Microsoft прекратява поддръжката за Office 2010: Ето какво можете да направите

Не е новина, че потребителите, а и компаниите, в днешни дни използват най-различни версии на Office, но към края на 2019 година най-широкоразпространенa остава Office 2010, последвана от Office 2007.

Макар времето и упоритостта на Microsoft да са причина хората да преминават към Office 365 през последните две години, Office 2010 все още е популярен. Ако и вие сте един от потребителите на Office 2010, може би сте виждали това съобщение, когато стартирате Word или друга програма на Office:

Office 2010 Microsoft прекратява поддръжката за Office 2010: Ето какво можете да направите А1 Блог

Точно така! Поддръжката на Microsoft Office 2010 приключва на 13 октомври 2020 г.

Това означава, че няма повече техническа поддръжка, няма повече корекции и няма повече актуализации на защитата. Само по себе си това носи както добри, така и лоши последствия.

Добрата новина е, че имате много възможности за реакция и повечето са на разумни цени, но лошата е, че с всяка нова версия се приближаваме все повече и повече към абонаментни продукти.  Това няма как да не ни навява на мисълта, че в най-скоро време това ще се окаже единствен вариант.

Какво ще се случи, ако остана с Office 2010?

Ако държите да ползвате Office 2010 – можете, но трябва да сте подготвени за съпътстващите рискове. Тъй като Microsoft ще прекрати поддръжката на бъгове и грешки, ще се наложи да преминете на по-агресивен софтуер за защита от вируси, ако искате да използвате 2010 версията. Друго препятствие, с което може да се сблъскате, е несъвместимост с някои от по-новите програми и файлови формати.

Мога ли да премина към Office 365 Online?

Office 365 Online е уеб базирана версия на Office, но въпреки това е сравнително по-ограничена – липсват много от функциите, които предлага пълната версия. Тази опция е по-скоро подходяща за студенти или нови потребители, които искат да тестват онлайн версиите на Word, Excel, PowerPoint и OneNote преди да закупят пакета. Но вероятно няма да искате да управлявате бизнеса си през тези онлайн програми, освен ако нуждите на фирмата не са много базови.

Да премина ли на Office 365 абонамент?

Определено си заслужава, особено ако използвате продукта в работата си, защото предоставя множество опции, употребата му е по-лесна и интуитивна, а и с Office 365 ще бъдете по-продуктивни. А1 има различни пакети, от които всеки потребител може да се възползва:

  • Office 365 Business Essentials, който включва онлайн версии на Office
  • Office 365 Business – пакет за инсталиране на PC
  • Office 365 Business Premium, който включва Office пакет и онлайн приложенията

В сайта на компанията можете да намерите подробности за отделните пакети, както и допълнителна информация за условията – да изберете срока на договора и методът на плащане. Освен Business пакетите, Microsoft предлага и четири Enterprise плана за корпорации и малки предприятия: 365 Plus, 365 E-1, 365 E-3 и 365 E-5.

С 365 E-3 и 365 E-5 можете да се сдобиете също от А1. Enterprise плановете са с по-високи цени, но за сметка на това предлагат много повече „специални услуги“, каквито липсват при останалите.

Мога ли да премина към Office 2019?

Отговорът е да, но имайте предвид някои ограничения – например, за разлика от Office 365, който се актуализира редовно с нови функции, Office 2019 не се обновява. Получавате функциите, които оригиналната версия от 2018 година предлага, но не и повече. Office 2019 не включва OneNote, SharePoint Designer или InfoPath.

Също така, ако се появи нова версия, ще се наложи да я закупите отново, за да се сдобиете с новите функции. Да не го говорим, че и версия 2019 не се поддържа от Windows 7 или Windows 8.1. A за тези, които управляват мрежи или инсталират софтуер на множество устройства, Office 2019 може да бъде инсталиран само на системното устройство и това не може да бъде променено. Освен това трябва да имате достъп до интернет, за да инсталирате и използвате този продукт, за разлика от версия 2010, която функционира офлайн.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*