Google PhotoScan – как да съхраним снимките от стария фотоалбум в цифрово копие

Сканирането на снимки и съхранението им в цифрови копия не включва само старите ленти и фотоалбумите, които събират прах по рафтовете. В днешно време често се налага да решаваме дали да плащаме за дигитално копие на снимките от училищното тържество на детето, туристическите атракции, а да не говорим за сватбите… Но защо да харчим от бюджета си, когато разполагаме с фото скенер буквално в ръцете си?

Google PhotoScan е приложение, разработено за Android и iOS, което работи като използва камерата на телефона, за да направи няколко кадъра на отпечатана снимка, наслагва заснетото и маркира ръбовете на изображението. „Зашиването” на снимките помага за изчистване на картината и за премахване на отблясъците от светкавицата на телефона. Въпреки това, добре осветената снимка, направена на естествена светлина, осигурява най-добри резултати.

Ето как да сканирате снимка с PhotoScan в 3 лесни стъпки:

Първо изтеглете Google PhotoScan за Android или PhotoScan за iOS. Google не поставя ограничения за това на какви устройства може да използвате PhotoScan, но най-ниската версия на операционна система, на която приложението работи, е Android 5.0 (Lollipop). Разбира се, ще ви трябва и снимка, която да сканирате, тук отново няма ограничения в размера.

Google PhotoScan Google PhotoScan – как да съхраним снимките от стария фотоалбум в цифрово копие А1 Блог

Втората стъпка е самото сканиране. Когато стартирате приложението, PhotoScan ви показва какво да правите. Опитайте се да съберете цялото изображение в посочената на екрана рамка. След това PhotoScan посочва четири по-малки кръга върху снимката и ще ви помоли да преместите камерата върху всеки от тях. За да сканирате цялата снимка, за секунда или две трябва да изравните насочващия кръг с по-малките, но за това не е необходима особена прецизност. PhotoScan също ви позволява да определите ъглите на изображението след сканиране – това е полезно, ако фонът е светъл и ръбовете на фотокопието не контрастират добре. Светлината също оказва влияние – светкавицата на телефона може да доведе до по-бледи цветове, а по-ярки тонове на сканираното изображение се постигат на естествена светлина.

Запаметяване. PhotoScan запазва снимката на вашия телефон, което позволява автоматично да се архивира в Google Photos, Microsoft OneDrive или Apple iCloud. Хубаво е да се знае, че PhotoScan намалява разделителната способност, а всяка последваща обработка – коригиране на контраста, цветовия баланс или червените очи – трябва да се извърши с помощта на приложение за обработка на снимки.

Приложението PhotoScan е създадено да бъде лесно за употреба и интуитивно, и е така. Опитайте сами – резултатите може да ви изненадат и да бъдат достатъчно добри, за да си спестите следващото посещение във фото студиото.

 

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*