Как изглежда смартфонът на 2020 година?

Какви ключови функции трябва да има един смартфон, купен през 2020 година, за да бъде актуален поне още година-две? Той ще трябва да има няколко характеристики, които в идните години ще са задължителна част от всяко устройство.

Особен екран

AMOLED, HDR поддръжка, скенер за пръстови отпечатъци в дисплея – всичко това ще намери място в екрана на телефона и ще се превърне в стандарт. В 2020 година за един смартфон да има „особен“ екран ще е новата норма – той ще е голям, може би без никаква рамка, може би дори гъвкав – въобще той ще е всичко, което до днес сме възприемали като „специално“, необикновено, може би дори експериментално.

смартфонът на 2020-а Как изглежда смартфонът на 2020 година? А1 Блог

Когато гледаме филм или играем игри, ще ни се струва, че не държим устройства, а в дланите ни има парче от същинска друга реалност. Това е бъдещето – което вече е дошло.

Много камери – поне 4

През 2020 г. смартфонът трябва да има много камери – поне четири. Основната е отговорна за висококачествените снимки ден и нощ. Втората разширява зрителното поле с широкоъгълен обектив. Третата ни приближава до обекта на снимане, без физически да мръднем от мястото си. Четвъртият сензор, съчетан със софтуерни алгоритми, заснема портретна снимка с ефектно размиване на фона. Прекрасно, нали? Такъв комплект трябва да има всеки смартфон, който ще бъде актуален днес и утре.

Друга фотографска тенденция от последните години е мегапикселовата надпревара. Ала този път огромният брой пиксели е оправдан, за разлика от по-рано. Детайлът в снимката от 48-мегапикселовата камера е друга работа, не е като от конкурентите със сензор от само 12 мегапиксела.

Приоритет за филма

Днес всеки може да стане блогър за една нощ, а защо не и влогър – първото нещо, от което се нуждаете, е добрата камера, която винаги да е под ръка, тоест – във вашия смартфон. Изваждате устройството от джоба си, снимате, редактирате и качвате в YouTube – видеото е готово след няколко минути.

смартфонът на 2020-а Как изглежда смартфонът на 2020 година? А1 Блог

Възможностите за редактиране на минифилмите са все повече, включително и тези в реално време. Това значително разширява границите на възможностите за творчество, когато създавате наистина изумителни видеоклипове.

Високоскоростно зареждане

Всички съвременни смартфони имат една и съща драма – батерията. Някои изкарват по ден, някои, ден и половина, но това е таванът. Във всеки случай да изкара цял ден с едно зареждане е „необходимият минимум“.

смартфонът на 2020-а Как изглежда смартфонът на 2020 година? А1 Блог

За щастие и технологиите за зареждане се усъвършенстват. Вече е напълно нормално да сложим телефона за половин час на зарядното и да си тръгнем със спокойствието, че разчитаме на поне 40% от неговата батерия. Това ще е задължително за смартфона на 2020 година – да се зарежда бързо и да изкарва дълго, независимо колко натоварен е.

Накратко – смартфонът, който няма да се срамувате да използвате след няколко години, днес просто е длъжен да притежава тези характеристики. Да имате дисплей с рамки, единична камера или да носите батерия-банка в 2021 година… ще е срамота.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*