Нещата, за които трябва да внимавате на Черния петък

Краят на ноември се задава и с това наближава и новият „празник“ на търговията – Черният петък. Почти всички очакват с вълнение деня (или по-точно дните) на примамливите намаления, за да купят изгодно интересни джаджи. За черния петък от месеци се готвят и търговците. За черния петък се готвим и ние с предложения, на които се надяваме да не устоите. Ала за черния петък се готвят и някои не особено съвестни хора, така че бъдете здравословно подозрителни.

Повечето търговци се готвят за деня на големите разпродажби от няколко месеца насам. „Измамниците се подготвят за пиковия празничен сезон точно толкова, колкото и търговците и потребителите,“ предупреждава Ерика Дитрих, глобален директор по рискове в плащанията в ACI Worldwide. „Да не забравяме къде е най-вероятно да ни дебнат измамниците – това е най-добрият начин да се защитим“.

Фалшивите електронни магазини – това е една от най-ловките хватки на мошениците в деня на Черния петък. Най-вероятно е първо да срещнем атрактивна реклама във Facebook или някоя друга социална медия. После ще бъдем изкушени от смайващо ниски цени. Който се подведе и им повярва, ще плати веднага с кредитната си карта, но няма да получи пратка – а след няколко дена ще установи, че онлайн магазинът не съществува вече в интернет и сякаш никога не го е имало. А парите ги няма от сметката… Наричат това „дигитално скимиране“. Съзрете ли примамливо намаление от над 50% в е-магазин, който никога досега не сте виждали, редно е да се усъмните.

Осакатените продукти са друг тип измама, която може да донесе разочарование в черния петък. Най-често това касае телевизори, но и някои други видове „черна“ техника. Става дума за пускането на пазара на „елитни“ модели на много ниски цени, за които след това обаче се оказва, че са лишени от част от параметрите, които би трябвало да имат. Например, лаптоп вместо 4 USB порта ще има само един, или пък дисплеят ще е с ниска резолюция. Това са бюджетни версии на „елитните“ модели – т. нар. деривати, които по подразбиране са „осакатени“, но само специалист би могъл бързо и лесно да познае. Разочарованието за потребителите е голямо.

Друга често използвана измама е „надуването“ на цените преди Черния петък. Ако даден компютър струва, да речем, 1000 лева, в последния месец той бива продаван за около 1500 лв., а в черния петък бива обявен за супероферта с колосално намаление от една трета от цената. Ала подобна отстъпка не е реална. Затова разумните потребители си набелязват какви електронни вещи искат да купят в деня на черния петък поне месец по-рано – и следят цените.

Глобалната статистика показва, че почти четвърт от младите хора, втурнали се да пазаруват в черния петък, попадат в клопката на някой измамник, показва анализ на британската банка Barclays. Телевизорите, лаптопите и таблетите, мобилните телефони и слушалките са най-често продуктите, с които се правят измами. Което не значи, че не може да ни подлъжат с някой атрактивен чифт спортни обувки, например.

Използвайки сложните техники на т. нар. социален инженеринг, престъпниците се готвят да използват отчаяното втурване на потребителите към най-изгодните предложения, предупреждава Рос Мартин, ръководител дигитална сигурност в банката. „Уверете се, че сте направили своите предварителни проучвания и сте приложили правилните проверки за безопасност, за да останете далеч от измамниците.“

За да останете далеч от измамниците, можете да направите и друго – да харесате оферта от магазин, за който знаете, че съществува отдавна, няма да ви предложи “осакатени” модели и ще получите това, за което сте платили, наврме и с вссичко необходими документи.

Черни седмици в А1

И тази година в А1 не се ограничихме в рамките на един ден, а предложихме Черни седмици, в които на ваше разположение са редица продукти с отстъпка. До края на ноември може да се възползвате от намаления на 14 избрани устройства от висок, среден и нисък клас, която ще продължи до края на ноември. Смартфоните, които потребителите ще имат възможност да закупят с до 50% отстъпка, са Nokia 2.2, A1 Alpha, Samsung Galaxy A30s, Huawei P30 Lite, Samsung Galaxy A70, LG K50s, iPhone 7, Huawei P30 Pro, Samsung Galaxy S10+, iPhone 11 и iPhone 11 Pro. Клиентите на А1 могат да закупят на преференциални цени и 3 смарт часовника – Samsung Galaxy Watch BT 46mm, Samsung Galaxy Watch BT 42mm и Huawei Watch GT.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*