Възможно ли е целият живот на човек да се управлява от мобилни приложения

Когато Apple пусна своя магазин за приложения през 2008 г. в него имаше около 500 програми. Днес те са над 2 млн., като същото важи и при Google Play Store. Според данни на GSMA малко над 66% от цялото световно население вече притежава мобилно устройство.

Общо 35% от световното население има смартфон, показва същата статистика. Голяма част от тези хора харесват мобилните приложения, при това много. Данни на App Annie показват, че през 2018 г. потребителите са изтеглили приложения общо 194 млрд. пъти. Данни от Global Digital Report пък показват, че броят на интернет потребителите се увеличава с 1 млн. души всеки ден. Общо около 4.39 млрд. души по света използват интернет.

Голямото начало

Всички тези статистики звучат впечатляващо, но същевременно показват още колко много път има пред навлизането на интернет и мобилните устройства. Всичко, което тези технологии са постигнали досега, е само началото. Големите промени тепърва предстоят. А някои компании вече гледат доста активно в тази посока и от сега обмислят как да се позиционират в бъдеще, в което смартфоните и интернет ще са още по-масови и ще могат много повече.

Сред тях е и Uber, която има амбициозния план и желание да бъде „операционната система на ежедневието”. Компанията има за цел нейното мобилно приложение да обединява всички транспортни услуги, които човек може да иска. От споделено пътуване, през наемане на велосипеди до градски, междуградски, въздушен и воден транспорт. Всичко това трябва да е налично само от едно приложение, като ще се предлагат и още услуги като поръчка и доставка на хранителни продукти, лекарства и др. Uber неколкократно спомена официално за тези планове, като работата по приложението вече тече.

мобилни приложения Възможно ли е целият живот на човек да се управлява от мобилни приложения А1 Блог

Очаквано, Uber не е единствената компания, която има подобна идея. Китайската WeChat също постепенно интегрира все повече услуги в чат приложението си. Сред тях са възможности за поръчка на такси, храна, резервации и др. Facebook също работи в тази посока, като наскоро добави и функция за онлайн плащания в платформите си. Със сигурност и други компании имат такива планове, като искат да предлагат универсални приложения за достъп до възможно най-много услуги.

Имат ли бъдеще такива приложения

Потребителите винаги търсят и предпочитат удобството. Колкото по-бързо и лесно могат да си поръчват даден продукт или услуга, толкова повече ще го използват. Освен това, в момента расте изцяло ново поколение потребители, за които смартфонът и мобилните приложения не са нещо ново, а са даденост. Около 98% от родените в средата на 90-те американци вече имат смартфон. 52% от тях казват, че мобилният им телефон е най-важното им притежание.

мобилни приложения Възможно ли е целият живот на човек да се управлява от мобилни приложения А1 Блог

За тези хора използването на смартфон и мобилни приложения е напълно нормално. Много от тях разчитат на тези технологии, за да поддържат личния си живот, но и за голяма част от работните си задължения. За тях подобни универсални приложения ще са много удобни. Те ще ги улеснят значително и ще им позволят дори да открият услуги, които иначе не биха използвали, защото преди това не са имали удобна мобилна версия.

И макар идеята целият живот на човек да бъде редуциран до кликане на бутони в мобилно приложение, да звучи като излязла от дистопичен футуристичен филм, тя изглежда неизбежна и в реалността. Въпросът е как компаниите ще я реализират и дали ще успеят да избягат от обезличаването на комуникацията между хората. За целта ще трябва да концентрират приложенията върху ползите за хората – спестеното време, което да могат да използват за повече приятни преживявания с близките. Ще отнеме време, но е бъдеще, което не изглежда особено далечно.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*