5G РОБОтилница радва посетителите на магазина на А1 в Mall of Sofia

Магазинът на А1 в столичния Mall of Sofia е преобразен в коледна РОБОтилница, където посетителите могат да видят на живо предимствата на 5G мрежите и начина, по който те могат да променят света около нас. За тази цел РОБОтилницата има и специален гост – 5G робот.

Засега новият помощник на Дядо Коледа няма име. Създателите му са от компанията по роботика Roborn Technology, а оборудването на локалната 5G мрежа на А1 е предоставено от ZTE.  РОБОтилницата в магазина е първата демонстрация от този род в България. Официалното ѝ откриване вече предизвика сериозен интерес към магазина от медиите.

Всъщност, роботът е своеобразен аватар на човек, който извършва всички движения паралелно с него. Той се управлява с помощта на прецизни сензори за засичане на движенията. Te предават информация от специалното облекло на оператора, посредством 5G мрежата на А1. Именно благодарение на мрежите от пето поколение всичко това се случва с минимално времезакъснение.

Благодарение на възможностите за бързата връзка, в бъдеще подобни роботи ще могат да отменят хората в изпълнението на сложни и опасни задачи. Участието на 5G робота в празничната РОБОтилница е по-скоро демонстративно, но никак не е трудно да си представим как в близко бъдеще ще извършва много, много повече.
5G 5G РОБОтилница радва посетителите на магазина на А1 в Mall of Sofia А1 Блог

Как работи 5G мрежата в магазина

Всъщност има два възможни типа 5G мрежи – смесени и самостоятелни. Най-общо казано, смесените мрежи позволяват на операторите да използват съществуващата си инфраструктура за 4G. Самостоятелните мрежи обаче са далеч по-ефективни, а бъдещето внедряване технологията неминуемо ще изисква изграждането на такива.

За демонстрацията в магазина на A1 е изградена временна 5G мрежа от самостоятелен тип, доставена от ZTE, която ще работи на тестовите честоти, предоставени от Комисията за регулиране на съобщенията. Тоест, освен робот от бъдещето, коледната РОБОтилница ще демонстрира и истинската мрежа на бъдещето.

И не, няма никаква опасност за никого. Въпреки бурята от фалшиви новини, заляла социалните мрежи през годината, тази технология продължава да доказва своята безопасност и ефективност.

Нека да помечтаем за бъдещето

5G технологиите ще променят начина, по който мислим за много неща. Като започнем от индустриалното производство и стигнем до гейминга. Представите си оператор на подобен 5G робот, въоръжен и с VR очила, през които „вижда“ това, което се случва пред робота, който управлява. Така той ще може да извършва прецизни дейности, дори и в среда, която иначе би била опасна за хората.

Взаимодействието на човек и машина, демонстрирано в коледната РОБОтилница далеч не е единствената възможност за приложение на 5G мрежите. Със същия успех можем да станем свидетели на комуникация машина към машина. Това ще доведе до нова ера в автоматизацията на индустриалното производство. С разгръщането на 5G ще станем свидетели на масова автоматизация във всички сфери на живота. Първите стъпки в тази посока вече са направени с решения като приложението Моят А1, дигиталния портфейл A1 Wallet и различни IoT проекти.

Това няма да направи хората излишни. Напротив – отменяйки най-трудните ни задачи ще ни даде възможност да правим много повече и по-вълнуващи неща. Очаква ни интересно 5G бъдеще.

5G 5G РОБОтилница радва посетителите на магазина на А1 в Mall of Sofia А1 Блог

Кога и къде да видите РОБОтилницата

Трябва да побързате, защото роботът няма да е в България за дълго. За да го видите в действие, трябва да посетите магазина на А1 в Mall of Sofia, във времето, в което е отворена РОБОтилницата.

Посещението ще си заслужава, защото освен да се снимат с робота, гостите на магазина ще имат възможност да получат и 5 000 подранили подаръци. Всеки посетител ще може да изтегли скреч карта, с която може да спечели коледно-технологични подаръци. A именно – магнитчета, свещи, топки за елхата, както и практичен USB кабел.

Разбира се, ще има и възможност за селфи с високотехнологичния гост. Роботът ще гостува в магазина, като специалната РОБОтилница ще бъде отворена за посетители от 17:00 до 21:00 ч. на 19 и 20 декември и от 12:00 до 21:00 на 21, 22 и 23 декември.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*