5 тенденции, които белязаха смартфоните на 2019 г.

През 2019 г. пазарът на смартфони се изправи пред доста изпитания и промени. От търговската война между САЩ и Китай, през проблемите на Huawei до промяната в нагласата на потребителите и новите технологии, които навлизат в сектора.

Въпреки трудностите, пазарът на мобилни телефони през 2019 г. показа индикации на възраждане, след като имаше известен период на спад в началото на годината. Данни на анализаторите от CounterPoint Research показват минимален ръст за третото тримесечие на годината спрямо същия период през 2018 г. Освен това очакванията са, че последното тримесечие, което традиционно е най-динамичното за продажби, ще е по-добро и може да изведе цялото второ полугодие на ръст. Ето и кои тенденции при смартфоните отбелязаха годината.

Сгъваемите смартфони

В началото на 2019 г. бяха представени първите сгъваеми смартфони. Сред тях са Huawei Mate X и Samsung Galaxy Fold. И двата имаха проблеми и в крайна сметка бяха отложени с по няколко месеца. Въпреки това успяха да излязат на пазара през втората половина на годината, а малко след тях беше представен и възроденият Motorola Razr.

Сгъваемите смартфони бяха чакани с голям ентусиазъм от много потребители. Високата им цена охлади желанията на мнозина, които ще трябва да почакат докато технологията се развие повече и поевтинее. Въпреки това интерес и сега не липсва, като наскоро Samsung се похвали, че вече е продала над 1 млн. броя от Galaxy Fold.

Този тип телефони няма да подминат и А1. От сега можем да открехнем завесата на 2020 година и да споделим, че може да очаквате голямата премиера на сгъваем смартфон още в началото на годината.

Първите стъпки на 5G устройствата

През изминалата година мобилните мрежи от пето поколение започнах да си проправят път към масовия потребител. Темата беше и продължава да бъде сред основните в бранша, като компании като Qualcomm вече са готови и с по-достъпните 5G модули за смартфони. Те ще навлязат най-вече през следващата година, но през тази бяха завършени и усъвършенствани и са готови за потребителите.

А1 е сред първите компании, които инвестират в разработването на 5G мрежа в България. Операторът изгради първата работеща базова станция от ново поколение в страната. Тя осигурява покритие в зоната около Националния дворец на културата в София. През 2020 очакваме да видим и първите съвместими с 5G смартфони на пазара.

Междувременно серия от фалшиви новини предизвика истинска буря в социалните мрежи. Въпреки това, безопасността на новите мрежи не бе поставяна под съмнение от нито една авторитетна научна организация. 2019 ще остане като вододел, който ще бъде запомнен с голямото начало на 5G.

Камери, камери и пак камери

смартфони 5 тенденции, които белязаха смартфоните на 2019 г. А1 Блог

Тенденцията смартфоните да имат все повече и по-сложни камери също продължи да се развихря през 2019 г. Моделите с по три и четири камери вече са нещо обичайно.

Освен това самите сензори стават все по-разнообразни с множество технологии, изкуствен интелект и най-различни възможности. Броят на пикселите също расте, като през тази година Xiaomi и Samsung заедно създадоха сензор със 108МР.

Еволюцията на дисплеите

Дисплеят е най-важният компонент на един смартфон, защото всичките взаимодействия на устройството с потребителя минават през него. Затова производителите полагат много усилия в постоянното развитие на дисплеите за телефони.

През 2019 г. т.нар. прорези за камерите станаха по-малки и дискретни. Компаниите въведоха и вградените под дисплея сензори за пръстов отпечатък, за да освободят максимално място на предния панел. Xiaomi патентова и вградена под дисплея камера за селфита.

Освен това самите панели стават все по-добри с поддръжка на повече технологии като HDR и др. Някои модели на Asus, OnePlus и др. предлагат и по-висока скорост на опресняване на картината със 120Hz. Това влияе отрицателно на батерията, но пък предлага много по-гладка картина и се харесва на геймърите.

Инвазията на достъпните модели и поскъпването на флагманите

Тенденцията смартфоните от висок клас да поскъпват, също продължи през 2019 г. Това отблъсква масовия потребител и го насочва към моделите по от среден и нисък клас. Технологиите вече са достатъчно развити и тези модели предлагат доста добри възможности и хардуер.

Серията А на Samsung помага на корейската компания да задържи лидеството си на пазара, показват данни на Gartner от лятото на 2019 г. Въпреки че проблемите между САЩ и Китай се отразиха много негативно на Huawei и отзвукът от тях забави инерцията на компанията, но не я спряха напълно и тя също бележи добро представяне на пазара.

Възродената Nokia, както и Motorola, също се радват на добър интерес от страна на потребителите и са се концентрирали предимно върху ниския и среден ценови клас. Така, макар топ моделите да продължават да поскъпват, сега пазарът може да предложи повече разнообразни модели на потребителите от всякога.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*