от уеб страници и да го експортират в Word или Excel. Браузърът ще има и подобрена сигурност, като вече по подразбиране ще блокира повечето опити на сайтовете да проследяват активността на потребителите.

Новата лупа за Bing

Microsoft Ignite 2019 Microsoft се завръща при интернет браузърите и още от Ignite 2019 А1 Блог

Търсачката Bing също е преработена и ще има нов фокус. Microsoft казва, че Bing вече е „търсачката за бизнеса”, като има много функции направени с цел да помогнат на служителите на корпорации да търсят по-лесно и ефективно както онлайн, така и във вътрешните мрежи на компаниите.

Мотивацията на Microsoft е, че в момента за служителите на много фирми е трудно да намерят вътрешни документи и информация за различни правила, процеси, задачи и събития в компанията. Затова новата услуга Microsoft Search, която съчетава и Bing, ще помогне, като ще улесни служителите да търсят вътрешни сайтове и съдържание. Голяма част от процеса ще е автоматизирана, като търсачката автоматично ще разпознава типа документи и съдържание и ще добавя нужните метатагове и категории, за да могат да са по-лесно откриваеми.

По-умният Office

Microsoft Ignite 2019 Microsoft се завръща при интернет браузърите и още от Ignite 2019 А1 Блог

Конференцията Ignite не пропусна и доста новости около Office. Една от най-големите промени е, че Microsoft пусна приложението Office Mobile за Android и iOS. То обединява на едно място повечето от функциите на Word, Excel и PowerPoint. Приложението е по-компактно и насочено предимно към потребителите, които искат да имат лесен достъп до стандартните функции на трите популярни програми. То предлага и някои допълнителни възможности като импорт на текст от изображения, създаване на PDF файлове и по-лесно споделяне между устройства.

Освен това Microsoft добавя някои функции към основните приложения за компютър. Например Office Scripts – възможност за записване на макроси, които да се качат в OneDrive, да се споделят и комбинират с до 300 други действия. Друга новост е възможността за по-лесно търсене на съвети и информация за функциите на Excel. Търсачката поддържа натурално конструирани въпроси и заявки, които да откриват конкретните формули, функции и съвети как да се постигне дадена цел в документ на Excel.

За корпоративните клиенти има и нова услуга – Windows Device Application Guard. Тя вече ще се предлага и за Office 365 ProPlus и ще може да изолира неподписани документи на Word, Excel и PowerPoint във виртуален контейнер. Така, дори и във файла да има вирус, той няма да може да компрометира системата.

Cortana също е тук

Microsoft Ignite 2019 Microsoft се завръща при интернет браузърите и още от Ignite 2019 А1 Блог

Гласовият асистент Cortana на Microsoft остана на заден план спрямо Amazon Alexa и Apple Siri. Въпреки това Microsoft продължава работата по Cortana и е готова с новата, подобрена версия. Тя ще позволи на Cortana да се превърне персонален бизнес асистент. Cortana например вече ще може да изговаря на глас на потребителя кои са новите имейли в пощенската му кутия, както ще може да ги маркира или изтрива по команда на потребителя. Той ще може да диктува и отговори на писмата директно на Cortana.

Гласовият асистент ще може да прочита на глас и планираните срещи и събития за деня от календара на потребителя. Ще му припомня и за важни имейли, които се нуждаят от отговор. Асистентът ще може да предлага и времеви прозорци, когато потребителят може да поработи на спокойствие.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*