Apple е в преход от компания за устройства към компания за услуги

Години наред името на Apple се асоциира с устройства. От iPod, през Mac компютрите до iPhone и iPad. И макар дълго време тези устройства да генерираха огромни приходи и печалби за компанията, то това вече не е така.

Продажбите на устройства спадат, като Apple дори реши вече да не обявява конкретните им резултати, за да не провокира недоволството на акционерите си. Вместо това компанията заяви, че по-важна е не конкретната бройка продадени устройства, а цялостното преживяване и общите резултати, които тя постига. Именно затова през последните почти две години тя обръща много по-голямо внимание на дигиталните услуги.

Услуги за всички

Неусетно Apple вече има няколко абонаментни услуги в различни сфери. За момента всички те са с отделни абонаменти, но се очаква, че през 2020 г. това ще се промени. Според информация на Bloomberg, компанията обмисля да предложи общ абонаментен пакет, който да комбинира част от тях в едно. Това ще намали разходите за потребителите и ще мотивира повече от тях да се абонират за услугите.

Макар Apple очаквано да не коментира подобни слухове, те изглеждат като логичната следваща стъпка в плана на компанията. Особено като се има предвид все по-силната конкуренция на пазара на дигиталните услуги. За да може Apple да привлича потребители към своите предложения, компанията ще трябва да предложи повече възможности за тях с повече стойност. Обединяването на различни услуги в общ абонамент изглежда като най-лесното и очевидно решение.

Според други слухове, Apple обмисля различни абонаментни предложения. Едно от тях включва и самия iPhone като абонаментна услуга. Потребителите ще плащат месечна такса и ще получават винаги най-новия модел на телефона, заедно с достъп до дигиталните услуги. В разговор с журналисти и анализатори в края на октомври т.г., изпълнителният директор на Apple Тим Кук обяви, че някои потребители вече възприемат iPhone като абонамент, тъй като са се записали за ъпгрейди. Той не коментира конкретните слухове, но също така не ги отрече. Дългоочакваната iOS 13 въведе вълнуващи нови функции, но не и революционните идеи, описани по-горе.

Накратко, всички стъпки, които компанията е предприела с отделните си услуги досега, показват, че тя има по-мащабен план за тяхното бъдеще. Подобен ход е напълно очакван и логичен, като се има предвид, че именно лесното взаимодействие между устройствата на Apple е сред техните козове. Нормално е същото да важи и за услугите на компанията.

Apple Apple е в преход от компания за устройства към компания за услуги А1 Блог

Ще има ли полза за потребителите?

За потребителите със сигурност ще е интересно да имат достъп до унифицирани функции и услуги. Това ще улесни и компанията да може да предлага персонализирани възможности в услугите, да подобри общата им сигурност и т.н.

Подобни предложения ще се отразят и на цялостния пазар, защото ако има интерес от страна на хората към тях, другите компании няма да имат избор освен да последват примера и да предложат свои абонаментни пакети. А засилената конкуренция ще намали цените и ще увеличи качеството, от което потребителите отново ще спечелят.

Твърде силната конкуренция може да има и известен негативен отзвук. В опит да привличат потребители, дигиталните услуги ще заложат все повече на ексклузивното съдържание. Disney вече „прибира“ голяма част от популярните си заглавия в своята стрийминг услуга. А това означава, че потребителите ще трябва да се абонират за повече услуги, за да имат достъп до съдържанието, което ги интересува.

Макар и те да са по-евтини, накрая това може да доведе до по-високи разходи за хората заради по-големия им общ брой. А за Apple целта е хората да предпочетат именно нейното предложение пред това на конкурентите и общият абонамент може да се окаже важна стъпка в превръщането ѝ в компания за услуги.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*