Как технологиите оказват влияние върху качеството на съня

Според общото мнение сънят и технологиите не вървят ръка за ръка. Една от причините за това е синята светлина на екраните, която имитира естествената слънчева и може да подмами тялото ни да потисне производството на мелатонин. Освен това, ако държите смартфона си на нощното шкафче и забравите да включите режим „без звук“, нотификациите и вибрацията могат да се окажат доста стряскащи, особено докато се унасяте. В допълнение постоянният поток от работа и информация, социалните мрежи и интернет, могат да създадат допълнителна тревожност, която се отразява на качеството на съня.

Общото количество сън, от което човек се нуждае, е индивидуално. Времето за заспиване и събуждане също е специфично за всеки. Тези нужди се променят и с възрастта. Тийнейджърите например остават будни до по-късно и спят по-дълго от повечето възрастни, а около 20-годишна възраст моделите на съня на повечето хора се изместват така, че да заспят по-рано и да не спят до късно.

влияние върху качеството на съня Как технологиите оказват влияние върху качеството на съня А1 Блог

Излагането на синя светлина от екраните вечер може да повлияе на качеството и продължителността на съня. В днешни дни блокирането на синята светлина е по-лесно отвсякога. На много устройства можете да активирате настройка, която филтрира синята светлина, без да се налага да купувате капак за екрана или пък да използвате специална маска за сън. Например в iOS и macOS потърсете настройката, наречена Night Shift. Ако използвате Android, вашите опции зависят от версията на операционната система и хардуера, който използвате – трябва да потърсите настройка, наречена Blue Light Filter.

Също толкова важен е фактът, че липсата на естествена светлина през деня може да окаже влияние на режима на съня. Въпреки че можете да закупите настолна лампа, която възпроизвежда близка до слънчевата светлина, експертите предлагат да ходите пеша, да карате колело или дори да излезете навън в обедната почивка, защото естественото излагане на светлина допринася много за качеството на съня.

Проследяване на съня

Смарт часовниците и смарт гривните, например, позволяват следене на съня, като засичат не времето, прекарано в леглото, а реалните часове сън. Те разчитат на машинното обучение и чрез използването на един или повече сензори, оценяват фазите на съня и предлагат различни здравни съвети и интересни факти. Смарт гривната Huawei 3 Pro с функцията HUAWEI TruSleep, например, ще ви помогне да разпознаете и разрешите своите шест най-често срещани проблеми свързани със съня. Тази функция предоставя повече от 200 потенциални решения и предложения, които да помогнат подобряването на съня ви.

Какво друго може да повлияе за добрия сън?

Освен светлината, за която говорихме досега, има още много фактори, които влияят на съня:

  • Околната среда: стайна температура, шум, ниво на тъмнина и други физически фактори.
  • Леглото, възглавницата, одеялата и чаршафите. Как можеш да спиш добре, ако са неудобни?
  • Кофеинът, подобно на много други фактори, влияе на някои хора повече отколкото на други. Имайте предвид, че кофеин може да се съдържа дори в лекарства без рецепта.
  • Алкохолът прави хората сънливи, нали? Макар че може да ви се приспи от няколко чашки, алкохолът всъщност може да наруши съня ви.
  • Упражнения, диета, температура, болка, стрес и алергии също могат да повлияят на съня. Можете да помислите за приложение за медитация, например, което да ви помогне да освободите стреса.

влияние върху качеството на съня Как технологиите оказват влияние върху качеството на съня А1 Блог

Ако пък причината за недоспиване е, че лягате късно – винаги може да пробвате с четене на книга, която да ви помогне по-лесно да заспите.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*